Bestill høstutgaven her

Ut av min selvopptatthet

Det godes suverenitet
Forfatter: Iris Murdoch
Forlag: Oversetter Ketil Røed
Cappelen Damm Akademisk (Norge)

MORALFILOSOFI: Det har vist seg ekstremt vanskelig å få filosofien til å innordne seg det samfunnet til enhver tid anser som fornuftig, rimelig og passende.

Den britiske forfatteren og filosofen Iris Murdoch (1919–1999) kritiserer i essaysamlingen Det godes suverenitet to hovedretninger i den moderne moralfilosofien: den eksistensialistiske og den analytiske. Begge tar utgangspunkt i Immanuel Kant, som ifølge Murdoch «avskaffet Gud og innsatte mennesket som Gud i hans sted». Vi lever fortsatt i tidsalderen for denne «kantianske menneske-guden», som hun også kaller «Satan» og «Lucifer».

Å handle moralsk betyr for Kant å la seg styre av viljen til å følge sin egen fornuft. I utgangspunktet høres jo dette bra ut, særlig hvis alternativet er blindt å adlyde ytre autoriteter. Men Kants fornuftige, viljestyrte menneske har ifølge Murdoch likevel demoniske og monstrøse trekk, noe som blir særlig tydelig i filosofien etter Kant, for eksempel hos de eksistensialistiske filosofene Nietzsche og Heidegger. Ja, hun stiller seg også spørsmålet: «Kanskje Heidegger er Satan i egen person?» – en kommentar som kan sies å være forut for sin tid, sett i lys av den nye runden i debatten om Heideggers forhold til nazismen etter publiseringen av de såkalte svarte heftene.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

Lars Holm-Hansen
Filosof og forlagsjef i forlaget Eksistenz.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker