Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Usynlige Norge?

Norge er usynlig, mener professor Janne Haaland Matlary. For noe vås.

[17. mars 2006] Onsdag la det såkalte «omdømmeutvalget» fram sin rapport om Norges posisjon i en globalisert verden. I to år har utvalget, under ledelse av NHO-direktør Jon Vea, jobbet med å finne fram til en merkevarestrategi for landet her nord. Utvalgsmedlem Janne Haaland Matlary kunne derfor ved arbeidets slutt uttale til NTB: «Den brutale sannhet er at Norge er omtrent helt usynlig i utlandet.»

Akkurat. Matlary viser vel å merke til de siste par tiårs generelle bilde av Norge, ikke spesifikt til slikt som Muhammed-karikaturene, som har satt norske flagg i flammer de siste ukene. Men kan virkelig omdømmeutvalget ha rett i sin generelle analyse, at Norge er usynlig i utlandet? Selvfølgelig ikke. Se bare på den siste ukas Norges-omtale ute i verden:

Sri Lanka: Patriotic National Movement mener at det er på tide å kaste Norge vekk fra Sri Lanka, siden de «norske konspiratørene» har gjort øya til deres «jaktmarker».

Skottland: Skottlands største laksefarm, Marine Harvest, tas over av den norske konkurrenten Pan Fish for omtrent ti milliarder kroner. Skottene frykter at nordmennene legger ned arbeidsplassene deres.

Russland: Nikolai Spassky i det russiske sikkerhetsrådet drar til Svalbard. Han vil få slutt på Norges egenrådighet og sikre Russland økt rett til økonomisk aktivitet i de viktige nordområdene.

Canada: Fremskrittspartiet er Norges største parti, skriver et canadisk meningsmålingsinstitutt, og siterer VG.

- annonse -

India: Kerala-aviser forteller at det ifølge den norske ambassaden i New Delhi «for tiden ikke finnes noen vikariater i helsevesenet i Norge». Så er den saken løst, i det minste overfor jobbsøkende indiske sykepleiere.

Problemet er kanskje heller at landet vårt er synlig på feil måte. Det trengs langt mer enn et utvalg for å bedre Norges omdømme i verden. n

Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte