Crime + Punishment Regissør Stephen Maing
Crime + Punishment Regissør Stephen Maing

Uskyldige «kriminelle» som inntektskilde i New York

KORRUPSJON: Politibetjenter i New York oppfordres til å behandle innbyggere som kriminelle i stedet for som mennesker de skal hjelpe og beskytte.

Kanadiske Bakker er filmskaper, bosatt i Berlin.
Email: tristen@fastermilesanhour.com
Publisert: 2019-12-01
Crime + Punishment

Stephen Maing (USA)

Regissør Stephen Maings nye dokumentar Crime + Punishment følger en gruppe på tolv politibetjenter i New York som går under navnet NYPD12. I samlet tropp har de varslet om at politietaten i New York (NYPD) ulovlig krever at politibetjentene skal oppfylle månedlige kvoter for arrestasjoner og stevninger. Presset for å imøtekomme disse kvotene er høyt, ettersom politibetjentens karriere står på spill. Politibetjentene oppfordres til å behandle innbyggere som kriminelle i stedet for som mennesker de skal hjelpe og beskytte. Oppfyller de ikke disse kvotene, får det personlige konsekvenser. Resultatovervåkning, evalueringer og urimelige arbeidsoppgaver er noen av pressmidlene som brukes mot politibetjentene. Filmen viser også at kvotene skaper en stemning av «oss mot dem» i politiets arbeidshverdag.

Fra 2014 til 2017 følger vi de tolv politimennene som går til rettslig aksjon mot politiavdelingens brudd på det statlige forbudet mot månedlige kvotekrav i politiet. Forbudet, som trådte i kraft i 2010, gjør det ulovlig å kreve at en politibetjent må vise til et visst antall bøter, stevninger og arrestasjoner i måneden.

innbyggerne politiet er der for å bistå og beskytte. Misbruket er ofte rettet mot de svarte og latinamerikanske innbyggerne med lav inntekt.

Edwin Raymond, en av politibetjentene i gruppen NYPD12, sier rett ut at «politiet bruker svarte som inntektskilde».

Skjulte metoder

Crime + Punishment kombinerer storslåtte oversiktsbilder av New York med intime bilder av karakterene i filmen, i tillegg til rå filmopptak tatt på telefoner eller med skjult kamera. Skjulte båndopptak av samtaler mellom politibetjenter brukes også for å bevise at selv om politiavdelingen hevder at de ikke opererer med et kvotesystem, presses betjentene til å forholde seg til kvoter, og de straffes når kvotene ikke overholdes eller de viser motstand mot dem.

Filmen er nøktern og saklig, og karakterene uttrykker seg godt. Dette gjelder både NYPD12-medlemmene og deres støttespillere og innbyggerne som rammes. Sistnevnte er ofre for politiets uendelige trakassering – som oftest er det snakk om unge gutter mellom 14 og 21 år. De er enkle målskiver.

Abonnement halvår kr 450
Crime + Punishment<br /> Regissør Stephen Maing
Crime + Punishment
Regissør Stephen Maing

Pedro Hernandez, som har plettfri vandel, har blitt arrestert mange ganger, men alle anklagene har blitt henlagt i retten. Den siste anklagen går på bæring og bruk av et dødelig våpen, men Pedro hevder at han er uskyldig. Han må likevel sone ett år i fengselet Rikers Island; familien kan ikke betale kausjonen på 250 000 dollar. Han er 17 år og prøver å fullføre skolegangen sin bak lås og slå.

Politibetjenten som er ansvarlig for arrestasjonene av Pedro, har nå blitt forfremmet til etterforsker, etter å ha kunnet vise til tre ganger kvotetallene i løpet av sin tid som politibetjent. Hernandez-familien er bare ett eksempel på traumene og den følelsesmessige belastningen disse samfunnsgruppene utsettes for. Selv om anklagene ofte trekkes grunnet manglende bevis, har den konstante trakasseringen og arrestasjonene en pris. Moren til Pedro, Jessica, oppsummerer det slik: «Hver gang de arresterer gutten, ødelegger de livet hans.»

Pågående traume og mishandling

Det er urovekkende å se på når to tenåringer stirrer skeptisk på politibilen som kjører forbi i frykt for at de er ute etter å ta dem. Det er andre eller tredje gang bilen har kjørt forbi innen kort tid; de må komme seg vekk.

Innbyggerne – særlig unge menn – terroriseres ute på gata, i hjemmene sine og på arbeidsplassen av menneskene som skal beskytte dem. Det de utsettes for, skulle ha vært umulig, men i disse amerikanske nabolagene er det blitt en del av hverdagen.

I Crime + Punishment kommer vi tett innpå NYPD12s kamp for å endre systemet. Men konspirasjonen befinner seg tilsynelatende på et så høyt nivå i avdelingen og staten at det virker fånyttes. Selv om filmen i det store og hele avsluttes med suksesshistorier og håp, straffes NYPD12 fortsatt for det de forteller, og det grunnleggende problemet har ennå ikke blitt tatt tak i. Det finnes derfor få tegn på at problemet er i nærheten av å bli løst.

Oversatt av Sigrid Strømmen

[/mepr-active] …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.