USAs neste president?

Barack Obama har sjarmen til John F. Kennedy og hylles som en rockestjerne. Han kan bli demokratenes kandidat i 2008.

Ny Tid
[usa] Hillary Clinton utfordres i økende grad av den fargede senatoren fra Illinois: Den karismatiske Barack Obama.

Ny Tid skrev i forrige uke om Hillary Clintons strategi for å vinne presidentmakten når George W. Bush går av om drøye to år.

Mens Clinton er kjent for å være elsket eller hatet, er Obama først og fremst en samlende politiker på tvers av politiske og etniske skiller.

Denne uka skapte det store overskrifter da det ble kjent at han får en egen fotoreportasje i Men’s Vogue i oktober, samtidig med at hans nye bok kommer ut.

Juristen Obama ble politisk superstjerne over natten etter sin rørende tale til demokratenes kongress sommeren 2004. Samme høst ble han valgt inn i senatet for Illinois med over 70 prosent av stemmene i ryggen.

Nå snakkes det om ham som demokratenes neste presidentkandidat. Bookmakerne setter ham allerede foran John Kerry. Knappe fem måneder før det amerikanske kongressvalget sliter demokratene fortsatt med å finne en felles plattform som kan hjelpe dem til seier. I denne situasjonen peker stadig flere på Obama som demokratenes nye wonderboy.

– Jeg har aldri sett noe liknende her i huset, sier New York-senator Charles E. Schumer, som har en fartstid på 25 år i hovedstaden, til Ny Tid.

Schumer, som leder demokratenes valgkamp i år, forteller at Obama er ettertraktet i hele landet.

– Alle vil ha ham på møtene sine. Han appellerer til noe i alle!

For tiden reiser Obama land og strand rundt i valgkamp for sine demokratiske partikollegaer. Arrangørene er forbløffet over den massive oppslutningen: Under et arrangement i Vermont nylig dukket det opp mer enn dobbelt så mange mennesker som salen kunne huse. I New Jersey samlet han inn over tre millioner norske kroner. Han mottar over 300 taleinvitasjoner per uke og soper inn hardt tiltrengte dollar for det skakkjørte demokratiske partiet.

Dette ses av mange som bevis på at Obama, som blir 47 år i 2008 – ett år eldre enn Bill Clinton var i 1992 – vurderer mulighetene for å stille som presidentkandidat. Obamas popularitet går på tvers av kjønn, alder og rase. Han er den fattige unggutten som lyktes, den type amerikansk suksesshistorie velgerne elsker.

Henning André Søgaard, New York, USA

OBAMA:

  • Født som Hussein Obama jr. 4. august 1961.
  • Jurist ved Universitetet i Chicago. For tiden den eneste fargede i Senatet.
  • Faren er opprinnelig fra Kenya, moren fra USA. Obama er gift med Michelle Obama, og har to døtre.
Kommentarer
DEL