USA uten evne til infiltrasjon

USAs terrorist-jegere har ingen kapasitet til å infiltrere fundamentalistiske miljøer, mener CIA-avhopper Reuel Marc Gerecht.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Mener du USA bør ta i bruk klassiske etterretningsknep og infiltrasjon for å fakke de som sto bak terrorbombene mot World Trade Center og Pentagon, heller enn å jevne afghanske landsbyer med jorden. Vel, du kan glemme den første løsningen, skal vi tro CIA-avhopperen Reuel Marc Gerecht. Han har blant annet tjenestegjort i Midtøsten og i Pakistan. For snart to måneder siden – altså før terrorangrepene – skrev Gerecht en analyse for den amerikanske avisen The Atlantic. Der slår han fast: USA har ikke agenter som kan sendes til fjellheimen i Afghanistan for å fryse, sulte og traske rundt i snø og gjørme. Amerikanske agenter er en gruppe falske forretningsmenn som bor i svære hus på andre siden av atlanteren. – Vi går ikke i moskeen og ber, fortalte en av Gerechts tidligere kolleger. En yngre etterretningsmann sa det slik: – Operasjoner som innebærer diare som livsstil finnes ikke.

USAs problem, ifølge Gerecht, er at de fullstendig mangler agenter som med troverdighet kan gå «under cover», eksempelvis i fundamentalistiske islamske miljøer, det være seg i Afghanistan, tidligere Sovjet-republikker eller arabiske land. De kan ikke språket, de har ikke den etniske bakgrunnen og de kan ikke oppføre seg som muslimer, arabere eller noe annet uten å framstå som idioter.

En annen av Gerechts tidligere kolleger sier: – CIA har trolig ikke en eneste kvalifisert arabisktalende agent med bakgrunn fra Midtøsten, som kan spille en troverdig muslimsk fundamentalist, og som ville melde seg frivillig til å bruke år av sitt liv med drittmat og uten kvinner i fjellene i Afghanistan. For Guds skyld; de fleste agentene bor i forstedene i Virginia. Vi holder ikke på med den slags.»

Rauel Marc Gerecht peker også på at selv mer overfladisk etterretning enn «under cover»-aksjoner eller virksomhet inne i Afghanistan vil være en større utfordring enn USA kan klare. Han peker på at man umulig kan komme noen særlig vei i jakten på Osama bin Laden uten å etablere seg for eksempel i Peshawar i Pakistan – nære inngangsporten til Afghanistan; Khyber-passet. I denne byen finnes alle betydningsfulle afghanske folkegrupper og organisasjoner. Men hans egne erfaringer fra Peshawar tilsier at en hvilken som helst vestlig person blir holdt øye med kontinuerlig, og at det uansett er umulig å trenge inn i lukkede miljøer, for eksempel på de religiøse skolene. Dessuten ville utenlandske agenter, for ikke å komme i trøbbel hos det lokale politiet, måtte gjøre kjent hos myndighetene nettopp at de var agenter. Da ville snart vedkommendes identitet være kjent. Det ville også ramme agenter av ikke-vestlig avstamning.

Gerechts anbefaling – eller «eneste håp» – var at USA søker allianse med klanlederen Ahmad Shah Masoud, den eneste i Afghanistan som utfordret Taliban og bin Ladens styrker militært. Men etter at artikkelen ble skrevet for to måneder siden, falt Masoud i kamper mot Taliban-styrkene.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here