USA: Folket vil ha internasjonalt samarbeid

To år etter terrorangrepene 11. september, ønsker det amerikanske folket mer internasjonalt samarbeid i kampen mot terrorismen. En stor meningsmåling gir liten støtte til regjeringens gamle strategi om å handle på egenhånd.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

WASHINGTON(IPS): Undersøkelsen er utført av universitetet i Maryland. I den svarer hele 81 prosent at en av hovedlærdommene etter 11. september er at USA må «samarbeide tettere» med andre land.

Et betydelig flertall mener også at regjeringen må vise en «mer samarbeidsvillig holdning» overfor andre land, og at kampen mot terrorismen må baseres mer på økonomisk bistand og diplomati, og mindre på militærmakt.

Sjokkerte

Meningsmålingen er utført mellom 26. august og 3. september, og ble offentliggjort dagen før toårsmarkeringen av terrorangrepene. Den sammenfaller i tid med at Bush-regjeringen har begynt å sondere FN for støtte og hjelp i administrasjonen og gjenoppbyggingen av Irak.

USA gikk til krig mot Irak i mars uten støtte fra Sikkerhetsrådet, men nå er man i ferd med å be rådet om militær og annen støtte i landet.

I en fjernsynstale 7. september sa Bush at andre land var «forpliktet» til å hjelpe til, og offentliggjorde at regjeringen trenger drøyt 600 milliarder kroner til sine aksjoner i Irak og Afghanistan de neste 13 månedene.

Summen sjokkerte selv Bushs partifeller i Kongressen, som er bekymret over USAs galopperende budsjettunderskudd. Tallet er mer enn dobbelt så høyt som det som har vært antydet tidligere, og forutsetter at andre land bidrar med drøyt 200 milliarder.

Innrømmelse

Noen kommentatorer mener regjeringens nye politikk overfor FN er en underforstått innrømmelse av at USA ikke lenger er i stand til å ta seg av slikt på egenhånd, slik man ville gjøre da krigen startet.

Da er regjeringen i så fall i ferd med å nærme seg folkemeningen i landet. 81 prosent mener altså nå at USA må samarbeide mer internasjonalt. I en tilsvarende undersøkelse i fjor var tallet 61 prosent.

54 prosent svarer at regjeringen har vært «for bestemt» i forhold til andre land, mens 58 prosent mener regjeringen må legge «mer vekt på diplomatiske og økonomiske metoder» overfor trusler fra den muslimske verden, i stedet for «militære metoder».

– Føler seg ikke tryggere

– Det mest dramatiske tallet i undersøkelsen er at 76 prosent sier de ikke føler seg tryggere i forhold til terrorisme nå enn de gjorde rett etter terrorangrepene. Bare 24 prosent føler seg tryggere, sier Steven Kull, leder for fakultetet bak undersøkelsen ved universitetet i Maryland.

Samtidig mener et veldig stort flertall, 80 prosent, at USAs politikk i muslimske land skaper grobunn for at det kan vokse fram terroristgrupper.

To tredeler sier de tror muslimer har fått et mer negativt forhold til USAs politikk de siste to årene, mens 60 prosent tror «et flertall av befolkningen i den muslimske verden tror USAs politikk gjør situasjonen i Midtøsten mer ustabil.»

Nesten tre fjerdedeler regner med at brorparten av muslimer utenfor USA «deler mye av al-Qaidas syn på USA», selv om de antar at de fleste som deler synet ikke støtter al-Qaidas metoder.

– Bør gjøre mer

To tredeler tror også at de fleste i Midtøsten vil at USA «skal spille en mindre rolle» i regionen, og trappe ned sitt militære nærvær.

Og selv om meningsmålingen viser en del mistro til islam blant det amerikanske folk, mener hele 80 prosent at regjeringen bør gjøre mer for å bedre forholdet til den muslimske verden.

I en annen undersøkelse publisert denne uken, har Gallup funnet ut at folkets tiltro til regjeringens evne til å behandle internasjonale problemer nesten er nede på samme nivå som den var før 11. september 2001.

Før terrorangrepene svarte 14 prosent at de hadde stor tiltro til regjeringens evne, et tall som steg til 36 prosent i oktober 2001. Nå er tallet nede i 18 prosent, ifølge Gallup.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here