USA på Rand-en


Ayn Rands ekstremindividualistiske utopi er for lengst blitt en realitet i USA, med Donald Trump og Rex Tillerson i førersetet. Hennes kultfigur Howard Roark er det ideologiske forbildet til nøkkelmedlemmer av Trump-administrasjonen og mange av de øvrige amerikanske politiske lederne.

Email: matthew@rand.no
Publisert: 2017-11-10

Hva er trumpisme-kulturen? Hva er det som best karakteriserer retorikken, handlingene og personligheten til en figur som er så blendende innbilsk, så patologisk selvforelsket og så politisk udugelig at han har sjokkert mange av oss til lamslått vantro? Etter hvert som roller byttes i presidentens administrasjon, begynner vi å få et klarere inntrykk. I fjor, i et intervju med Trump for USA Today, skriver spaltisten Kirsten Powers:

«Trump beskrev seg selv som en fan av Ayn Rand. Om Rands roman Kildens utspring (The Fountainhead) sa han: ’Den handler om business [og] skjønnhet [og] liv og indre følelser (sic). Den boken handler om … alt.’ Han identifiserte seg med Howard Roark, romanens idealistiske hovedperson som tegner skyskrapere og raser mot establishmentet. Da jeg pekte på at Kildens utspring på en måte dreier seg om gruppetenkningens tyranni, satte Trump seg opp og sa: ’Det er dét som foregår her.’»

Republikanernes filosof. Det kommer ikke som noen overraskelse at Ayn Rands ideologiske kultfigur gjennomsyrer de kulturelle forestillingene til nøkkelmedlemmer av Trump-administrasjonen og mange av lederne i Representantenes hus og Senatet, som begge er republikanskkontrollerte. Utenriksminister Rex Tillerson har sagt at Rands siste roman De som beveger verden (Atlas Shrugged) er hans favorittbok. Det er forståelig at den tidligere sjefen for ExxonMobil identifiserer seg med den koalisjonen av industriherrer i Rands dystopiske roman som slåss mot offentlige reguleringer og forsvarer en laissez-faire-kapitalisme. CIA-direktør Mike Pompeo er også begeistret for boken: «en av de første seriøse bøkene jeg leste som,virkelig gjorde noe med meg». Andrew Puzder, som en stund lå an til arbeidsministerposten, hevder at han leser Rands romaner om og om igjen. Sjefen for CKE Restaurants, som er imot heving av minstelønnen, døpte kjedens moderselskap «Roark Capital Group» til ære for hovedpersonen i Kildens utspring, og oppmuntrer sine barn til å lese Rands romaner.

Da Paul Ryan kjempet for å bli republikanernes visepresidentkandidat under Mitt Romney i 2012, modererte han sin tidligere entusiasme for Ayn Rand, men representanthusspeakeren hadde tidligere slått fast at om han skulle gi én tenker æren …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)