USA på Rand-en

Ayn Rands ekstremindividualistiske utopi er for lengst blitt en realitet i USA, med Donald Trump og Rex Tillerson i førersetet. Hennes kultfigur Howard Roark er det ideologiske forbildet til nøkkelmedlemmer av Trump-administrasjonen og mange av de øvrige amerikanske politiske lederne.

Hva er trumpisme-kulturen? Hva er det som best karakteriserer retorikken, handlingene og personligheten til en figur som er så blendende innbilsk, så patologisk selvforelsket og så politisk udugelig at han har sjokkert mange av oss til lamslått vantro? Etter hvert som roller byttes i presidentens administrasjon, begynner vi å få et klarere inntrykk. I fjor, i et intervju med Trump for USA Today, skriver spaltisten Kirsten Powers:

«Trump beskrev seg selv som en fan av Ayn Rand. Om Rands roman Kildens utspring (The Fountainhead) sa han: ’Den handler om business [og] skjønnhet [og] liv og indre følelser (sic). Den boken handler om … alt.’ Han identifiserte seg med Howard Roark, romanens idealistiske hovedperson som tegner skyskrapere og raser mot establishmentet. Da jeg pekte på at Kildens utspring på en måte dreier seg om gruppetenkningens tyranni, satte Trump seg opp og sa: ’Det er dét som foregår her.’»

Republikanernes filosof. Det kommer ikke som noen overraskelse at Ayn Rands ideologiske kultfigur gjennomsyrer de kulturelle forestillingene til nøkkelmedlemmer av Trump-administrasjonen og mange av lederne i Representantenes hus og Senatet, som begge er republikanskkontrollerte. Utenriksminister Rex Tillerson har sagt at Rands siste roman De som beveger verden (Atlas Shrugged) er hans favorittbok. Det er forståelig at den tidligere sjefen for ExxonMobil identifiserer seg med den koalisjonen av industriherrer i Rands dystopiske roman som slåss mot offentlige reguleringer og forsvarer en laissez-faire-kapitalisme. CIA-direktør Mike Pompeo er også begeistret for boken: «en av de første seriøse bøkene jeg leste som,virkelig gjorde noe med meg». Andrew Puzder, som en stund lå an til arbeidsministerposten, hevder at han leser Rands romaner om og om igjen. Sjefen for CKE Restaurants, som er imot heving av minstelønnen, døpte kjedens moderselskap «Roark Capital Group» til ære for hovedpersonen i Kildens utspring, og oppmuntrer sine barn til å lese Rands romaner.

Da Paul Ryan kjempet for å bli republikanernes visepresidentkandidat under Mitt Romney i 2012, modererte han sin tidligere entusiasme for Ayn Rand, men representanthusspeakeren hadde tidligere slått fast at om han skulle gi én tenker æren for å ha gått inn i politikken, måtte det bli Ayn Rand: «Dette er en kamp for individualisme mot kollektivisme.» Ryan har gitt eksemplarer av Atlas Shrugged som julegaver, og Rands romaner er obligatorisk lesning for hans stabsmedlemmer.

Sett filmen. Rands innflytelse på forestillingsverdenen til konservative amerikanere har dype røtter. Adam Curtis’ dokumentarserie All Watched Over by Machines of Loving Grace (2011) følger ekspansjonen til neoliberal økonomi tilbake til Alan Greenspans deltakelse i lesegrupper som tilhørte Rands objektivismebevegelse på 1950-tallet. Men Trumps anerkjennelse av Rand er ikke en del av de neoliberale, kvasifilosofiske bestrebelsene til Greenspan-generasjonen. Det som er urovekkende, er i stedet at Trump identifiserer seg med Kildens utsprings Howard Roark. Om Rand igjen har dukket opp som en ideologisk autoritet i Det hvite hus, henger det etter all sannsynlighet sammen med Trumps ustoppelige forfengelighet. Det er faktisk lite trolig at Trump, som aldri har vært kjent som noen leser, har vært igjennom så mye som én av de drøyt 700 sidene i romanen; det er langt mer sannsynlig at han kjenner verket fordi han har sett filmversjonen.

Kildens utspring er en nøkkel til forståelse av trumpismens kultur: En outsider med hang til skyskrapere raser mot den offentlige vilje og «mainstreammedia».

Bare av den grunn er det bryet verdt å se nærmere på den lojale adapsjonen i Warner Bros.-produksjonen fra 1949 for å få hjelp til å definere det karakteristiske ved trumpismens kultur. Kildens utspring er mer enn et verdifullt blikk inn i det romantiske indre livet til amerikansk konservatisme; filmen er både en fantasi og et veikart som på overbevisende måte tegner konturene av ikke bare det som er denne regjeringens aspirasjoner, men også hvordan de ble valgt og hvilken vei som førte dem hit.

Full kontroll. Warner Bros. fikk opsjon på rettighetene til Kildens utspring i 1943, samme år som romanen kom ut, men ikke før Rand hadde sikret seg at hun selv både skulle skrive filmmanuset og ha full redaksjonell kontroll over prosessen. Med sedvanlig foruroligende effektivitet komprimerte Rand den 754 sider lange romanen til et finpusset manusutkast på noen uker, og sommeren 1944 ble Mervyn LeRoy valgt som regissør. Etter press fra propagandainstitusjonen War Board (Rands litterære produksjon var upassende antisovjetisk for de siste månedene av andre verdenskrig, men passelig antikommunistisk umiddelbart etterpå), ble prosjektet utsatt til 1948, nå med King Vidor i spissen i stedet for LeRoy. Rand Gary Cooper fikk deretter Howard Roark på plass som sin arkitekt, med studioets velsignelse. Prosjektets gjenoppstandelse kan muligens ha hatt noe å gjøre med Coopers og Rands medlemskap i The Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals. Uken etter at Cooper hadde undertegnet kontrakten med Warner Bros., reiste han til Washington D.C. for å være et vennligsinnet vitne i The House on Un-American Activities Committee (HUAC). En relativt ukjent teaterskuespillerinne, Patricia Neal, ble valgt til den kvinnelige hovedrollen, og opptakene tok til da Cooper kom tilbake fra Washington.

Misforstått geni. Filmen er et besynderlig, uhåndterlig lappeteppe av drama uten følelser, ideologisk propaganda og utilsiktet humor. Den er tilsynelatende et melodrama, men byr på en skuffende kvartett av endimensjonale hovedkarakterer. I sentrum står Howard Roark – en visjonær modernist, kompromissløs individualist, skviset ut av establishmentet – og hans kamp for anerkjennelse i noe som virker være et kollektivistisk amerikansk samfunn i 1920- og 1930-årene. Den som står i veien for Roark, er Peter Keating (Kent Smith), en svak, kompromissvillig, populistisk arkitekt, og Roarks nemesis Ellsworth Toohey (Robert Douglas), den «sosialistiske» arkitekturanmelderen i den folkelige tabloidavisen The Banner. Toohey er smaksdommer og individets fiende – hindringen for Roarks avansement på karrierestigen – spilt av Douglas på høystemt vis. Patricia Neal spiller Dominique Francon, nok en arkitekturanmelder som også jobber for The Banner, og Roarks forsvarer og gjenstand for hans varme følelser. Ved siden av Francon er Gail Wynand (Raymond Massey), den self-made multimilliardær-eieren av The Bannon. Han er Rands eksempel på en mislykket individualist, og tjener som filmens tragiske helt.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

---
DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.