Røyk stiger fra Druze-området i Hadar i Syria. Al-Nusra skal utføre offensive operasjoner i området. Foto: AFP PHOTP / JALAA MAREY

USA og Russlands spill om Syria

USA har lenge bombet terrororganisasjonen ISIS’ baser i Syria, men reagerer kraftig når Russland nå har begynt å gjøre det samme.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.10.2015

Amerikanerne hevder at russerne ikke bare bomber ISIS, men også sivilister og moderate opprørsgrupper som har fått trening fra CIA. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder på sin side at Russland bare bomber ISIS, al-Nusra (som er al-Qaidas filial i Syria) og «andre grupper som FN og Russland har utpekt som terrorgrupper». Syrias president Bashar al-Assad har på sin side oppfordret kurderne og de moderate opprørerne om å slå seg sammen med den syriske hæren i kampen mot ISIS og al-Nusra.

Ulikheter mellom ISIS og Nusra. Ny Tid har spurt Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit om det vil være mulig å danne en slik allianse mot ISIS og al-Nusra. Hellestveit mener at både al-Nusra og regimet må inkluderes i en fremtidig fredsløsning.
«IS og Nusra er forskjellige,» sier hun. «Mens ISIS har en regional ambisjon og ingen interesse av Syria som stat, slåss Nusrafronten for å velte regimet i Damaskus, og for et nytt islamsk regime i Syria. De består også primært av syrere. Nusra og ISIS kan derfor ikke behandles på like fot i dette spørsmålet,» mener Hellestveit. «Å ekskludere alle sunnimuslimske arabiske grupper med ulike former og grader av radikaliserte ideologier, anser jeg for å være et slag i luften dersom det er våpenhviler og fredsprosesser man ønsker seg.»
I et intervju med avisen Al-Monitor 2. oktober sier imidlertid kurderlederen Salih Muslim følgende: «Al-Nusra og Ahrar al-Sham skiller seg ikke fra ISIS. De er terroristorganisasjoner, alle sammen, og de har den samme ekstreme mentaliteten.» Muslim beklager seg over Russlands støtte til regimet, men sier at de er villige til å slåss sammen med alle som kjemper mot ISIS, og at han kan akseptere at Assad fortsetter som president i en overgangsperiode. Han legger også til: «Russland er den viktigste støttespilleren for fredsplanen til FNs Syria-utsending Steffan de Mistura. Men Qatar, Saudi-Arabia og Tyrkia motsetter seg fredsplanen. Hvis USA vil arbeide for en løsning, må de legge press på disse statene.»
Qatar og Saudi-Arabia har vært de viktigste leverandørene av våpen til opprørerne i Syria siden 2012, mens Tyrkia har latt opprørerne etablere baser i landet og fritt krysse den syrisk-tyrkiske grensa. Regimet har på sin side mottatt militær støtte fra Russland, Iran og den libanesiske sjiamilitsen Hizbollah.

Uenighet om Russlands støtte til regimet. Storbritannias statsminister David Cameron anklager Russland for å «støtte opp om menneskeslakteren Assad». Det er utvilsomt riktig at Russland helt siden opprøret begynte har gitt våpenstøtte til Syria, og lagt ned veto mot sikkerhetsrådsresolusjoner som åpnet for at USA kunne intervenere militært på opprørernes side. Allerede på en pressekonferanse i desember 2012 hevdet imidlertid Vladimir Putin at Russland «ikke er bekymret for hva som skjer med Assad-regimet». Russland var ifølge Putin snarere bekymret for hva som skulle skje etterpå: «Vi er tilhengere av en løsning som vil redde landet og regionen fra å falle fra hverandre, fra en borgerkrig som aldri tar slutt.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.