Bestill sommerutgaven her

USA 1969

I nærheten av universitetsområdet på Berkeley i California var en liten plass tatt i besittelse av studenter og andre. De kalte den «Folkets park» og hadde hatt fast møtested her siden midten av april. 16. mai var stedet liksom tidligere fylt opp av hippier, studenter og andre som diskuterte politikk eller slo av en prat. «Folkets park» var blitt et samlingssted. Juridisk tilhørte den universitetets område. Administrasjonen på Berkeley ville ha dette eiendomsforholdet klargjort. Derfor sendte de 200 politimenn til «Folkets park» for å rydde opp. For samlingen ble drevet vekk og et åttefots stålgjerde ble satt opp rundt plassen.

Samme kveld ble det holdt et møte på universitetsområdet. 3000 mennesker var til stede. De marsjerte etter kort tid til «Folkets park». Der ble de stanset av en kompakt politimur. Det kom til sammenstøt mellom politi og demonstranter, og politiet hentet forsterkninger. Det ble kastet stein mot politiet, som uten varsel begynte å skyte inn i folkemengden. Før natten var en av demonstrantene død og over 90 andre mennesker såret. Politiet var bevæpnet med pistoler og teleskoprifler. Tåregassbomber ble også brukt. Dessuten gass av typen USA bruker i Vietnam. Den kan være dødelig.

Sist vinter var det store demonstrasjoner på Berkeley. Studentene demonstrerte i solidaritet med den tredje verden. Guvernøren i California, Ronald Reagan, innførte da absolutt unntakstilstand. Den sto ennå ved makt da sammenstøtene ved «Folkets park» fant sted. Derfor var det tillatt å sette inn tropper med helikopterstøtte over området. Militæret, væpnet til tennene, fikk leke krig mot ubevæpnede demonstranter. Senere, under obduksjonen, kom det frem at den døde, James Rector, var skutt i magen av politiet. Gassingen fortsatte med Reagans og universitetsadministrasjonens godkjennelse.

Regulære kamper strakte seg over flere dager. En politimann som nektet å være med i den ulike striden ble sendt til et psykiatrisk sykehus med diagnose «undertrykt aggresjon». Beretninger om mishandling av fanger i Santa Rita-fengslet spredde seg raskt. Demonstranter ble tvunget til å ligge stille på betonggulv i timevis. Ethvert forsøk på å reise seg opp ble belønnet med spark i skrittet. Gassen fra universitetsområdet spredde seg til bebyggelsen i nærheten. Etter flere dagers kamp og utallige fengslinger hadde hæren og politiet kontroll over «Folkets park». Mye verdifull kamptrening var resultatet. USA 1969.

- annonse -
- annonse -

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Herodots isonomiaNoe av de samme lærdommene som er nevnt i hovedartikkelen, kan vi ta med oss fra den nyeste utgaven av demokrati-indeksen til The Economist...
IdÉhistorie / Midtøstens metropoler, … (av Kristoffer Momrak, …)Er Hellas mer en kulturell periferi i Midtøsten enn opprinnelsen til vårt moderne demokrati? Aristoteles mente fønikerne i Kartago med likhet for loven – isonomia –hadde et bedre folkestyre enn Athen – demokratiets såkalte vugge.
Medisinering / Medisinering med bismakI denne kronikken kritiserer forfatter Åse Dragland utbredt medisinering. Ingenting tyder på at langvarig behandling med Ritalin eller antipsykotika er bra. Mange psykisk syke opplever seg som zombier uten tanker, følelser, smaks- og luktesans.
Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte