Urett, Texas-style

Southwest of Salem er et rettsdrama som kan ta pusten fra selv hardbarkede true-crime-tilhengere.

Southwest of Salem: The Story of The San Antonio Four

Deborah Esquenazi.

USA

Sent på 1990-tallet ble fire lesbiske latinamerikanere feilaktig dømt for seksuelle overgrep mot to småjenter i San Antonio, Texas. Kvinnene ble ofre for den hysteriske overbevisningen om at misbruk av barn grep om seg, kombinert med en giftig dose lokal homofobi. Dette førte til at de fire kvinnene Elizabeth Ramírez, Cassandra Rivera, Kristie Mayhugh og Anna Vásquez ble dømt til lange fengselsstraffer. Ramírez, tanten til de angivelige ofrene, fikk 37,5 år.

Svinnende håp. Etter hvert som dokumentaren utspiller seg fremstår omstendighetene som så urettferdige og bevismaterialet så tynt, at sannsynligheten virker stor for at kvinnene vil bli frifunnet etter kort tid i retten. Så kommer en praktisk talt lydløs montasje. En liten stund kan man tro at man ser på nylige opptak av kvinnene. Teksten nederst til høyre på skjermen viser året 2000. På mindre enn 30 sekunder er ti år gått, og de fire fangene, med grånende hår og minkende håp, har eldes foran øynene våre. Ramírez sitter fengslet så lenge at hun rekker å bli bestemor. Southwest of Salem, en tittel med allusjon til middelalderens hekseprosesser, er en ofte medrivende, av og til hjerteskjærende beretning om fire kvinner som får sine liv ødelagt i det knusende maskineriet i Texas’ vaklende rettsvesen.

Filmen argumenterer på en overbevisende måte for de fire kvinnenes uskyld.

Overbevisende sak. Esquenazi argumenterer på en overbevisende måte for de fire kvinnenes uskyld. Hun benytter seg av en metodisk presentasjon av bevismaterialet kombinert med svært korte glimt av hysteriet som ledet til likhetstegnet mellom homoseksualitet og djevelske forbrytelser mot barn. Esquenazi arbeider nærmest som besatt for å få frikjent de fire fra San Antonio, mens hun prøver å forstå serien av omstendigheter som førte til at de ble fengslet.

I omstendighetenes sentrum står en bitter mann ved wnavn Javier Limón, svogeren til Ramírez. Hans manglende evne til å vinne den da mindreårige Ramírez’ kjærlighet drev ham etter hvert til å anmelde henne og de andre. Alt virket tapt for kvinnene, inntil saken vakte interessen til den kanadiske forskeren Darrell Otto. Han leste om saken hundrevis av mil unna, i Yukon, og ble straks klar over at de fire fra San Antonio ikke oppfylte noen av de kriteriene han kjente til for kvinnelige sexforbrytere. Otto skrev et brev til Ramírez i fengselet, hvilket var den første kontakten hun hadde med noen utenfor familien på ni år. Men da han ba Ramírez fortelle om detaljene knyttet til forbrytelsen, svarte hun bare at det var umulig – ettersom det ikke var begått noen forbrytelse. Etter at Otto var blitt involvert, ble saken omsider sendt over til Texas Innocence Project, en gruppe jurister som arbeidet gratis med å få omgjort uriktige dommer.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here