Tidligere var de fleste palestinske flyktningene bønder, men måtte slutte å drive jordbruk da de ble utvist til leirene utenfor Palestina», forklarer Wesam Sabaane, leder for Jafra Foundation for Relief and Youth Development.
Dette er en palestinsk organisasjon som jobber med deltakende tilnærminger for å styrke motstandsdyktigheten i det palestinske samfunnet, med et særskilt søkelys på de palestinske flyktningleirene i Syria og Libanon. Jafra Foundation jobber for å styrke alle aspekter av det palestinske samfunnet. De tilrettelegger for at unge mennesker tar ansvar i nærmiljøet og engasjerer seg i humanitært arbeid. Stiftelsen gjennomfører grundige behovs-evalueringer i de forskjellige leirene, og urbant landbruk har vist seg å være et effektivt verktøy for å løse flere behov gjennom ett program: forbedre matsikkerheten, skape sysselsetting samt skape arenaer for frivillighet og samfunnsbygging – samtidig som man fremmer palestinsk identitet, tradisjoner og kultur.

«Noen av flyktningene fortsatte å jobbe i landbruket etter at de måtte flytte hit, men etter hvert som befolkningen vokste, ble stadig mindre jord tilgjengelig for jordbruk – palestinske flyktningleire er noen av de mest befolkningstette områdene i verden. Dette førte til at mange i stedet søkte arbeid i byene, byggebransjen og andre virksomheter», forklarer Sabaane.
Det første eksperimentet skjedde på en søppelplass omgjort til et urbant dyrkeprosjekt.
«Satsingen på urbant landbruk begynte under beleiringen av Yarmouk flyktningleir i Syria i 2014–2015 som følge av den alvorlige matmangelen som fulgte», forklarer Sabaane. På grunn av mangelen på tilgjengelige grøntområder inne i leiren, skjedde det første eksperimentet på en søppelplass som det ble ryddet opp i og omgjort til et urbant dyrkeprosjekt. Siden den gang har Jafra Foundation lært mye om urbant landbruk og fått internasjonale bistandsmidler for å spre initiativene til flere andre palestinske flyktningleirer.
Får opplæring i økologisk dyrking
Tilbake i 2018 lanserte Jafra sitt ambisiøse program for å gjenopplive urbant landbruk i palestinske leirer, støttet av den tyske NGO WeltHungerHilfe. I dag har prosjektet spredt seg til tre leirer: Burj El Barajneh og Shatila i Beirut, og Ein El Hilweh i Sør-Libanon. De skaper hager og underviser i økologisk dyrking – ved å ta i bruk underutnyttede hustak. Beboere i leirene der disse programmene drives, kan søke om å delta i programmene som Jafra driver med. Stiftelsen sørger deretter for opplæring og kunnskapsoverføring ved å bringe et team bestående av en spesialisert agronom og unge frivillige som hjelper til med å bygge og plante slike nye hager.

Ayman Ayoub er en av de nye by-bøndene, bosatt i leiren Shatila. Han ble inspirert etter å ha sett avlingene på en venns tak: «Jeg tok kontakt med Jafra, og de hjalp meg med tilrettelegging for å dyrke planter på taket mitt, og det fungerer veldig bra», forklarer han. Et arbeidslag av trente gartnere fra Jafra hjalp til med å etablere den lille urbane bondegården, som er bygget hovedsakelig av resirkulerte materialer. Ayoub legger også vekt på de mentale helseaspektene ved takgården: «Jeg kan si at det å ta vare på plantene er en måte å slappe av og forbedre din mentale helse på. Samtidig er avlingene veldig viktige.»
På et tak i Burj El Barajneh-leiren har Naseem Al-Einein skapt sitt eget grønne fristed. Hans budskap til alle er å gjøre hagearbeid, for inne i leiren har de ingen grønne landskaper, de må derfor plante egne rom. Han legger til: «Disse grønnsakene du planter selv, er mye bedre enn de du kjøper fra markedene som dyrkes med kjemikalier.»
Mat-tradisjonen mouneh
For tiden jobber Jafra med å utvide sitt dyrke+prosjekt for å nå ut til alle palestinske leirer. De kartlegger arealer på hustak og andre steder som kan tas i bruk. I tillegg til å gi ferske råvarer til lokalsamfunnene, skaper programmet også sysselsettingsmuligheter. Noen av avlingene brukes i et matomfordelingsprogram der kvinnegrupper produserer måltider som gis til de mest trengende husholdningene i hvert nabolag. I tillegg er disse kvinnegruppene også engasjert i mouneh, som er tradisjonelle matkonserveringsteknikker som tørking, hermetisering, safting eller sylting. Å engasjere seg i dette bidrar til å bevare tradisjonelle kulinariske teknikker, samt konservering av mat for senere bruk.
«Økologisk kompetanse er avgjørende for Jafra», forklarer Sabaane. «Ved å rette oss mot de mest sårbare miljøene og bygge deres ferdigheter og kunnskap på dette feltet, bidrar vi til å sikre motstandskraften og matsikkerheten til de palestinske leirene», legger han til. «Våre hovedutfordringer er plassbegrensningene i de tett befolkede leirene, og liten kunnskap om dyrking på taket, siden dette krever en spesifikk kompetanse. Vi løser dette ved å gi ressurser til deltakerne, bygge plante-kasser og beholdere, og sørge for jord, kompost, småplanter, frø og tilgang til vann. Og vi lærer folk opp i gode dyrkemetoder og legger til rette for kunnskapsdeling. For å kunne ivareta og oppskalere disse initiativene, trenger vi kontinuerlig støtte fra givere», sier han. Han understreker at Jafra Foundation er en velorganisert og transparent organisasjon med betydelig erfaring i samarbeid med utenlandske giver- og hjelpeorganisasjoner.
Hustak, ledige tomter og vertikale dyrkingsmetoder
Urbant landbruk gjør byboere i stand til å delta aktivt i matproduksjon, og fremmer selvforsyning og motstandskraft i møte med eksterne utfordringer. Gjennom innovative metoder, bærekraftig bruk av ressurser og samfunnsengasjement, blir urban dyrking en transformerende kraft for å sikre en mer stabil og sikker matforsyning. Disse palestinske initiativene i flyktningleirene viser en ny retning som større samfunn i Midtøsten og utover kan lære mye av. Urbant jordbruk har også potensial til å styrke matsikkerheten i andre tettbefolkede byer som lider av mangel på ferske råvarer til overkommelige priser.
Et matomfordelings-program der kvinnegrupper produserer måltider til de mest trengende husholdningene i hvert nabolag.
Ved å utnytte tilgjengelige områder som hustak, ledige tomter og vertikale jordbruksmetoder, kan byer produsere ferske, lokalt dyrkede råvarer for å møte kostholdsbehovene til deres økende befolkning. Denne desentraliserte tilnærmingen reduserer fellesskapets avhengighet av å importere mat fra fjerne kilder, og reduserer dermed forstyrrelser i forsynings-kjeden og prissvingninger.
Dyrkningsprosjekter i leirene forbedrer ikke bare bynaturen med grøntområder og avlinger, men fungerer også som en katalysator for miljømessige, kulturelle og nasjonale handlinger. Ved å dele overskuddsprodukter fremmer det en bærekraftig livsstil, styrker familiebånd og bygger fellesskapsforbindelser. Dessuten renser plantene luften, tiltrekker seg pollinerende insekter, og skaper et mer behagelig miljø. De beplantede områdene fungerer også som rom for utdannings- og rekreasjonsaktiviteter, og engasjerer innbyggere i alle aldre.
Foundationforfatter av artikkelen/intervjuet er Helene Gallis. Prosjektutvikler FoU / faglig leder sosial bærekraft. FRAGMENT AS.