Upresist om den skandinaviske ensomheten


Blir vi virkelige lykkelige av vår individualistiske livsstil?

Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 2016-08-18

The Swedish Theory of Love
Regi og manus: Erik Gandini

En mann er alene i sin leilighet. Han har ligget død i tre uker – og folk vet kun om hans bortgang fordi det har begynt å lukte vondt i oppgangen der han bor. Når de svenske myndighetene undersøker saken nærmere, finner de ut at han ikke har noen nære slektninger eller venner. Høyst sannsynlig har han levd i år etter år helt alene foran tv-en eller datamaskinen, ensom og alene. Han har en datter, finner de riktignok ut etter hvert, men hun er umulig å få tak i. Hans eiendeler dumpes dermed på søppelplassen, mens pengene hans havner i den svenske statskassa. Han hadde nemlig, skal det vise seg, en god slump penger i banken. Men det hjelper ikke så mye når han ikke har noen å dele pengene med.

«För vad spelar det för roll om jag har en miljon på banken om jag inte är glad ändå,» sier en av sosialarbeiderne som lette gjennom den døde mannens leilighet etter tegn på sosialt liv og slektninger.

Den nye selvstendigheten. Erik Gandinis film The Swedish Theory of Love tar for seg de skandinaviske landenes individualisme. Han sporer den tilbake til 1972, da pamfletten Familjen i framtiden – en socialistisk familjepolitik slo fast at voksnes relasjoner til hverandre skal baseres på frivillighet og selvstendighet.

«Varje människa ska behandlas som en självständig individ och inte som ett bihang till en försörjare,» sa Olof Palme, en av pådriverne bak den nye familiepolitikken. Mens man i mer tradisjonelle samfunn fødes inn i familien eller andre sosiale arrangementer hvor vi er avhengig av andre for å overleve, har det de siste 40 årene blitt et stadig større fokus på at hver og en av oss skal være selvforsynte.

Abonnement kr 195/kvartal

Feilslått politikk? Bor du også alene? Det er det mange som gjør – spesielt i Norge og Sverige, hvor nesten halvparten av befolkningen har en solo-husholdning. Spørsmålet som raskt melder seg, er om det å være alene er uttrykk for frihet eller selvstendighet – eller ikke. The Swedish Theory of Love skisserer den nordeuropeiske familiepolitikken de siste 40 årene og hvordan ideologien om selvstendighet utviklet seg på 1970-tallet som en motpol til det som ble oppfattet som utdaterte og tradisjonalistiske livsformer.

«Flere enn hver femte av oss føler seg ensomme. Hele 70 000 nordmenn har ingen nære fortrolige eller venner de kan vende seg til når de trenger noen å snakke med,» kan …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?