Stvanice

Ungt blikk på historien


Tross slovakisk dominans i Plzen-festivalen nylig, var det to tsjekkiske nykommere som utmerket seg.

Young er fast filmkritiker for Modern Times Review.
Email: neilyounggb@gmail.com
Publisert: 2018-07-02

For 70 år siden ble den tsjekkoslovakiske utenriksministeren Jan Masaryk funnet død i en bakgård i Praha, under et vindu i leiligheten sin. Omstendighetene omkring hans død – som vi finner et aktuelt ekko av i drapet på den russiske undersøkende journalisten Maxim Borodin i april i år – har vært en kilde til intriger og kontroverser i hele ettertiden: Hoppet han? Falt han? Ble han dyttet?

Ishockeyspilleren ble satt til tvangsarbeid i en urangruve i 13 år. Han døde 47 år gammel, som en knekt mann.

Den opprinnelige etterforskningen, ledet av den kommunistiske regjeringen (bestående av en haug av Masaryks fiender), leverte, ikke uventet, en kjennelse om selvmord. 20 år senere, under den kortlivede Prahavåren i 1968, kom en ny undersøkelse frem til at hendelsen trolig var en ulykke (men utelukket ikke muligheten for mord). Tidlig på 1990-tallet, etter fløyelsrevolusjonen som førte til den såkalte fløyelsskilsmissen mellom det som ble Den tsjekkoslovakiske republikk og Slovakia, ble konklusjonen etter undersøkelsen endret til drap.

Vendepunkt

Masaryks voldelige endelikt viste seg å bli et viktig vendepunkt i tsjekkoslovakisk historie – retningen kunne blitt svært annerledes dersom denne karismatiske figuren, en overbevist internasjonalist (hans mor var amerikansk), hadde overlevd. Men Sovjet inntok raskt en knallhard stalinistisk holdning, med dystre konsekvenser for enhver som kunne mistenkes for avvik – eller for å planlegge avvik – fra partilinjen.

Det kanskje mest spektakulære og bemerkelsesverdige eksemplet på dette kom i 1950, da tolv spillere på Tsjekkoslovakias ishockeylag – som hadde vunnet VM i Sverige året før – ble arrestert rett før avgang til London, der de skulle forsvare VM-tittelen. Etter en «liksomrettssak» ble alle dømt til fengselsstraff for sine antatt forræderiske planer om å hoppe av (basert på overhørt småprat på en pub). Enkelte fikk noen måneder, men flere fikk skyhøye straffer. Keeper Bohumil Modry fikk 15 år, de to angriperne Gustav Bubník og Stanislav Konopásek tolv år hver.

The Last Shift of Tomás Hisem ble filmet i løpet av en eneste dag – den siste av gruvearbeiderens virkedager.

Disse dommene ble senere redusert ved benådning fra presidenten, men skaden var allerede skjedd: Modry satt 13 år i fengsel i Praha og Plzen, og ble tvunget til arbeid i en urangruve. Han døde …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?