Ungt blikk på historien

Tross slovakisk dominans i Plzen-festivalen nylig, var det to tsjekkiske nykommere som utmerket seg.

Stvanice
Young er fast kritiker for Modern Times Review

For 70 år siden ble den tsjekkoslovakiske utenriksministeren Jan Masaryk funnet død i en bakgård i Praha, under et vindu i leiligheten sin. Omstendighetene omkring hans død – som vi finner et aktuelt ekko av i drapet på den russiske undersøkende journalisten Maxim Borodin i april i år – har vært en kilde til intriger og kontroverser i hele ettertiden: Hoppet han? Falt han? Ble han dyttet?

Ishockeyspilleren ble satt til tvangsarbeid i en urangruve i 13 år. Han døde 47 år gammel, som en knekt mann.

Den opprinnelige etterforskningen, ledet av den kommunistiske regjeringen (bestående av en haug av Masaryks fiender), leverte, ikke uventet, en kjennelse om selvmord. 20 år senere, under den kortlivede Prahavåren i 1968, kom en ny undersøkelse frem til at hendelsen trolig var en ulykke (men utelukket ikke muligheten for mord). Tidlig på 1990-tallet, etter fløyelsrevolusjonen som førte til den såkalte fløyelsskilsmissen mellom det som ble Den tsjekkoslovakiske republikk og Slovakia, ble konklusjonen etter undersøkelsen endret til drap.

Vendepunkt

Masaryks voldelige endelikt viste seg å bli et viktig vendepunkt i tsjekkoslovakisk historie – retningen kunne blitt svært annerledes dersom denne karismatiske figuren, en overbevist internasjonalist (hans mor var amerikansk), hadde overlevd. Men Sovjet inntok raskt en knallhard stalinistisk holdning, med dystre konsekvenser for enhver som kunne mistenkes for avvik – eller for å planlegge avvik – fra partilinjen.

Det kanskje mest spektakulære og bemerkelsesverdige eksemplet på dette kom i 1950, da tolv spillere på Tsjekkoslovakias ishockeylag – som hadde vunnet VM i Sverige året før – ble arrestert rett før avgang til London, der de skulle forsvare VM-tittelen. Etter en «liksomrettssak» ble alle dømt til fengselsstraff for sine antatt forræderiske planer om å hoppe av (basert på overhørt småprat på en pub). Enkelte fikk noen måneder, men flere fikk skyhøye straffer. Keeper Bohumil Modry fikk 15 år, de to angriperne Gustav Bubník og Stanislav Konopásek tolv år hver.

The Last Shift of Tomás Hisem ble filmet i løpet av en eneste dag – den siste av gruvearbeiderens virkedager.

Disse dommene ble senere redusert ved benådning fra presidenten, men skaden var allerede skjedd: Modry satt 13 år i fengsel i Praha og Plzen, og ble tvunget til arbeid i en urangruve. Han døde 47 år gammel som en knekt mann, noen uker etter løslatelsen. Tsjekkoslovakia, som lenge har vært en ishockeygal nasjon, klarte ikke å vinne VM-tittelen igjen før i 1972 – selv om laget, oppsiktsvekkende nok etter omstendighetene, tok bronse i 1955, 1957 og 1959.

Nye tsjekkoslovakiske filmskapere

Forfølgelsen og fengslingen av det tsjekkoslovakiske ishockeylandslaget inneholder tilstrekkelig med sterkere-enn-fiksjon-materiale for en fjernsynsserie, men den Praha-baserte studenten Michaela Rezová dekker hele sagaen i løpet av bare tolv minutter i sin blendende, informative dokumentar Stvanice.

Rezová ble født i 1992, i Tsjekkoslovakias siste måneder før «skilsmissen» ble formalisert 1. januar 1993. Nå er hun innskrevet ved både UMPRUM (Academy of Arts, Architecture and Design) og DAMU (Theatre Faculty of Performing Arts) der hun studerer film, tv-grafikk og animasjon. Stvanice er på ett nivå en animasjonsfilm som gir historien et skøyeraktig liv ved hjelp av stimulerende dynamisk grafikk. Her gjør regissøren bruk av gamle avisbilder og filmavisopptak og etterlikner tidvis den gammeldagse ikonografien fra 1940- og 1950-årenes sportsmedier.

Den velvalgte filmtittelen Stvanice er det tsjekkoslovakiske ordet for «jaging» eller «forfølgelse», og også klengenavnet på det elskede hockeystadionet på en øy ved samme navn i Prahas Voltava-elv (tidligere et yndet sted for viltjakt). Ferdigstilt og vist for første gang i fjor, var filmen én av to fremragende dokumentarer blant studentkortfilmene i Finále-festivalen i Plzen (pilsens berømte fødeby).

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.