Undringens uunnværlighet

Jeff VanderMeer: Southern Reach-trilogien (Annihilation, Authority og Acceptance) Harper Collins. USA


Jeff VanderMeer skriver reflekterende og miljøbevisst science fiction. 

Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 2017-06-15
       
Southern Reach-trilogien (Annihilation, Authority og Acceptance)
Forfatter: Jeff VanderMeer
Forlag: Harper Collins, USA

I et område på sørvestkysten av USA finnes det et område hvor ingenting er helt som det skal. I sentrum ligger et fyrtårn, som speiles av nok et fyrtårn på en øy litt lenger nord. Rundt tårnet strekker villmarken seg: Det er stille, det er dyr overalt, og bølgene skyller fredsommelig innover den langstrakte stranden. Tistlene og gresset svaier i vinden, måkene skriker der de svever i flokk forbi fyrtårnet og fortsetter sørover.

Vi befinner oss i «Område X», landskapet som står i sentrum for Jeff VanderMeers kritikerroste science-fiction-trilogi fra 2014 (den første boken skal snart bli film).

Forvirrende grenseområde. For noen tiår siden skjedde det noe her, selv om vi aldri får vite sikkert hva. Det kan ha vært en naturkatastrofe av et eller annet slag, men det kan også ha vært en økologisk krise, forårsaket av en fabrikklekkasje eller et statlig eks-
periment har gått galt. Kanskje alt sammen? Eller det kan være snakk om – noe som blir stadig mer nærliggende ettersom vi leser – en fremmed intelligens som harhærtatt denne naturskjønne kyststripen.

Området, slik det fremstår i VanderMeers trilogi, er i hvert fall adskilt fra verden utenfor av en melkehvit sone, en blanding av ugjennomtrengelig tåke og en tidsportal mellom «X» og resten av verden. Skal du krysse sonen, er det ingen vanlig passasje du vil gå gjennom. Faktisk er det ikke sikkert at fornuften er i behold når du kommer ut på den andre siden. Byer bygges og går til grunne, kriger raser og faller til ro, dyr blir født og gjenoppstår – alt i et rasende tempo og i en kronologi som ikke gir mening for den menneskelig hjerne.

Det er som om stedet – eller kanskje jordkloden som sådan – husker seg selv før den skal avgå ved døden, slik mennesker visstnok skal få livet passert i revy før vi tar kvelden.

Ikke seg selv. Rett ved grensen til Område X befinner forskningsstasjonen Southern Reach seg. Herfra er det sendt ut ekspedisjoner til det hærtatte området (om det da er hærtatt) gjennom flere tiår. Forskningsstedets oppgave er å finne ut hva som har skjedd og hva som skjer, for det er stadig utvikling i Område X.

Borne er en plante, i det neste øyeblikket et dyr, eller et barn, en lampe, en anemone eller – verst av alt – et …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?