Bestill høstutgaven her

Undergrunnsrock i Kabul

RocKabul
Regissør: Travis Beard
(Afghanistan, Australia, Tyrkia, Bosnia-Herzegovina)

AFGHANSK METAL: Historien om det første afghanske metalbandets framvekst – og det påfølgende fallet under vekten av et ultrakonservativt samfunn.

RocKabul forteller historien om det første afghanske metalbandet, District Unknown. Opptakene er gjort av Travis Beard, en australsk fotojournalist som ble filmskaper, mens han bodde i Kabul. Han er i stor grad til stede på lerretet som en nøkkelspiller ved gruppens fødsel, når han åpner opp sitt eget hus for deres første øvinger og påtar seg rollen som manager etter hvert som de noterer seg for sine første famlende småjobber.

Bandet spiller hovedsakelig for utlendinger i barene, hagene og de kulturelle institusjonene til et eksilsamfunn som i stor grad eksisterer i en boble parallelt med det normale afghanske samfunnet. I et land hvor musikk under Taliban var forbudt som en aktivitet for vantro, mangler selv den enkleste form for teknisk knowhow hos de spirende headbangerne, så det er bare naturlig at de vender seg til Travis (og hans eget band, White City) for å suge til seg noen tips.

Vestlig påvirkning

Travis’ musikkompis Archie tar dem under sine vinger som mentor. Jobben hans på dagtid som politisk rådgiver reflekterer en sosial vev der folk fra Vesten som fulgte med på ryggen til den amerikanske militære invasjonen i 2001, slipper løs sine kulturelle preferanser på kveldstid. Det unektelig vennlige, men noe paternalistiske forholdet mellom Travis og hans protesjeer rommer kimen til en mer selvkritisk film, men de mer komplekse tvetydighetene ved kulturelt press blir likevel ikke . . .Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)
Carmen Gray
Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte