«Umenneskelig og unødvendig brutalt»

NOAS og generalsekretær Ann-Magrit Austenå er opprørt over behandlingen Ghaneem-familien fikk. «Det bekymrer oss at flere asylsøkere den siste tiden har blitt kastet ut på tross av råd fra lege,» sier hun.

NOAS generalsekretær
Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

Norsk forening for asylsøkere, NOAS, har fulgt saken til Mithel Ghaneem og hennes familie. De er sjokkerte over det som skjedde.
«Dette er en unødvendig brutal håndtering av en gravid og sårbar kvinne. Det er heller ikke en enestående sak – vi får inn flere meldinger om at syke asylsøkere kastes ut på tross av medisinske vurderinger og det legene sier,» forteller Ann-Magrit Austenå.

«Dette er ille.» Foreningen av 12. januar ble stiftet i etterkant av Maria Amelie-saken, og er en sammenslutning av frivillige som jobber for asylsøkeres rettsikkerhet. De samarbeider med NOAS, og ser den samme tendensen til at at legeerklæringer settes til side når norske myndigheter vil sende ut asylsøkere. Evy Ellingvåg er talsperson for Foreningen av 12. januar, og fulgte Ghaneem-familien tett da de ble sendt ut. «
Denne utsendingen er uverdig og svært kvinnefiendtlig. Jeg tror de fleste som har vært gravide vet hvor sårbar man er i en slik situasjon. Det er også velkjent at man etter en spontanabort skal ha omsorg og hvile. Man trenger i alle fall ikke å bli deportert ut av landet sammen med resten av sin familie,» sier Ellingvåg, og legger til: «
Vi kan ikke stå inne for dette som humanitær nasjon, dette er ille.»

«Vi får inn flere meldinger om at syke asylsøkere kastes ut på tross av medisinske vurderinger og det legene sier.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

2 kommentarer

  1. Brutalt..skammer meg på myndighetenes veggne..Denne familien bør søke oppreisning!

  2. Det bør reises sak mot politiet i dette tilfellet. Kan NOAS eller Redd Barna gjøre dette?I praksis mistet et barn livet på grunn av politiets håndtering. At barnet var ufødt er ikke noe mindre dramatisk. Og måten som man behandlet familien og kvinnen på i etterkant er helt alarmerende. Dette skulle ingen som ikke har gjort noe galt få oppleve. Skam over norsk politi som opptrer på en slik måte. Men de ansvarlige burde også måtte møte i retten og for håpentligvis bli dømt for misbruk av sin tjeneste.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.