AFP PHOTO / Wakil Kohsar

Ukritisk dekning av krigsindustri


Ny Tid har intervjuet Dagbladets John Olav Egeland som mener krigsindustrien er fredet av norske medier.

Email: eirikvold@hotmail.com
Publisert: 2018-01-03

Norsk utenriksjournalistikk er svekket ifølge Dagbladet-kommentator og mangeårig redaktør, John Olav Egeland. Han skrev nylig på Facebook om det han kaller «den bastante uviljen blant politikere og media når det gjelder å diskutere krigens og krigsindustriens konsekvenser»: «Av norske journalister er det ikke noen særlig andre enn Erling Borgen som går i dybden på sammenhengen mellom krig og krigsindustri. Norge leverer våpen og annet forsvarsmateriell til land i Midtøsten som inngår i den såkalte Jemen-alliansen – som antas brukt i krigen i Jemen. Det passerer, men er utvilsomt i strid med prinsippene for norsk våpeneksport. Det har vært svært lite kritisk journalistikk om dette», sier han til Ny Tid.

Nylig intervjuet NRK og Aftenposten NATO-sjef Jens Stoltenberg uten å stille et eneste kritisk spørsmål.

Eksempelet Afghanistan. I desember formidlet Egeland Ny Tids forsideartikkel om norsk deltagelse i Afghanistan på Facebook. WikiLeaks-dokumenter viste en skjult påvirkningskampanje der USA ville dra Norge dypere inn i Afghanistan-krigen. Egeland kommenterte: «Det tar uendelig lang tid å finne brikkene som viser sannheten om Norges krig i Afghanistan. En viktig årsak er at politikerne gjemmer beslutninger, prosesser og påvirkning så godt de kan. Og med god grunn. Krigens propaganda har vært basert på falske bilder av humanitære resultater og nedtoning av korrupsjon, narkotikaøkonomi, den elendige sikkerhetssituasjonen og selve krigføringen.» Avsløringen i Ny Tid av et hemmelig ambassademøte, og hemmelige dokumenter fra den amerikanske ambassade til blant annet CIA og NSA om å fremme desinformasjon i Norge – og at norske ministre var lydige «ender» – ble imidlertid møtt med total stillhet og fortiet av samtlige norske riksmedier. Selv om det faktisk dreier seg om Norges lengste krigsoppdrag i utlandet.

KABUL, Afghanistan 2008:
Journalist i Dagbladet, John Olav Egeland på jobb i Kabul i Afghanistan.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Krigsprofitøren Norge. Egeland mener de norske mediene har vært med på å frede det krigsindustrielle komplekset: «Det handler om et helt økonomisk system. Økonomen Kalle Moene [ved Universitetet i Oslo] skrev nylig …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195 kvartal