Ukraina – en ny bananrepublikk?

Godt over 100 milliarder kroner stjeles årlig fra statsbudsjettet av korrupte tjenestepersoner. Den ukrainske befolkningen blir stadig fattigere – men et unntak fra trenden er Ukrainas sjette rikeste mann, president Petro Porosjenko.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2016-02-18

Ukraina har igjen blitt kåret til Europas mest korrupte land. En undersøkelse fra september utført av International Foundation for Electoral Systems (IFES) viste at 40 prosent av ukrainerne har opplevd å måtte bestikke offentlige tjenestepersoner de siste tolv månedene – en økning fra 37 prosent i april 2014. Tahsin Yasin, som leder den ukrainske avdelingen av det franske matvarefirmaet Danone, sier til Reuters: «Ulovlig skattlegging forekom under Janukovitsj. Heldigvis påvirket det ikke oss den gangen, men nå retter de seg mot oss på tross av såkalte reformer. Vi har å gjøre med en fullstendig uprofesjonell mafia som rett og slett prøver å kare til seg så mye som mulig så lenge de sitter med makten.»
En annen undersøkelse fra International Republican Institute (IRI) fra august viste at mens 11 prosent av ukrainerne mener bekjempelsen av korrupsjon har blitt styrket etter avsettelsen av Janukovitsj, svarer hele 51 prosent at bekjempelsen av korrupsjon har blitt dårligere.
I en undersøkelse Gallup utførte sommeren 2015, sa 17 prosent av ukrainerne at de var fornøyde med president Petro Porosjenko. Til sammenlikning var oppslutningen om Janukovitsj aldri lavere enn 28 prosent.

Shokin skal ha latt være å ta ut tiltale mot hundrevis av profilerte korrupsjonsanklagede.

Korrupsjonsanklager og splittelse. Da økonomiministeren Aivaras Abromavicius annonserte sin avgang i februar, beskyldte han politikere fra presidentens parti for å presse ham til å ansette «tvilsomme folk» som søkte personlig vinning i statseide selskaper. Han anklaget særlig Igor Konenko, som leder Porosjenkos blokk i parlamentet, for å ha blokkert arbeidet til departementet. I høst ble den samme Konenko anklaget av en tidligere etterretningssjef for å hvitvaske penger og drive underslag av offentlige midler.
I januar anklaget Sergej Lesjenko, parlamentsmedlem fra president Petro Porosjenkos blokk, statsminister Arsenij Jatsenjuk og innenriksminister Arsen Avakov for korrupsjon. Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili, som Porosjenko utnevnte til guvernør i Odessa i mai, kalte Jatsenjuk og Avakov for tyver som hørte hjemme i fengsel. Fedrelandspartiets leder Julia Timosjenko sa i desember at Jatsenjuk burde stilles for retten, fordi landet ødelegges av den skyhøye inflasjonen «som fører til at landets borgere reduseres til tiggere, og at prisene stiger så raskt at folk ikke lenger har råd …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.