Ukraina – en ny bananrepublikk?

Godt over 100 milliarder kroner stjeles årlig fra statsbudsjettet av korrupte tjenestepersoner. Den ukrainske befolkningen blir stadig fattigere – men et unntak fra trenden er Ukrainas sjette rikeste mann, president Petro Porosjenko.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 18.02.2016

Ukraina har igjen blitt kåret til Europas mest korrupte land. En undersøkelse fra september utført av International Foundation for Electoral Systems (IFES) viste at 40 prosent av ukrainerne har opplevd å måtte bestikke offentlige tjenestepersoner de siste tolv månedene – en økning fra 37 prosent i april 2014. Tahsin Yasin, som leder den ukrainske avdelingen av det franske matvarefirmaet Danone, sier til Reuters: «Ulovlig skattlegging forekom under Janukovitsj. Heldigvis påvirket det ikke oss den gangen, men nå retter de seg mot oss på tross av såkalte reformer. Vi har å gjøre med en fullstendig uprofesjonell mafia som rett og slett prøver å kare til seg så mye som mulig så lenge de sitter med makten.»
En annen undersøkelse fra International Republican Institute (IRI) fra august viste at mens 11 prosent av ukrainerne mener bekjempelsen av korrupsjon har blitt styrket etter avsettelsen av Janukovitsj, svarer hele 51 prosent at bekjempelsen av korrupsjon har blitt dårligere.
I en undersøkelse Gallup utførte sommeren 2015, sa 17 prosent av ukrainerne at de var fornøyde med president Petro Porosjenko. Til sammenlikning var oppslutningen om Janukovitsj aldri lavere enn 28 prosent.

Shokin skal ha latt være å ta ut tiltale mot hundrevis av profilerte korrupsjonsanklagede.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer