Uklok forsiktighet

Hvor tøffe krav skal Sosialistisk Venstreparti stille offentlig før eventuelle regjeringsforhandlinger med Senterpartiet og Arbeiderpartiet neste høst? Spørsmålet aktualiseres av SVs nestleder Henriette Westhrins ønske om ultimatum på gasskraftsaken i forrige ukes Ny Tid, og Kristin Halvorsens avvisning av ultimative krav denne uka. Miljøbevegelsen er – naturlig nok – sjokkert over at ikke Kristin Halvorsen […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hvor tøffe krav skal Sosialistisk Venstreparti stille offentlig før eventuelle regjeringsforhandlinger med Senterpartiet og Arbeiderpartiet neste høst? Spørsmålet aktualiseres av SVs nestleder Henriette Westhrins ønske om ultimatum på gasskraftsaken i forrige ukes Ny Tid, og Kristin Halvorsens avvisning av ultimative krav denne uka.

Miljøbevegelsen er – naturlig nok – sjokkert over at ikke Kristin Halvorsen vil si klart og tydelig at SV ikke vil delta i en regjering som tillater forurensende gasskraftverk i Norge. Det har de all grunn til. Det hersker ingen tvil om at SV må slutte å kalle seg et rød-grønt parti den dagen de eventuelt sanksjonerer forurensende gasskraftverk.

Derfor føler vi oss også trygge på at Kristin Halvorsen og hennes partifeller vil sette hardt mot hardt når de tre partiene eventuelt møtes til forhandlinger, og at både SV og Sp vil tvinge Arbeiderpartiet i kne i dette spørsmålet.

Det som forundrer oss, er at ikke denne selvfølgeligheten sies rett ut. Vi har ingen grunn til å tro at SV-lederen ønsker handlefrihet i dette spørsmålet, og av den grunn er forsiktig. Men det kan synes som om SV-ledelsen er redde for å si og gjøre ting som kan skremme Ap bort fra forhandlingsbordet. Det gode forholdet skal ikke ødelegges.

Så skjørt tror vi ikke at planene om en solidaritetsregjering er. Tvert imot, vi applauderer forsøkene på å etablere et slikt samarbeid nettopp fordi de tre partiene er enige om så mye og uenige om så lite. Vi er sikre på at SV, Ap og Senterpartiet vil være i stand til å utforme en ny politikk for verdiskaping, sysselsetting, fordeling og miljø. Vi er også sikre på at velgernes ønske om en ny politisk kurs for Norge vil gjøre det umulig for noen av partiene å stikke av fra forpliktelsen som ligger i en eventuell valgseier høsten 2005.

Da er det imidlertid avgjørende at de tre partiene samlet sett får en slik oppslutning at flertallet på Stortinget sikres, og at hvert enkelt av de tre partiene får så høy oppslutning at de føler det riktig å gå inn i en samarbeidsregjering.

Den linja SV-ledelsen nå legger seg på bidrar imidlertid til å måke velgere over til andre partier. Det er en overhengende fare for at mange velgere heller vil gå til det største av de tre partiene når de uansett skal regjere sammen. Hvis SV-ledelsen dessuten er utydelig i viktige politiske spørsmål, bør partiet frykte velgerflukt til småpartier som uansett ikke vil få representasjon på Stortinget – eventuelt kommer inn og blir et uromoment for en solidaritetsregjering heller enn konstruktive aktører.

Derfor er vår anbefalning til SV å si tydelig fra om hvilke saker som er så viktige og prestisjefylte at de går foran ønsket om å sitte i regjering. EU-sakens betydning har alle erkjent. Den samme åpne erkjennelsen bør komme i gasskraftsaken – den viktigste miljøsaken i Norge i dag.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here