KAROLINE HJORTH & RIITTA IKONEN: Willy Bangsund fra serien Tiden er et skip som ikke kaster anker - fortellinger fra Nye Kirkenes Sykehus.

Ukens Bilde 17-06-2015


«Willy Bangsund er en lokal legende og brytetrener i Sør-Varanger, som mange i lokalsamfunnet mener for lengst burde fått medalje for det beste fredsarbeidet i Barentsregionen. Han er kjent over hele regionen som trener og organisator av utallige brytestevner og interkulturelle møter for norske, russiske og finske barn og unge, og han har krysset de nordlige […]

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-06-16

«Willy Bangsund er en lokal legende og brytetrener i Sør-Varanger, som mange i lokalsamfunnet mener for lengst burde fått medalje for det beste fredsarbeidet i Barentsregionen. Han er kjent over hele regionen som trener og organisator av utallige brytestevner og interkulturelle møter for norske, russiske og finske barn og unge, og han har krysset de nordlige grensene så mange ganger at han selv har kommet ut av telling.

Willy elsker å slå av en prat med nye bekjentskaper, og er alltid nysgjerrig på andre folks kulturer og historie. Det er det som virkelig er kjernen i fredsbygging, og det er så vanvittig viktig å videreføre dette til barna.

Willy tok oss med til den norsk-russiske grensa ved Storskog – den eneste lovlige grenseovergangen mellom Norge og Russland – hvor Willy er lommekjent. Ettersom vi fikk æren av å tilbringe en dag med en mann som best kan beskrives som en supermann fra virkeligheten, hadde vi forberedt en kappe av ildrøde rognebær av passende dimensjoner.»

Den norsk-finske kunstnerduoen Karoline Hjorth og Riitta Ikonen, som blant annet står bak fotoserien Eyes as Big as Plates, arbeider med et nytt kunstnerisk dokumentasjonsprosjekt med tittelen Tiden er et skip som ikke kaster anker – fortellinger fra Nye Kirkenes Sykehus. Prosjektet gjennomføres over en periode på tre år i forbindelse med byggingen av Nye Kirkenes Sykehus, og vil skildre menneskene som er med på å forme Barentsregionen i et område hvor flerkultur og etnisitet har vært identitetsmarkører gjennom hele historien. Involvering og samhandling med lokalsamfunnet er drivkraften bak prosjektet, som vil resultere i en bok med portretter og fortellinger fra bidragsyterne og som utstillingsverk i det nye sykehusbygget når det ferdigstilles i 2017.
Prosessen kan følges underveis på nettstedet www.newkirkeneshospital.com

Abonnement kr 195/kvartal