Sexy-skryt, vampyrlus og rosa hår


Her er ukas fem beste nyord i norsk fra norske medier. Og fem tabloide titler du ikke bør gå glipp av.

Avatar
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2012-04-19

Utdrag fra den ukentlige TENDENSIØST-SIDEN (s. 52) i Ny Tid, 20. april 2012:


UKAS NYORD


Pressen er storleverandør av nyord til det norske språket. Her er ukas fem beste:


1. Riksflinkiser
(Dagbladet 16. april)
Programleder Hans Olav Brenner er det Dagbladet her stempler som en «riksflinkis». Det høres ut som en eksotisk fugl, men er sikkert en fin tilværelse. Eneste ulempen er at man må være sprudlende, energisk, troverdig og velartikulert til enhver tid, noe som utelukker de fleste andre enn Hans Olav Brenner.

2. Sexy-skryt
(VG 15. april)
Kvinner som ikke faller inn under riksflinkis-kategorien, kan trøste seg med at det er god plass i sexy-skryt-kategorien. Det funker sånn: Kle av deg. Få kritikk! Vent på at noen står opp og forsvarer din rett til å kle av deg. Motta sexy-skryt. Smil, og kle eventuelt av deg igjen.

3. Ekolleger
(VG 16. april)
Her mistenker vi at det egentlig var en tastefeil som brakte oss dette eminente ordet for kolleger man ikke sitter sammen med fysisk, men bare korresponderer med elektronisk. Halvparten av dem sitter og skriver til deg i bare undertøyet mens de piller seg i nesa, bare så du vet det.

4. Vampyrlus
(Dagbladet 16. april)
Filmer som «Twilight» og «La den rette komme inn» har de senere årene bidratt til en økende humanisering av de skrekkelige vampyrene, men vi foreslår at det bør stanse her. Greit nok at vampyrene forelsker seg, griner og kliner, men lus? La dem beholde litt av sin monstrøse verdighet.

5. Gråtende terrorist
(ABCNyheter16. april)
Apropos monstre. De nå berømte tårene til den terrortiltalte gikk verden rundt, og fikk all verdens tradisjonstro krokodilletårer til å blekne, i denne oppvisningen av total narsissisme. Det blir ti lange uker.

KILDE: UNIVERSITETET I BERGEN (AVIS.UIB.NO).

TABLOIDTOPPEN


Sist ukes tittel-høydepunkter fra norske medier:


1. Party-Pippa kan bli vitne i pistoldrama (VG 17. april)
I det som kjennes som årevis har vi blitt foret med helt ubegripelig kjedelige paparazzibilder av Pippa Middlethon, som enten: a) går til jobb, eller b) går fra jobb, eller c) går til jobb med en kopp kaffe i hånda. Og nå, endelig: Pistoldrama!

2. Tupac på scenen igjen – som hologram (VG 16. april)
Et hologram har blitt en superkjendis i Japan. Nå står jammen også avdøde Tupac på scenen igjen, som hologram. Dette er bare begynnelsen, snart vil Madonna kunne holde konsert over hele verden samtidig – som hologram. Ikke minst vil du kunne sende hologrammet ditt på jobb mens du selv kan sitte hjemme og drikke te med Madonna.

3. Nå skal håret ditt være rosa
(Nettavisen 17. april)
Det kan hende at du gikk glipp av Nettavisen denne dagen, eller bare glipp av akkurat denne overskriften fordi du for eksempel var opptatt med å blunke eller noe. Derfor vil Ny Tid gjerne ta på seg å understreke det én gang til, sånn at ingen går glipp av informasjonen: Nå skal håret ditt være rosa. Håret ditt. Rosa. Nå.

4. KLER AV SEG IGJEN – VISER BAKEN til kritikerne
(Dagbladet 17. april)
Hele Norges Tone Damli kler av seg igjen, annonserer Dagbladet. Denne gangen er det rumpa, heller enn puppene, som får vist seg. Vi lar oss ikke imponere – selv kler vi faktisk av oss helt på egenhånd hver eneste kveld.

5. Norske Hanneli på samme liste som førstedame Michelle Obama
(Dagbladet 12. april)
Serien «nordmenn gjør noe som noen i Utlandet legger merke til», blir aldri kjedelig. Her er det bloggeren Hanneli som får oppmerksomhet fordi hun er så flink til å kle på seg. Hun velger dermed helt motsatt strategi som Tone og lykkes likevel. I 2012 kan kvinner altså ha suksess både med å kle av seg og kle på seg. Kvinnekamp – gi oss en «high five»!

UKAS TRENDZ-STRIPE:

20.04.2012: Tegnet av Bodil Revhaug.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 20.04.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Abonnement kr 195 kvartal