Bestill sommerutgaven her

Udugelige ledere

ESSAY: Hvorfor er disse forvokste lederne så hårsåre – som Kina, Russland, og Amerika under Trump?

Det var Ludvig Holberg som først tok i bruk ordet «usurpator» – (Epistel III) – i en dansk/norsk kontekst, og bare det å ta en kikk på verdens beskaffenhet er nok til å understreke mengden av dem; de tre største er den amerikanske forretningsmannen og narsissisten Trump, deretter den russiske etterretningsoffiseren og folkerettsjuristen Putin, så den kinesiske diktatoren, ingeniøren og juristen Xi.

To jurister og en posør av en forretningsmann, men disse deler verden seg imellom, og hva slags spill er det de utfører for å holde på sine posisjoner som ledere av sine tre store land; det er en primitiv form for statspolitikk, og status quo er mer makt, større landarealer, liksom denne primitive formen for statspolitikk dreier seg om geografi og om topologi.

Som det også er, og om mengder av våpen, av formatene på deres ulike krigsmaskiner – for å parafrasere Deleuze og Guattari og deres labyrintiske bok Tusen platåer – som om det er størrelsen på kalibrene og alle pengene bak som teller; for ikke å glemme alle de ivrige våpeningeniørene, fabrikkene som produserer våpnene; det er alltid den teknologiske kunnskapen som teller, aldri den humane klokskapen som spiller inn og avvæpner disse forvokste krigsmaskin-oppfinnerne og deres klakører, som er det enten av pengemessige grunner (Trump) eller av slaviske patriotiske grunner (Putin) eller av kinesiske asiatiske nye kapitalistiske grunner (Xi), noe som egentlig koker ned til det samme: å beholde makten, og det er det som er status quo.

Å bli utfryst

De ulike strategiene er enkle og simple hos de tre lederne; ingen av dem tåler kritikk fra sine satellitt-stater, eller andre stater; dette er et spill de tre kan; i den amerikanske settingen er det selvfølgelig utsagnet «Du får sparken» som teller, hos de to andre er det verre, der er det over og ut; det er ikke bare sparken, det er mer å bli utfryst og aldri igjen tatt inn i varmen; det er nesten som om de reagerer som katolikker, hvor nåden er suspendert, og hvor moderkirken snur seg bort i skam; i Putins verden og i Xis verden er det ikke nåde, det er unåde, og den som faller utenfor, er ferdig, ikke bare sparket, men glemt og borte for godt – dette ville jo Trump ha elsket, men det amerikanske systemet stopper ham. Men det er ingen som stopper Putin eller Xi.

- annonse -

Russland og Kina er i lommene til disse to usurpaterne, men USA er et annet sted, selv om Trump kunne ha likt at USA var som Russland eller Kina, for ikke å glemme Nord-Korea, det er jo det som er så fint med Amerika, at Trump ikke kan opptre som enevoldshersker; han ville sikkert ha elsket å være det og fortelle kreti og pleti at de ville få sparken, og det som er verre, om de ikke tar seg sammen og snakket han etter munnen, som de gjør det i Kina, Russland og Nord-Korea, men den amerikanske konstitusjonen er fullstendig enerådende, og helt ulik Putins Russland og Xis Kina.

USA, Russland, Kina

Hva kommer til å skje i Amerika når den ungdommelige opposisjonen fatter, som de sikkert allerede har gjort, at mange av de store signalbyggene i USA er bygd av slaver, eller deres etterkommere; de ulovlige meksikanske innvandrerne, for Trumps tårn ville ikke ha blitt bygd uten de meksikanske ulovlige innvandrerne, som han nå vil stenge ute, men hvordan skal USA overleve uten de meksikanske innvandrerne – hele Amerika er bygd opp av slaver og ulovlige meksikanske innvandrere.

Det er alltid den teknologiske kunnskapen som telleraldri den humane klokskapen som spiller inn og avvæpner disse forvokste krigsmaskinoppfinnerne.

Fra Putins Russland går det rykter om at befalet i Den røde armé lever på kål og nesten ikke har inntekter, liksom naturalhusholdningen har overtatt for vanlige lønninger, som om den russiske staten er blakk, og hva da med den kinesiske, som virker overraskende rik, og som prøver å få tak i uvanlige mineraler fra hele verden – Kina, som før alltid var forbeholden vis-à-vis resten av verden, er plutselig overalt; men det er uro i landet, og det sies at det er flere arbeidskonflikter der.

Ingen av disse lederne tåler kritikk, hvorfor er Kina så hårsår, som Russland er det og som Amerika er det under Trump; hvorfor er alle disse tre statslederne så hårsåre; Putin hater det så mye at han får, virker det som, kritikken til å forsvinne, og kinesere innfører handelsblokade, slik det i en kort periode var mot Norge på grunn av støtten til Dalai Lama og tildelingen av fredsprisen til en kinesisk opposisjonell. Og det samme med den amerikanske presidenten, alle de som ikke ville slutte å handle med Iran, ble jo straffet.
. . .


Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte