Uavhengighet er målet

Klubbleder Jógvan Gardar forklarer hvorfor alle ansatte i Ny Tid nå ber om støtte for å la Damm overta ukeavisa, slik at arbeidsplassene kan sikres og nye krefter komme til.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Ny Tid trenger en solid saltvannsinnsprøyting. Det har avisen trengt lenge. Når forlaget N. W. Damm & Søn AS kom på banen med et konkret tilbud, der de tilbød redaksjonen frihet til å utvikle dagens avis til det vi mest av alt ønsker at den skal være – en viktig avis som skaper debatt i norsk samfunnsliv med et solid ståsted i sin politiske tradisjon – ja da kunne vi ikke si annet enn takk. Vårt mål er å lage en uavhengig avis.

Vi vil ha en uavhengighet for å kunne gjøre en bedre avis, være med til å skape debatt og ikke minst kunne ta vare på avisens 53 årige historie

Ny Tid og forgjengeren Orientering har gjennom sin historie vært en viktig del av debatten på norsk venstreside, og i den norske debatten generelt. Med et våkent blikk har vi analysert, dekket og avslørt. Det har vært krevende å holde liv i avisen, og dens betydning for debatten på venstresiden har variert. Flere ganger har vi vært nær stupet. Og nå er vi der igjen. Avisen kjemper for sin overlevelse, og de ansatte for sin jobb. I dag er situasjonen et tøffere marked, færre abonnenter og en stab som hver uke må kjempe for å få ut en 20-24 siders avis.

Vi som jobber i avisa er stolte av å være med til å viderebære den stafettpinnen som våre forgjengere i avisa ga oss. For oss som jobber i avisen er det viktig at den fortsetter å komme ut. De siste par ukenes diskusjon om hvorvidt styret har gjort en god nok jobb i forhold til å sikre avisens fremtid, er en diskusjon som kan kvele det som kan se ut til å bli siste sjanse for avisa.

Vi er lei all praten, og trenger handling. Derfor har vi også tatt imot tilbudet fra N. W. Damm & Søn AS med et åpent sinn. Vi har alle våre utgangspunkt som gjør at vi kan like eller mislike ulike aktører på markedet. Noen misliker forlaget Damm, og noen misliker Klassekampen (KK).

For oss i avisa har den tunge forlagsaktøren blitt diskutert lenge. Vi har vært klar over diskusjonene mellom styret og det som den 3. januar ble offentliggjort som Damm.

Vi har også vært orientert om alle rundene med Klassekampen. Gjennom de siste femten årene har det vært en rekke uformelle kontakter mellom Ny Tid og KK – og det har vært formelle møter. Da Ny Tid-styret for 10-12 år siden, Pax-sjefen Bjørn Smith Simonsen i spissen konkluderte med at «tiden ikke var moden» for et tettere samarbeid mellom de to avisene, så var svaret det samme fra ledelsen i KK da styreleder i Ny Tid i mai 2005 var i møter med KK-ledelsen.

En samlet klubb i Ny Tid har hele tiden støttet styrets arbeid med å sikre avisens overlevelse og økonomi. De ansatte har gitt styret den nødvendige støtten til å prøve å finne samarbeidspartnere. De ansatte har vært opptatt av at styret skulle finne en løsning der vi først kunne sikre avisen, dernest videreutvikle den. Vi har ikke krevd en bestemt samarbeidspartner, men en solid og pålitelig samarbeidspartner. De ulike forsøkene som har vært på banen har, helt frem til forlaget N. W. Damm og Søn AS kom inn i bildet, ikke ført frem. Andre alternativ har strandet på grunn av både økonomi og uenighet om hvordan et

samarbeid/overtakelse skulle gjennomføres.

Da vi i høst ble informert om at det var en stor aktør som var interessert i å satse på Ny Tid, ga vi signal om at vi støttet styrets jobb med å få denne mulige avtalen på plass. Vi sikret oss at det var en seriøs aktør, og at denne aktøren ville gi Ny Tid mulighet til å utvikle seg videre – bygget på avisens over femti år lange historie.

Situasjonen i Ny Tid har over mange år vært vanskelig. Den tunge økonomien har gjort det umulig å satse på nytenkning – vi har vært nødt til å kjempe for å overleve hver eneste dag. Redaksjonen har i flere år gått underbemannet og det er ikke lett å lage god avis, med kniven på strupen. Situasjonen i dag er at vi står overfor en økonomiske situasjonen som gjør dette til et spørsmål om liv eller død for Ny Tid, både som prosjekt og som vår arbeidsplass

– Vi har fått garantier og tror på Damms garantier om at avisa skal fortsette i sin radikale tradisjon. Damm vil ha kulturell kapital, ikke ren cash For oss i redaksjonen har det også vært et viktig mål fortsatt å kunne fortsette som en selvstendig redaksjon. Vi har ikke noe ønske i dag om å bli et vedlegg i lørdagsutgaven av Klassekampen.

Og for å sitere SVs første leder, Berit Ås, da klubben snakket med henne i helgen: Det er bedre med to aviser enn med en på venstresiden.

Dette er en enestående mulighet til å utvikle avisa videre. Vi får ansette flere folk og lage en bedre avis Dette har vært en prosess som klubben hele tida har vært inne i, og hele tida har støttet sterkt. Vårt håp er at eierskapet nå avklares, og vi kan gå videre med å sikre Ny Tid den plassen vi mener at den bør ha. Orientering satte tydelige spor på sin vei – nå vil vi fortsette denne turen.

For oss er dette en diskusjon om vi i fremtiden skal ha et Ny Tid som kommer på gata, eller en avis som gamle SV-ere kan sitte og mimre om og som de kan lese om i leksikon.

Dette har vært en prosess som klubben hele tida har vært inne i, og hele tiden har støttet sterkt.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here