Uavhengige ut av Dumaen

– De uavhengige kommer til å bli skjøvet ut av Dumaen i det russiske valget 2. desember, spår Aage Storm Borchgrevink.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Valgloven er endret før valget til den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, 2. desember. Dermed blir det langt vanskeligere for opposisjonspolitikere som Sergej Kovaljov å komme inn.

«Kovaljov er kanskje den mest meritterte, viktigste og modigste menneskerettighetsforsvarer i Europa» skriver Aage Storm Borchgrevink i et utdrag fra sin nye bok Den usynlige krigen, som Ny Tid trykker denne uka (se side 30).

– Kovaljov har nå gått tilbake til politikken, og driver i disse dager valgkamp her i Nord-Kaukasus, forteller Borchgrevink over ei skurrete telefonlinje. Kovaljov står på 2. plass på lista til Jabloko, et av de liberale partiene.

– Men de kommer neppe over sperregrensa, tror Borchgrevink.

Før dette valget er sperregrensa hevet til sju prosent. I den gamle valgordningen spilte dessuten de regionale valgkretsene en viktig rolle, men dette er også endret, slik at det blir langt vanskeligere for små partier å komme inn, og komme til orde fra Dumaens talerstol.

På de siste meningsmålingene er det bare to partier som ser ut til å være sikre på å komme inn: Putins parti «Forente Russland» ligger an til rent flertall, med litt over 50 prosent, og Kommunistene, som nå ligger på ca ti prosent.

– «Forente russland» kommer til å bli neste like hegemoniske i tida framover som kommunistene var i gamle dager. De uavhengige representantene kommer til å bli skjøvet ut av dumaen, tror Borchgrevink.

80 prosent av russerne mener Putin gjør en god jobb, i følge siste måling i The Moscow Times.

I bokutdraget kommer Kovaljov også med sterkt kritisk av Nobels fredspris, som han mener har blitt en fruktpris. Kovaljov mener Nobel-komiteen forsøker å veie opp for tre hundre år med kolonialisme ved å belønne kvinnelige, afrikanske gartnere.

Borchgrevink mener Kovaljov burde fått prisen.

– Ja, jeg mener Kovaljov har fortjent Nobels fredspris. Det betyr ikke at jeg mener de som har fått prisen de siste årene ikke har fortjent den.

– Hvilken effekt tror du en slik pris kunne fått?

– Potensielt kunne det hatt stor betydning, en fredspris ville gitt et signal om at Kovaljovs verdier er truet, like truet som da Andrei Sakharov fikk prisen i 1975, sier Borchgrevink.

Den usynlige krigen er ikke bokhøstens eneste Tsjetsjenia-bok. Tidligere Ny Tid-spaltist Anna Politkovskajas «Mitt russiske testament» har nylig kommet ut i norsk oversettelse og 17. november kommer Åsne Seierstads Tsjetsjenia-bok, som allerede før lansering er solgt videre til 10 andre land. ■ Se også side 30 – 34.

---
DEL