Tysklands nye digitale inkvisisjon


Alle som har sett filmen De andres liv om overvåkingen i DDR-staten vet at øst-tyske myndigheter kunne sitt usle håndverk til fingerspissene. Nå innfører den gjenforente forbundsrepublikken omfattende lovbestemt overvåking ved hjelp av nye digitale spionprogrammer.

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2018-03-01

En gang i tiden var det vanlig folkeskikk å ringe på døren før man tok seg inn i medmenneskers privatsfære. Høflig spurte man: «Får jeg komme inn?» Eller man ventet tålmodig på invitasjonen: «Kom inn, kom inn!» Den tiden er nok for lengst over. Borgernes privatsfære trues nå av myndigheters perverterte og nysgjerrige grafsing, i deres grenseløse jakt etter sensitiv informasjon.

En ny lov gir etterforskere i Tyskland tilgang til all kommunikasjon fra smarttelefoner, og såkalte «statstrojanere» er i ferd med å infiltrere den digitale informasjonsstrømmen. Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung anvendes statstrojanere aktivt i overvåking av borgere: All utveksling av data blir overvåket av den tyske staten, etterforskerne kan eksplisitt få innsyn i hvilken som helst intim eller fortrolig kommunikasjon. Sikkerhetsbarrierer og brannmurer – som tidligere beskyttet brukerne mot overvåkingsvirksomhet – har blitt tilsidesatt. Godtar vi dette?

En gang i tiden var det vanlig folkeskikk å ringe på døren før man tok seg inn i medmenneskers privatsfære.

Trojaner-loven. Det tyske Bundeskriminalamt (det føderale kriminalpolitiet) installerer statstrojanere i private datamaskiner, laptoper og iPhones. Staten har lovlig grunnlag for dette – men loven er i høyeste grad betenkelig: Trojaner-loven ble vedtatt etter en kort sonderingsprosess og trådte i kraft 24. August 2017. Ved hjelp av en type spion-software, som har til hensikt å overvåke enhver form for kommunikasjon til og fra «kilden», tillater loven at myndighetene infiltrerer og overvåker IT-systemer av alle slag. I tillegg omgår spiontrojanerne alle typer sikkerhetsprogrammer som beskytter mobiltelefoner, tablets og laptoper. Softwaren er ikke bare teknisk ferdig utviklet – den er allerede aktivt tatt i bruk. Og anvendes selvfølgelig i skjul.

Etterforskerne som planter spionprogrammet liker ikke betegnelsen «statstrojaner», og ufarliggjør isteden overvåkingen ved å snakke om «Quellen-TKÛ» – som betyr «overvåking av telekommunikasjonen direkte ved kommunikasjonskilden». Men dette er slett ikke til å spøke med. Den nye formen for overvåking er et nytt høydepunkt i 9/11-politikken. Siden 11. september 2001 er politikken i Tyskland – og den vestlige verden forøvrig – i ferd med å forandre de forhenværende rettsstatene til «forebygging og sikkerhet»-stater. Forebygging og sikkerhet-staten næres …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal