Grusomhetens teater

Tysklands nye digitale inkvisisjon

Alle som har sett filmen De andres liv om overvåkingen i DDR-staten vet at øst-tyske myndigheter kunne sitt usle håndverk til fingerspissene. Nå innfører den gjenforente forbundsrepublikken omfattende lovbestemt overvåking ved hjelp av nye digitale spionprogrammer.

En gang i tiden var det vanlig folkeskikk å ringe på døren før man tok seg inn i medmenneskers privatsfære. Høflig spurte man: «Får jeg komme inn?» Eller man ventet tålmodig på invitasjonen: «Kom inn, kom inn!» Den tiden er nok for lengst over. Borgernes privatsfære trues nå av myndigheters perverterte og nysgjerrige grafsing, i deres grenseløse jakt etter sensitiv informasjon.

En ny lov gir etterforskere i Tyskland tilgang til all kommunikasjon fra smarttelefoner, og såkalte «statstrojanere» er i ferd med å infiltrere den digitale informasjonsstrømmen. Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung anvendes statstrojanere aktivt i overvåking av borgere: All utveksling av data blir overvåket av den tyske staten, etterforskerne kan eksplisitt få innsyn i hvilken som helst intim eller fortrolig kommunikasjon. Sikkerhetsbarrierer og brannmurer – som tidligere beskyttet brukerne mot overvåkingsvirksomhet – har blitt tilsidesatt. Godtar vi dette?

En gang i tiden var det vanlig folkeskikk å ringe på døren før man tok seg inn i medmenneskers privatsfære.

Trojaner-loven. Det tyske Bundeskriminalamt (det føderale kriminalpolitiet) installerer statstrojanere i private datamaskiner, . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Hans-Georg Kohler
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid. Kunstner.

Du vil kanskje også like