Rudi og Gretchen Dutschke

Tyskland 50 år etter studentopptøyene


Mye er uklart omkring rollen til sentrale aktører i det tyske 68-opprøret. Derfor blir en svart-hvitt-tolkning av epoken aldri riktig. 

Eivind Tjønneland
Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2. mai 2018
1968. Worauf wir stolz sein dürfen / Geschichte ist machbar. Texte über das herrschende Falsche und die Radikalität des Friedens / Verändert die Welt! Das Leben des Rudi Dutschke

I anledning 50-årsjubileet for studentopprøret er det kommet en mengde bøker om 1968 i Tyskland. VGs kommentator Anders Giæver konstaterer 11. mars, under tittelen «Ekte 68-ere feirer ikke femti», at aktiviteten i Norge derimot uteblir fordi 1968 i Norge var et ganske begivenhetsløst år. «Sekstiåtter» som begrep ble ikke brukt her til lands før på 80-tallet. Begrepet brukes også i Tyskland, selv om opptøyene heller ikke der startet dette året. Maiopprøret i Paris er et symbol som har smittet over på andre lands historieskrivning. I Norge skjedde det faktisk langt mer på universitetene i 1969 enn året før.

1968 blir enten idealisert, demonisert eller latterliggjort. …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal