Tyrkia-aksjon på Gardermoen

Amnesty-gruppas aksjons-søknad ble møtt med avslag på prinsippielt grunnlag. Men flere reisebyråer åpner opp for samarbeid.

– Det er pinlig å diskutere med reisebyråene og være vitne til hvor liten vilje de har til å bringe videre budskapet om menneskerettigheter til sine turister. De er livredde, til tross for at dagens turister i stadig økende grad ønsker noe mer enn å ligge på stranda, sier Ragnar Hertzberg Næss.

I vår søkte han på vegne av Amnesty-gruppa på Romerike om tillatelse til å informere Tyrkia-turister om menneskerettighetsforholdene i landet.

– Men til tross for at dette ikke er en boikott-kampanje, fikk vi avslag fra reisebyråene, samt Oslo Lufthavn og NSB Gardermoen. Alt vi ba om var å få lov til å dele ut løpesedler til pakketuristene ved reisebyråenes kontorer på flyplassen, ved innsjekkingen og på jernbanestasjonen, forteller Næss, og legger til:

– Vi ønsker at norske turister i Tyrkia skal være ambassadører for menneskerettighetene.

Løpesedler på tyrkisk

På onsdag ettermiddag i denne uken trosset Amnesty-gruppa avslaget, og aksjonerte likevel på Gardermoen. Sammen med søstrene Mona og Anna Solberg delte Næss ut løpesedler til Saga Solreisers turister mens de sjekket inn på Premiairs flight nummer DK 811 til Dalaman i Tyrkia.

Aksjonen forløp seg rolig uten inngripen fra reisebyråets representanter eller flyplass-vaktene. På løpesedlene, som innledes med et ønske om en hyggelig ferie, ber Amnesty-gruppa pakketuristene om å ta med hver sin løpeseddelen og gi den til en tyrker.

– Vi oppfordrer dem til å diskutere menneskerettighetsituasjonen med folk de møter under ferien. På løpeseddelen har vi også skrevet om situasjonen i Tyrkia på tyrkisk, slik at turistene kan nå folk som det er vanskelig å prate med på grunn av språkbarrieren. Rundt 50.000 nordmenn drar til Tyrkia hvert år. Dette er den største kontaktflaten mellom våre to land. Vi mener det er viktig å benytte den i kampen for menneskerettighetene, sier Næss.

– Redde for å snakke

– Det er tilfeldig at vi valgte å reise på ferie til Tyrkia, og vi har ikke tenkt så mye på dette. Det er helt greit at Amnesty gir oss denne løpeseddelen, men vi tror ikke det er det første vi vil gi til tyrkere vi treffer. Først må vi bli kjent med folk. Eller kanskje vi kan legge løpeseddelen fra oss et sted, slik at noen finner den og leser den tyrkiske teksten, undrer Jonas Engene fra Asker og Vibeke Hauge fra Lofoten.

– Vi er klar over menneskerettighetsituasjonen i Tyrkia. Faktisk leste jeg en artikkel i Aftenposten i fjor om kvinneundertrykkelse i Tyrkia, og da tenkte jeg at jeg aldri skal dra dit på ferie, legger Hauge til, og forteller at dette er første gang de besøker landet.

Familien Marit og Hans Arne Nordeng med datteren Ane Malene har imidlertid vært i Tyrkia flere ganger før. En heller kald og regntung sommer hjemme i Skibotn i Troms gjør at de gleder seg til varmere farvann.

– Vår erfaring er at folk i Tyrkia er veldig redde for å snakke om de politiske forholdene i landet, så Amnestys oppfordring har stort sett ingen hensikt, mener Marit Nordeng, og legger til at de snakket en del med en kurder da de ferierte i Tyrkia i fjor.

– Men så snart det kom andre mennesker i nærheten, turde han ikke lenger å snakke fritt om hvilke forhold kurderne lever under.

– Utveksling viktig

Familien fra Skibotn føler ikke at Amnesty-gruppas aksjon ødelegger feriegleden, men mener at reiseselskapene ikke har ansvar for å informere sine turister om denne type problemstillinger.

– Folk bør selv sette seg inn i forholdene i de landene de skal besøke, slår paret fast.

De mener at den negative siden ved å reise som turister til Tyrkia er at regimet får inntekter som kan brukes negativt.

– Men det er verre for folk i landet dersom de blir isolert. Turisme gjør det mulig å utveksle idéer og tanker mellom folk. Det er positivt og viktig, mener Marit og Hans Arne Nordeng.

Ragnar Næss i Amnesty-gruppa er skjønt enig. Selv har han hytte i Tyrkia og har som Tyrkia-koordinator i Amnesty International gjennom mange år gjentatte ganger besøkt landet.

– Det er viktig med kontakt mellom folk. Derfor ønsker vi at turister skal reise til Tyrkia, men at de samtidig med at de ferierer er ambassadører for menneskerettighetene. Det trengs sårt i landet, sier Næss.

Planlegger flere aksjoner

Som kjenner av Tyrkia, påpeker han at det også er viktig å forstå tyrkernes følelse av å være urettferdig uglesett av det internasjonale samfunnet.

– Vi har vært påpasselige med å få med i løpeseddelen at Amnesty International ikke bare kritiserer Tyrkia, men også retter kritikk mot andre land, inkludert USA, forteller Næss.

Amnesty-gruppa på Romerike er godt fornøyd med aksjonen på Gardermoen, og lover at det ikke blir siste gang de møter opp ved innsjekkingskranken til Tyrkia-reisende.

– Vi har planlagt å komme tilbake en rekke ganger utover høsten. Det er svakt av reisebyråene og administrasjonen på Oslo Lufthavn dersom de forsøker å hindre oss. Selv Næringslivets Hovedorganisasjon har de senere årene vektlagt viktigheten av at etikk og business må gå hånd i hånd, sier Næss.

Amnesty-tekst

Vi er norske turister på ferie i Tyrkia. Vi trives svært godt her, og takker for all gjestfrihet og vennlighet som vi har møtt. Men vi undrer oss over at Tyrkia stadig har så store menneskerettighetsproblemer. Statsminister Bülent Ecevit sa i fjor at det hver måned skal legges frem rapporter om arbeidet med å fjerne tortur. Hva skjer på dette området? Hva kan dere som enkeltmennesker gjøre?

Vi hører om at minoriteter hos dere, særlig kurdere, ikke får lov til å bruke sitt eget språk i TV-sendinger? Tyrkere i Norge har sendinger på sitt eget språk noen ganger i uka. Hvorfor skal ikke kurdere i Tyrkia ha rett til det samme?

Vi tror ikke uten videre på all den kritikken som fremføres mot Tyrkia. Vi er ikke anti-tyrkiske. Amnesty International kritiserer ikke bare Tyrkia, men også for eksempel USA for bruk av dødsstraff. Amnesty International i Norge har også kritisert enkelte greske turistbrosjyrer, som sprer hat mot tyrkere.

– Langt lerret å bleke

– Vi sa nei til Amnesty-gruppas forespørsel om å aksjonere på Gardermoen av prinsippielle grunner. I våre flytog og på perrongen er det bare de vi har samarbeidsavtaler med som får reklamere for sine produkter. Vi rendyrker et konsept hvor passasjerene vår skal få mest mulig ro og fred, sier kommunikasjonssjef Trine Melgård i NSB Gardermoen.

Ny Tids ringerunde til reisebyråer, samt Oslo Lufthavn og NSB Gardermobanen ga ikke noen signaler om vilje til å la Amnesty-gruppa på Romerike få lov til å dele ut informasjon til Tyrkia-turister ved sine respektive områder på flyplassen.

– Gardermoen er en kommersiell plass og har en streng policy i forhold til at dette skal være en ren flyplass. Oslo Lufthavn har gitt oss beskjed om at de ikke tillater denne typen aksjoner på deres områder. Innenfor våre skranker er det ofte veldig hektisk og altfor liten plass. Dessuten er ikke Tyrkia det eneste landet vi sender folk til. Derfor har vi sagt nei til Amnesty, sier informasjonssjef Lena Petterson i Star Tour.

– Nei, vi vil aldri kunne godta denne type aksjoner, sier også Andreas Askeland, leder for informasjon og samfunnskontakt i Ving.

– Ikke pekefinger

Både Star Tour og Ving er imidlertid veldig opptatt av å understreke at deres avslag ikke betyr at de ikke er interessert i et fremtidig samarbeid med Amnesty International om menneskerettighetspørsmål og turisme.

– Vi er svært interessert i å gå i en seriøs dialog med Amnesty. Turoperatører må i framtiden ta et større ansvar, det nytter ikke lenger å si “business as usual”, slår Askeland fast.

– Turisme kan ha både positive og negative konsekvenser. Jeg ser poenget med at turister skal være ambassadører for menneskerettighetene. Når jeg er i Spania, benytter jeg enhver anledning til å ta opp det betenkelige med tyrefekting. Men så langt har vi vurdert det dithen at vi ikke vil pådytte de ferierende slike ting, utdyper han.

– Vi vektlegger også at turistene har et ansvar i forhold til for eksempel natur og miljø. Det skal ikke se ut som en svinesti etter oss, turisme skal være bærekraftig. Vi kan “make a little difference” og være holdningsskapende. Men, våre kunder skal på ferie, så det er viktig at vi ikke løfter pekefingeren for mye, samtykker Petterson.

Mot barnesexhandel

Begge informasjonssjefene viser til at deres reisebyråer har tatt standpunkt i visse sammenhenger, eksempelvis at de ikke har pakketurer til militærdiktaturet Burma.

– Et annet eksempel er at vi i 1999 inngikk et samarbeid med ECPAT – en organisasjon som jobber mot barneprostitusjon. Vi har skrevet under på en “code of conduct” som innebærer å opprette en etisk policy mot barnesexhandel, informere og utdanne vårt personale, informere gjestene, informere lokale samarbeidspartnere og kanskje det mest mektige; en klausul i kontraktene med hotellene, forteller informasjonssjefen i Ving.

Klausulen går ut på at hotellene ikke har lov til direkte eller indirekte medvirke til barnesexhandel.

– Hotellrom er en vanlig “arena” der slikt foregår. Hotellet har heller ikke lov til å tipse om bordeller eller på annen måte medvirke til slikt, sier han.

– Krype før vi går

Star Tour skrev på sin side under på ECPATs retningslinjer for tre-fire år siden.

– Disse gjelder for alle våre hotellkontrakter. Dersom de bryter retningslinjene, sier vi opp kontrakten umiddelbart. Dette er et område hvor vi føler at vi faktisk har en mulighet til å påvirke, sier Petterson.

På spørsmål om det ikke er mulig å fremme lignende krav overfor hoteller i Tyrkia, eksempelvis at kurdere ikke må diskrimineres, svarer hun at de foreløpig ikke har støtt på denne problemstillingen.

– Vi må lære å krype før vi kan gå. Dette er nye problemstillinger for oss og et langt lerret å bleke. Vi kan derfor ikke love noe nå, men henvendelsen fra Amnesty har forsterket ønsket om å være på hugget i forhold til hva som er rimelig å forvente av turister, sier Askeland, og ser fram til dialog mellom Ving og Amnesty International utover høsten.

Kommentarer