Twin Peaks: The Return Regi: David Lynch USA

Tyggisen jeg liker er på moten igjen


David Lynch er på høyden av sin karriere i den ferske utgaven av tv-serien Twin Peaks. 

Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 2017-06-15

Uglene er ikke hva de ser ut til å være, het det i den opprinnelige Twin Peaks-serien på begynnelsen av 90-tallet. Eller, for å ta et annet kryptisk utsagn som ble gjentatt i serien: Tyggegummien du liker vil komme på moten igjen. Særlig dette siste grublet jeg lenge på, husker jeg, da det opprinnelig dukket opp på skjermen. Tyggegummien jeg liker? Jeg fikk ikke dette til å henge sammen. Det var en annen ting med ugler, kjemper, en rufsete Killer Bob, samt kortvokste som snakket rart, fordi disse figurene allerede var på vei over i det gåtefulle, tenkte jeg. Men ikke tyggegummien.

Men joda, også den. Ingenting er beskyttet for det rituelt gåtefulle, som gjentas i megetsigende opptrinn i Lynchs symbolsterke verden. Alle disse merkelige utsagnene, de mest trivielle elementer du kan tenke deg, er formbare gåter for herr Lynch.

Kyle MacLachlan in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Ritualiserte symboler. Det er skrevet enorme mengder om Twin Peaks, så hva kan vi egentlig si om denne serien? Med utgangspunkt i et mord, en detektivhistorie, beveget serien seg i hvert fall lysår unna Broen eller en hvilken som helst annen krimserie vi har sett før og siden. Den ble hektet på det magiske, det spirituelle – og en sekulær verden, som også beskrives godt i serien, vris om til noe mytisk i seg selv.

Jeg husker godt en scene fra en av de første episodene, hvor spesialagent Dale Cooper fra FBI – spilt av kjekkasen Kyle MacLachlan – stod fast i etterforskningen av drapet på ung-
jenta Laura Palmer. Etter noen runder med mer konvensjonelle metoder gikk han plutselig over til tibetansk buddhisme; inspirert av Østens mytologi og ritualer kastet han stein for å eliminere mistenkte. Det intuitive og mytiske overtrumfet det rasjonelle. Slik fortsatte det, og mange av oss satt fjetret, for noe slikt hadde vi ikke vært vitne til før. Jeg ble fan. Og naturligvis ble jeg i fyr og flamme da serien skulle komme tilbake, som Laura Palmer antydet da hun på begynnelsen av 90-tallet sa til agent Cooper at «vi sees igjen om 25 år».

Lynch understreker at verden fortsatt er et mysterium.

Spørsmålet er om de nye episodene forandrer noe, og om de …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?