Tyggisen jeg liker er på moten igjen

Twin Peaks: The Return Regi: David Lynch USA

David Lynch er på høyden av sin karriere i den ferske utgaven av tv-serien Twin Peaks. 

Kjetil Røed

Uglene er ikke hva de ser ut til å være, het det i den opprinnelige Twin Peaks-serien på begynnelsen av 90-tallet. Eller, for å ta et annet kryptisk utsagn som ble gjentatt i serien: Tyggegummien du liker vil komme på moten igjen. Særlig dette siste grublet jeg lenge på, husker jeg, da det opprinnelig dukket opp på skjermen. Tyggegummien jeg liker? Jeg fikk ikke dette til å henge sammen. Det var en annen ting med ugler, kjemper, en rufsete Killer Bob, samt kortvokste som snakket rart, fordi disse figurene allerede var på vei over i det gåtefulle, tenkte jeg. Men ikke tyggegummien.

Men joda, også den. Ingenting er beskyttet for det rituelt gåtefulle, som gjentas i megetsigende opptrinn i Lynchs symbolsterke verden. Alle disse merkelige utsagnene, de mest trivielle elementer du kan tenke deg, er formbare gåter for herr Lynch.

Kyle MacLachlan in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Ritualiserte symboler. Det er skrevet enorme mengder om Twin Peaks, så hva kan vi egentlig si om denne serien? Med utgangspunkt i et mord, en detektivhistorie, beveget serien seg i hvert fall lysår unna Broen eller en hvilken som helst annen krimserie vi har sett før og siden. Den ble hektet på det magiske, det spirituelle – og en sekulær verden, som også beskrives godt i serien, vris om til noe mytisk i seg selv.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

---
DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.