Tvungen unntakstilstand

I Aserbajdsjans eksklave i Armenia har lokalmyndighetene latt seg skremme av flyveblader. Unntakstilstanden som hersker, er ett av mange tiltak for å vingeklippe sivilsamfunnet.

Malahat NasibovaSend din reaksjon til debatt@nytid.no

Malahat Nasibova er leder av Aserbajdsjans «Democracy & NGOs Development resource Center» i enklaven Nakhitsjevan. I 2009 ble hun tildelt Raftoprisen. Nasibova skriver eksklusivt for Ny Tid.


Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister:Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji(Canada), Nawal El-Saadawi(Egypt),Elena Milashina(Russland),Tiam Irani (Iran),Martha Roque (Cuba), Ethel Irene Kabwato (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).Nakhitsjevan, Aserbajdsjan. I Nakhitsjevan er det ifølge innbyggerne blitt satt i verk unntakstilstand. Grunnen er at det er blitt delt ut flyveblader med trusler mot de regionale myndighetene.

Menneskerettsforkjempere forteller om brudd på menneskerettighetene i forbindelse med tiltak mot disse truslene. Aserbajdsjansk politi understreker at deres jobb er å forsvare lov og orden i enhver situasjon.

Politiet i Nakhitsjevan ber innbyggerne om å holde seg innendørs om nettene, og de gjennomfører avhør om flyvebladene der det står: «Dere går mot slutten! Snart skal dere avsettes!»

Flyvebladene dukket opp på gatene i Nakhitsjevan for en måned siden og er underskrevet av en organisasjon ved navn «Patriotiske brødre». De ble spredt i den indre bydelen, der videoovervåkningen ikke er så tett.

Sivilkledte spanere

Etter at trusselmeldingene dukket opp, har innbyggerne meldt om at politiet i Nakhitsjevan har blitt mer voldelige enn før. Gater og veier patruljeres nå av politifolk, og sivilspanere er blitt observert i bygårder. De stopper alle de synes ser mistenkelige ut.

Om kveldene går politifolk og sivilspanere i gatene og råder folk til å komme seg innendørs før klokken 23. Da jeg selv møtte politiet en sen kveld, ba de meg om å gå hjem straks og ikke gå ut om natten mer.

Det er selvsagt unge menn av middels høyde som tiltrekker politiets oppmerksomhet mest. Det sies at myndighetene er redde for at noe uforutsigbart skal skje.

– Det var rundt midnatt at jeg kom hjem fra et besøk hos søsteren min, forteller Khikmet Gasanov.

– To personer i sivile klær stoppet meg og begynte å spørre meg ut om hvor jeg hadde vært og hvorfor jeg ikke var hjemme. De kommanderte meg til å gå hjem straks og ikke vise meg ute om natten mer. Jeg ble bekymret, og spurte hvem de var. De sa at de jobbet i politiet. Etter dette har jeg sett slike sivile politifolk i kvartalet vårt gjentatte ganger, sier han.

Har fått nok

Ilham Sadygov ble hentet inn på politistasjonen og avhørt.

– Jeg ble spurt om jeg visste noe om flyvebladene. Jeg fortalte at jeg ikke hadde sett noe til dem, og at jeg hadde fått vite om dem gjennom ting folk rundt meg hadde fortalt, sier han.

En annen innbygger forteller at politiet kom og rev fra ham et flyveblad mens han stod og leste det.

Menneskerettsforkjempere setter flyvebladene i sammenheng med menneskerettighetsbrudd i Nakhitsjevan den siste tiden.

Asef Gulijev, en representant for partiet Aserbajdsjans folkefront, mener at det er presset mot folks demokratiske rettigheter som har gjort at mange forsøker å finne utløp for sine holdninger gjennom protest.

– Én måte å vise sin misnøye på, er å spre flyveblader. Myndighetene i Nakhitsjevan krenker både menneskerettighetene, ytringsfriheten og pressefriheten, sier han.

Gulijev mener forholdet mellom staten og samfunnet er i endring, både i Nakhitsjevan og i resten av Aserbajdsjan:

– Folk forventer ikke at maktapparatet skal ta noen skritt i positiv retning. Derfor begynner de nå å gjøre seg klare til å slåss for sine rettigheter. Vår republikk er ikke et unntak fra denne prosessen, og spredningen av flyveblader er heller ikke noe nytt i seg selv. Allerede på slutten av 1980-tallet spredte folk propagandamateriale her, for å oppfordre til å støtte kravet om uavhengighet.

Grunnleggende menneskerett

Sardar Dzjalaloglu fra Aserbajdsjans demokratiske parti tror det vil skje alvorlige ting i republikken.

– La oss ikke glemme at det var nettopp her i Nakhitsjevan kravet om uavhengighet fra Sovjetunionen kom først. Nå er det lenge siden folket har drevet med denne typen aktivisme, og myndighetene tror de har overtaket. Men folk er blitt drevet mot en toleransegrense som snart overskrides. De vil ikke lenger leve under dette presset, sier han.

– De vilkårlige avhørene, som folk er blitt utsatt for av sivilkledd politi, er et brudd på menneskerettighetene, sier Elman Abbasov, ved Institutt for reporteres frihet og sikkerhet.

– Bevegelsesfrihet er en grunnleggende menneskerett. Om en person ikke bryter loven, er det ingen som har rett til å begrense denne friheten, sier Abbasov.

Rapporterer brudd

Det er langt fra første gang det er blitt rapportert om menneskerettsbrudd eller problemer mellom myndigheter og samfunn fra Nakhitsjevan.

Dette er også blitt bemerket i en nylig rapport fra den norske organisasjonen Human Rights House (HRH), i samarbeid med en koalisjon av menneskerettsorganisasjoner. Rapporten, som er overlevert til FN, har et eget kapittel som omfatter Nakhitsjevan.

«Den politiske og sosiale situasjonen her i regionen er enda vanskeligere enn i resten av Aserbajdsjan. I den autonome republikken Nakhitsjevan lever folk under sterk undertrykking fra Det høyeste majlis (råd). Dette har ført til masseutvandring fra en befolkning som lever i frykt,» står det i rapporten.

Videre understrekes det at det i Nakhitsjevan «ikke finnes plass til opposisjon, samfunnets rom begrenses og kontrolleres av de lokale myndighetene.»

Rapporten dokumenterer tilfeller av tortur og fravær av uavhengige advokater i rettssaker. «Journalister og aktivister fra sivilsamfunnet, så vel som deres familiemedlemmer, utsettes for press og trusler fra lokalmyndighetene,» står det.

Myndighetene nekter

HRHs forslag til løsning på problemene er at de lokale myndighetene kontrolleres bedre for å avsløre tilfeller av korrupsjon og menneskerettighetsbrudd.

De vil også at internasjonale organisasjoner og NGO’er får besøke Nakhitsjevan uten å bli pålagt begrensninger. Et viktig punkt er at menneskerettsaktivister og uavhengige journalister skal beskyttes mot forfølgelse og fysisk press.

Menneskerettsforkjempere har tidligere bevist brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

På denne måten har det vært mulig for internasjonale organisasjoner som Helsingforskomiteen å utarbeide en rapport om menneskerettighetsbrudd nettopp i Nakhitsjevan. Denne ble presentert for Europarådet i 2010 under navnet «Azerbaijan’s Dark Island (Aserbajdsjans mørke øy)»

Aserbajdsjans myndigheter har svart på rapporten i Europarådet. En representant for regjeringspartiet Eni Aserbajdsan, Ajdy Mirzazade, mener at situasjonen i Nakhitsjevan presenteres overdrevet negativt av lokale menneskerettsforkjempere.

– Små bagateller blåses opp, samtidig som de ikke trekker fram positive utviklingstrekk og den raske sosiale og økonomiske veksten i regionen, sier parlamentarikeren. ■

Oversatt fra russisk av Kristian Krohg-Sørensen


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 30.11.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer