Bestill høstutgaven her

Tvangsmedisinering er ulovlig og menneskerettsstridig

BEHANDLINGSREGIME: Effektene av antipsykotika har vært bygget på håp og ubegrunnede påstander, illustrert ikke minst ved stadig nye medikamenter og doser.

Jeg har i flere artikler de senere år – blant annet i Tidsskriftet for Den norske legeforening 2017 – påvist at norsk tvangsmedisineringspraksis er ulovlig og menneskerettsstridig. Loven har siden begynnelsen av 1980-årene stilt som vilkår for tvangsmedisinering at dette med «stor sannsynlighet» vil medføre helbredelse eller vesentlig bedring eller hindre vesentlig forverring. Vilkåret følger som selvfølgelighet av hensynet til å unngå feilbehandling og er dessuten begrunnet i hensynet til å unngå krenkelse av torturforbudet i Den europeiske menneskerettskonvensjon art. 3. Det forutsetter at man før behandlingen igangsettes, med stor sannsynlighet kan forutsi slike effekter.

Undersøkelser av kunnskapsgrunnlaget for antipsykotika, gjengitt i NOU 2011:9 Paulsrud-utvalgets utredning, viste at effektene av antipsykotika på gruppenivå – der bare én av fem pasienter oppnår positiv effekt – er altfor lave til å forutsi vesentlig bedring for den enkelte pasient. Praksis har helt siden vilkåret ble innført, vært bygget på håp og ubegrunnede påstander, illustrert ikke minst ved et behandlingsregime som prøver seg fram med stadig nye medikamenter og doser.

Jeg har også understreket i artikler at Fylkesmannen som klageinstans for vedtak om tvangsmedisinering er et rent sandpåstrøingsorgan.

Sivilombudsmannens uttalelser

I to avgjørelser, . . .Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)
kl@lundogco.no
Lund er tidligere høyesterettsdommer og leder av Lund-utvalget. I dag medlem av Ny Tids redaksjonsråd.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte