Tvang, mord og velstand

Dokumenter fra Saddam Husseins arkiver viser et helt annet Irak enn den gjengse historien forteller.

Hans Henrik Fafner
Fafner er fast kritiker i Ny Tid. Bosatt i Tel Aviv.
Email: fafner4@yahoo.dk
Publisert: 01.10.2018
State of Repression
Forfatter: Lisa Blaydes
Princeton University Press, USA

Vi vet at Irak er et fryktelig kaos. Sjiaer slåss mot sunnier. Kaldeiske kristne, turkmenere og etniske persere blir forfulgt, og kurderne i nord prøver å rive seg løs. I dette virvaret blir området fruktbar grunn for IS og liknende grupperinger. 

Situasjonen betraktes ofte som et resultat av at Irak er en såkalt kunstig stat, med grenser trukket opp på kartet med linjal av britene i 1932, uten hensyn til etniske grupper og naturlige landskiller. Med andre ord, den vanlige postkoloniale historien om Midtøsten. 

På toppen av dette opplevde Irak det undertrykkende sunnidiktaturet til Saddam Hussein, som tok de interne splittelsene i landet til nye høyder og stadig blir ansett som den viktigste ugjerningsmannen bak den nåværende problemfylte situasjonen.

Irakisk identitetsbygging

Men hele denne historien er ikke nødvendigvis sann. Lisa Blaydes, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Stanford University, har fått tilgang til tusenvis av dokumenter fra Saddam Husseins arkiv samt mengder av annet skriftlig materiale som amerikanerne beslagla under invasjonen i 2003. Først nylig er dette gjort tilgjengelig for forskere, hvilket blant annet har gjort Blaydes i stand til å gi en litt annen fremstilling av saken.

Saddams regime gjorde et enormt arbeid med å integrere minoritetsgruppene.

Det er ingen tvil om at Saddam Husseins Irak var et land der ytterst brutal undertrykkelse fant sted. Men landet var ikke etnisk splittet, slik det vanligvis hevdes. Faktisk gjorde regimet et enormt arbeid med å integrere minoritetsgruppene. Selvsagt var målet å styrke lederne i Bagdad med alle midler, men blant mye annet ble dette gjort gjennom forsøk på å dyrke frem en felles irakisk identitet. Det var først og fremst de internasjonale sanksjonene fra 1991 som utløste de interne stridighetene.

Baathisme og arabisme


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer