Tuxedomoon: Frihet fra politikken


Blaine L. Reininger brøt på midten av 80-tallet ut av sitt eget band Tuxedomoon for å bli soloartist. Nå er han og alle de andre originalmedlemmene på ny samlet, og søndag spiller de på Rockefeller.

Idéhistoriker og fast kritiker i Ny Tid.
Email: kjetkor@online.no
Publisert: 2006-01-16

I første halvdel av 1980-tallet gjorde det amerikanske bandet Tuxedomoon seg bemerket over hele Europa med sin originale blanding av avantgarde-, new wave- og kabaret-musikk. Særlig albumene Desire og Holy Wars ble mye lyttet til og retningsgivende for den kunstnerisk orienterte delen av rocken. Bandet holdt oppsiktsvekkende konserter, blant annet på Vikateateret og i Den Norske Opera. Tuxedomoon har lenge holdt lav profil, men er nå tilbake med originalbesetning. I 2004 kom platen Cabin in the Sky, DVD-en Seismic Riffs, og bandet er nå på Europa-turné. Vi har i anledningen snakket med grunnleggeren Blaine L. Reininger.

– Hva er hovedforskjellen på å spille i Tuxedomoon i dag, sammenlignet med tidlig på 80-tallet?

– Hovedforskjellen er selvfølgelig at vi alle er i 50-årene. Det gjør alt helt annerledes. Effekten av dette er ikke bare det åpenbare, at vi bruker solbriller på scenen og slike ting, det er også en voksenhet i oss selv, og i hvordan vi forholder oss til vår kunst, som er vesentlig og som gir resultater. Naturligvis; verden har forandret seg på mange måter. Å reise med fly er stadig mer irriterende nå om dagen, for eksempel. Jeg finner det nå helt utrolig at vi pleide å reise med alt utstyret til bandet på fly: bagasje, forsterkere, trommer, miksepulter, og hva du kan tenke deg. Nå om dagen reiser vi bare med instrumentene våre, og selv det er dyrt.

– Hva med publikum?

– Kulturen i dag er ikke så avhengig av generasjonsforskjeller. På 1960-tallet, og til langt innpå 1990-tallet, var det en tendens til at folk valgte musikken og kunsten de likte basert på hvilken aldersgruppe de tilhørte. I dag har digitalmedia flatet ut tidsfeltet, slik at folk plukker og velger fritt fra nesten hele feltet av menneskelige frembringelser – med personlig smak som viktigste veileder.

Abonnement kr 195 kvartal

Instrumenter

– Hadde tilgjengeligheten av billigere og bedre synthesizere mye innvirkning på hvordan dere laget musikk til de første platene deres?

– Tuxedomoon har alltid vært en lavbudsjettsbedrift. Vi har pleid å bruke de instrumentene som har vært tilgjengelige for oss. Dette har ført til en intelligent ad hoc-bruk av gammelt og rimelig utstyr, som jeg alltid har hatt sansen for. Hvis du analyserer vår musikk, vil du finne ut at bruken av synthesizere utgjør en ganske liten del av hva vi holder på med. Isteden pleier vi å satse på de instrumentene vi …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?