Tunisia etter den arabiske våren


Gjeld, arbeidsledighet og saktegående reformer – landet som kom seg best gjennom omveltningene i 2010–2011, har fortsatt store utfordringer. 

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2018-03-01

Taj Sultan har fem stjerner og en privat strand, to svømmebasseng, ett ute og ett inne, en tennisbane, et spa, naturligvis, og et tyrkisk bad og et treningssenter; det har en restaurant, en kafé, en bar med biljard og whisky og darts, en park, og i parken en lekeplass og et område for vannsport, og et annet område for ridning. Det har rom med massører og jacuzzi. Frisørsalong og skjønnhetssalong.

Alt dette for omtrent 30 euro per dag.

Og alle femstjerners hoteller er slik i Hammamet. På Hasdrubal-hotellet kan du, for fem ekstra euro, også få et golfkurs. Slik er de alle her, og i hele Tunisia.

Hvordan er det mulig?

Ubetalt gjeld. Tunisia er det eneste landet hvor den arabiske våren ikke slo feil. Etter 28 dager med protester, 14. januar 2011, gikk president Ben Ali av, og flyktet til Saudi-Arabia. I dag har Tunisia en ny grunnlov og en ny regjering, en koalisjon av sekulære og islamistiske partier, som blir framhevet som rollemodell for hele den muslimske verden. Det eneste problemet, blir vi fortalt av analytikere, er økonomien, på grunn av terrorangrepene i 2015. På grunn av jihadister. Om bare turistene kom tilbake, får vi høre, ville Tunisia være et flott sted å leve.

Abonnement halvår kr 450

«… å kaste et regime er så mye lettere enn å få på plass et nytt, annerledes system.»

Shayma arbeider imidlertid som resepsjonist på et av disse fantastiske hotellene, tolv timer per dag, hver dag. For det får hun 400 dinarer i måneden; det er under 200 euro. Selv om turistene skulle vende tilbake, ville det ikke forandre på noe for henne.

Fordi det som skulle gi nytt liv til Tunisias økonomi, er nettopp det som skader den.

Og det dreier seg ikke om jihadister. Det dreier seg snarere om banker – selv om det å ha jihadister rundt seg ikke akkurat er til stor hjelp. Men under Ben Ali fikk turistmagnater betydelige lån fra banker, lån som temmelig ofte ikke ble betalt. Det gjorde noen få forretningsfolk med gode forbindelser om til rentenister, med en uheldig markedsvridning. I dag er fortsatt 25 prosent av ubetalt gjeld knyttet til turistnæringen: i alt 1,3 milliarder euro. Men staten dekker over det ved stadig å rekapitalisere sine tre banker, som rår over nesten halvparten av Tunisias totale finansielle ressurser. Og tillater femstjerners hotell å ta bare 30 euro per dag.

I stedet for å finansiere skoler og sykehus finansierer den våre ferier.

Lite er forandret. «I dag er …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)