Tunge navn nulles


Å få kjøpt inn sakprosa er som å vinne i Lotto, mener Spartacus.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-10-19

AV THOMAS BERG post@nytid.no

[faglitteratur] I fjor opprettet Bondevik 2-regjeringen en etterlengtet innkjøpsordning for sakprosabøker. Men nåløyet ble langt trangere enn i den tilsvarende ordningen for skjønn-

litteratur. Norsk kulturråd fikk sju millioner kroner å rutte med, noe som innebar at bare 31 av de 226 påmeldte bøkene i 2005 ble kjøpt inn. Blant de «nullede» forfatterne finner vi flere sterke navn.

  • Espen Søbye ble i 2005 kåret til en av Norges ti viktigste intellektuelle av Dagbladet, og ble i år utropt til årets kritiker av Norsk kritikerlag. Boka Ord for ord ble nullet.
  • Dag Undlien ble nominert til Brageprisen i faglitteratur for genetikkboka Din unike arv. Den ble nullet.
  • Gro Steinsland vant Brageprisen i samme kategori for Norrøn mytologi. Den ble også nullet.
  • Tove Nilsen er en av Norges mest populære og erfarne skjønnlitterære forfattere. Hennes Skrivefest, om skrive- og lesekunst, ble nullet.

Uforutsigbar ordning

I år er ordningen utvidet til rundt 50 bøker, noe som fortsatt ikke er nok til å få forlagene til å satse skikkelig på sakprosa, mener Per Nordanger i forlaget Spartacus. Ordningen har ikke forandret måten Spartacus arbeider på, siden den er svært lite forutsigbar.

– Å få kjøpt inn en bok er litt som å vinne i Lotto: Hyggelig, selvfølgelig, men ingenting vi kan basere arbeidet vårt på. Ikke så lenge det bare er én av sju sakprosabøker som blir kjøpt inn, sier Nordanger.

Abonnement halvår kr 450

Han mener ordningen må få en større forutsigbarhet, skal den ha noen virkelig effekt. Av skjønnlitterære bøker for voksne kjøpes så og si alle titler inn, og gjør det dermed enkelt for forlagene å satse på denne sjangeren. Bør det samme gjelde for sakprosaen?

– Å kjøpe inn samtlige sakprosautgivelser ville sprengt alle grenser, så det behøver ikke å være et mål, men det er et helt klart misforhold mellom de to sjangrene. Sakprosabøker er ofte dyre utgivelser, og dagens ordning, der også gjennomarbeidede kvalitetsbøker faller utenfor, bidrar ikke til å styrke redaksjonenes satsing på sakprosa.

Færre titler

Nordanger synes også det er grunn til å diskutere ordningens avgrensning av sjangere.

– Nå prioriteres essayistikk, biografier, reiseskildringer og dokumentarer. Det fører til at for eksempel referanseverk faller utenfor. I fjor ga for eksempel Vega Forlag ut et norsk rock- og …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)