Tsunamien tok alt – nå venter gjenoppbyggingen

De bor i leire bare noen hundre meter fra sitt knuste hjem. Nå skal Sri Lankas kystfiskere flytte tilbake. Norsk Folkehjelp skal bidra med logistikken.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Store deler av de områdene som blant annet Norsk Folkehjelp jobber i, det nordøstlige Sri Lanka, ble hardt rammet av tsunamien andre juledag. Norsk Folkehjelps oppgaver i den nordlige delen av landet er å rydde miner og sikre at områdene igjen kan tas i bruk av lokalbefolkningen. Flodbølgen gjorde at mineryddingen stoppet opp i en kort periode, mens organisasjonen tilbød sine ressurser til å hjelpe de flodbølgerammede. Fra 1. februar er minerydderne på plass igjen og fortsetter jobben med å finne miner. Samtidig fortsetter gjenoppbyggingen av de knuste kystområdene i Sri Lanka.

Organisasjonen har ingen nødhjelpseksperter i området, men mange tidligere militære som jobber som mineryddere.

– Våre folk er dyktige til å planlegge i krisesituasjoner og de har vist at de evner å bruke sin kunnskap i en katastrofesituasjon, sier rådgiver Per Raanestad, i Norsk Folkehjelp.

Han kjenner ikke Sri Lanka fra før, men har i mange år jobbet i Latin-Amerika og har erfaring fra store jordskjelvskatastrofer i Mellom-Amerika. Tilfeldigvis hadde han avsluttet et prosjekt rett før jul, og var ikke kommet i gang med neste oppgave da han ble spurt om å dra til Sri Lanka sammen med flere fra Norsk Folkehjelp i begynnelsen av januar. Han deltar i planleggingsgruppa som skal legge til rette for organisasjonens videre arbeide i det katastroferammede området.

– Vår styrke som organisasjon i Sri Lanka, er logistikken. Vi har det utstyret som trengs, og vi har folk med nødvendig kunnskap til å bruke utstyret effektivt. Våre folk kjenner området og har gode kontakter med både regjeringen i Colombo og med de lokale tamilske lederne, sier Per Raanestad.

Norsk Folkehjelp har vært tilstede i Vanni-distriktet på Jafna-halvøya nordøst i Sri Lanka siden 2002 med et mineprogram med 600 lokalt ansatte og ti internasjonale eksperter. Området er hardt rammet av flomkatastrofen. Norsk Folkehjelps partner, den tamilske rehabiliteringsorganisasjonen (TRO), anslår at 8000 mennesker er døde og at en halv million har måttet flykte fra sine hjem.

Gjenoppbyggingen

Det er en krevende jobb å få organisert gjenoppbyggingen, men lokalbefolkningen har sammen med en rekke hjelpeorganisasjoner startet gjenoppbyggingen.

Da flommen traff kysten av Sri Lanka andre juledag, ble lastebiler og landcruisere fra Norsk Folkehjelp umiddelbart satt inn for å transportere skadede og drepte til sykehuset i Kilinochchi. Samtidig ble det fra organisasjonens kontor i Colombo arbeidet med å anskaffe blant annet medisinsk utstyr, mat, klær, telt, vannbeholdere og kokeutstyr. Dette ble blant annet sendt til to leirer med 23000 flyktninger.

Støtte til de rammede og gjenoppbygning av lokale samfunn har nå full prioritet. Spesielt er fiskeindustrien hardt rammet, og folk har mistet båter og fiskeutstyr. Norsk Folkehjelp vil sammen med lokale partnere bidra til gjenoppbygning av fiskerisamfunnene i regionen, slik at menneskene igjen kan komme tilbake i produktivt arbeid. Dette skjer med støtte fra blant andre tyske ASB (Arbeiter-Samariter Bund) som også er en del av Solidar-nettverket, som Norsk Folkehjelp også deltar i.

– Det er viktig at vi her trår varsomt. Organisasjonene og myndighetene har fokus på fremtiden, mens mange av de som ble rammet fremdeles er i en situasjon der de sørger over det de har mistet av familie og venner. Vi må la folk komme over situasjonen, slik at de kan begynne å se fremover og starte på nytt. De skal lære å leve med det som har skjedd, sier Per Raanestad.

– Vi dro med åpne kort for å høre hva myndighetene, de tamilske og de singalesiske gruppene har å si om situasjonen og for å få en oversikt over hvilken hjelp landet trenger og hvilke arbeidsoppgaver vi kan utføre. Det er også viktig at alle parter koordinerer arbeidet skikkelig, og at tar den tida vi trenger for å få en fullstendig oversikt, sier Raanestad.

Fiskerfamiliene

Som organisasjon kan Norsk Folkehjelp bare stå og vente til de får beskjed om hva som skal gjøres, og når det skal gjøres. Men det har vært mye møteaktivitet den siste måneden, og planene for gjenoppbyggingen ligger mer eller mindre klare til å føre ut i livet. Deler av jobben er allerede i gang.

– Vår oppgave er å bidra med det vi kan, når lokalbefolkningen ber om det. I dette området som vi kjenner godt har havet tatt alt fra veldig mange mennesker. Dette er et område der folket lever av det som havet gir. Fiskerfamiliene har mistet både hjemmene sine og den lille båten som er den som gir familien inntekt til å overleve. Nå skal de ha tilbake et hjem å bo i og de skal ha båter som kan benyttes til det fiske disse folkene driver med, sier Per Raanestad.

Han legger ikke skjul på at forslagene om å sende gamle norske og europeiske fiskebåter til de som har mistet sine båter i tsunamien ikke er noe han vil anbefale.

– Det er mange grunner til at vi ikke bør sende av gårde de gamle norske båtene. Dette er for det første andre typer båder enn det som brukes i regionen i dag. Dessuten vil det koste svært mye å få transportert båtene til regionen og ikke minst så trenger lokalbefolkningen jobber. De kan bygge sine egne båter selv, og da får de den typen båter de kjenner til.

På vei hjem

Fasene etter store katastrofer deles opp i tre. Den første fasen handler om å redde liv og gi øyeblikkelig hjelp til sårede og mat og vann til alle som trenger det. Fase to er å sørge for at alle hjemløse får et midlertidig hjem, mens det i tredje fase handler om å få folk tilbake til hjemplassene sine.

I området i det nordøstlige Sri Lanka, der Norsk Folkehjelp er aktivt inne, er det i hovedsak fiskere som har flyktet fra en side av øygruppen de på og over på den andre siden eller inn på fastlandet. Disse er nå tilbake på øygruppa og bor i midlertidige leire. De har alle mellom 300 meter og halvannen kilometer fra flyktningleiren og tilbake til stedet de bodde før katastrofen.

– Vi er nå i gang med å planlegge hvordan disse familiene skal komme hjem. Det er ingen diskusjon om de bør flytte tilbake eller ikke. Alle skal i utgangspunktet flytte tilbake til den byen eller bygden de bodde i før flodbølgen ødela alt.

Krevende forhandlinger

Per Raanestad sier at den delegasjonen han deltok i reiste til Sri Lanka med åpne kort for å finne ut av hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hva Norsk Folkehjelp kan bidra med.

– Et tema som ikke er endelig avklart er hvem som har rettighetene til de ulike områdene. Sri Lanka har hatt en lang innbyrdeskrig og det området vi jobber i styres i dag av de tamilske tigrene. Det er en rekke mulige eiendomskonflikter som må løses eller avklares før folk kan flytte tilbake til der de bodde., sier Raanestad.

Det viser seg blant annet i Sri Lanka at eiendomsforholdene ikke er avklarte. Selv om folk har bodd i et område lenge, kan andre hevde at det er deres område.

– Vi ser det som et veldig viktig tema å få avklart. Det er av stor betydning at vi setter i gang prosjektene med alt av rettigheter på plass. Blant disse må vi ha en avklaring om hvem som skal disponere den jorda innbyggerne skal tilbake til, sier Per Raanestad.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here