FORAN AMBASSADEN: Demonstrantene fortsatte markeringen foran den russiske ambassaden.

Tsjetsjenere samler seg i protest

For første gang på flere år samlet tsjetsjenere seg for å demonstrere foran Stortinget og utenfor den russiske ambassaden: «At regimet blir verre og at Ny Tid og norske medier nå skriver om dette, gjør at vi samler oss,» forteller en av demonstrantene. 

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 15.01.2016

Julaften 2015 gikk Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ut på statlig tv med følgende melding til tsjetsjenere som vurderer å demonstrere mot regimet: «Ingen kommer unna. Om dere så måtte være i Europa, Tyskland eller USA, kommer dere ikke unna, og ingen har hittil kommet unna.» I en annen tale like etterpå sa han rett ut at han har gitt ordre om å finne ut om demonstranter i utlandet har familie i Tsjetsjenia. Grunnen til det er, som diktatoren sa: «Bror må stå til ansvar for bror.»

Trosset truslene. Lørdag 2. januar skjedde det noe som ikke har skjedd på lang tid i Norge. En gruppe med demonstranter fra hovedsakelig Tsjetsjenia samlet seg foran Stortinget, senere også den russiske ambassaden, og trosset de direkte truslene fra diktator Kadyrov. En av demonstrantene, Mikael, som ikke vil stå frem med etternavn i frykt for represalier mot familien, forteller dette:

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.