Tsjetsjenere samler seg i protest

For første gang på flere år samlet tsjetsjenere seg for å demonstrere foran Stortinget og utenfor den russiske ambassaden: «At regimet blir verre og at Ny Tid og norske medier nå skriver om dette, gjør at vi samler oss,» forteller en av demonstrantene. 

FORAN AMBASSADEN: Demonstrantene fortsatte markeringen foran den russiske ambassaden.
Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

Julaften 2015 gikk Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ut på statlig tv med følgende melding til tsjetsjenere som vurderer å demonstrere mot regimet: «Ingen kommer unna. Om dere så måtte være i Europa, Tyskland eller USA, kommer dere ikke unna, og ingen har hittil kommet unna.» I en annen tale like etterpå sa han rett ut at han har gitt ordre om å finne ut om demonstranter i utlandet har familie i Tsjetsjenia. Grunnen til det er, som diktatoren sa: «Bror må stå til ansvar for bror.»

Trosset truslene. Lørdag 2. januar skjedde det noe som ikke har skjedd på lang tid i Norge. En gruppe med demonstranter fra hovedsakelig Tsjetsjenia samlet seg foran Stortinget, senere også den russiske ambassaden, og trosset de direkte truslene fra diktator Kadyrov. En av demonstrantene, Mikael, som ikke vil stå frem med etternavn i frykt for represalier mot familien, forteller dette:
«Det Putin-støttede diktaturet i Tsjetsjenia dreper, mishandler og torturerer folk hver dag, og i det siste har det blitt enda verre. Også kvinner og jenter utsettes. De presser veldig hardt sånn at folk ikke skal snakke eller protestere mot det diktaturet som er i Tsjetsjenia nå. Men vi er her nå for å si og gjøre noe, og støtte folket i Tsjetsjenia. Vi er her for å si at vi kommer til å slå tilbake med ord og snakke om det som skjer, og at de ikke kan stoppe oss,» forteller Mikael, som opprinnelig kommer fra Tsjetsjenia. Blant demonstrantene var det også representanter fra Aserbajdsjan, Ukraina og Krim-tatarene.

«Det Putin-støttede diktaturet i Tsjetsjenia dreper, mishandler og torturerer folk hver dag, og i det siste har det blitt enda verre.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.