FORAN AMBASSADEN: Demonstrantene fortsatte markeringen foran den russiske ambassaden.

Tsjetsjenere samler seg i protest


For første gang på flere år samlet tsjetsjenere seg for å demonstrere foran Stortinget og utenfor den russiske ambassaden: «At regimet blir verre og at Ny Tid og norske medier nå skriver om dette, gjør at vi samler oss,» forteller en av demonstrantene. 

Avatar
Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2016-01-15

Julaften 2015 gikk Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov ut på statlig tv med følgende melding til tsjetsjenere som vurderer å demonstrere mot regimet: «Ingen kommer unna. Om dere så måtte være i Europa, Tyskland eller USA, kommer dere ikke unna, og ingen har hittil kommet unna.» I en annen tale like etterpå sa han rett ut at han har gitt ordre om å finne ut om demonstranter i utlandet har familie i Tsjetsjenia. Grunnen til det er, som diktatoren sa: «Bror må stå til ansvar for bror.»

Trosset truslene. Lørdag 2. januar skjedde det noe som ikke har skjedd på lang tid i Norge. En gruppe med demonstranter fra hovedsakelig Tsjetsjenia samlet seg foran Stortinget, senere også den russiske ambassaden, og trosset de direkte truslene fra diktator Kadyrov. En av demonstrantene, Mikael, som ikke vil stå frem med etternavn i frykt for represalier mot familien, forteller dette:
«Det Putin-støttede diktaturet i Tsjetsjenia dreper, mishandler og torturerer folk hver dag, og i det siste har det blitt enda verre. Også kvinner og jenter utsettes. De presser veldig hardt sånn at folk ikke skal snakke eller protestere mot det diktaturet som er i Tsjetsjenia nå. Men vi er her nå for å si og gjøre noe, og støtte folket i Tsjetsjenia. Vi er her for å si at vi kommer til å slå tilbake med ord og snakke om det som skjer, og at de ikke kan stoppe oss,» forteller Mikael, som opprinnelig kommer fra Tsjetsjenia. Blant demonstrantene var det også representanter fra Aserbajdsjan, Ukraina og Krim-tatarene.

«Det Putin-støttede diktaturet i Tsjetsjenia dreper, mishandler og torturerer folk hver dag, og i det siste har det blitt enda verre.»

Setter pris på mediedekning. Demonstrant Mikael forteller at eksilmiljøet i Norge blir motivert av at norske medier skriver om Tsjetsjenia. «Vi setter stor pris på at Ny Tid har skrevet og avdekket hva som har skjedd – og skjer – i Tsjetsjenia. Artikkelen ble plukket opp av mange andre aviser og fikk stor oppmerksomhet i norske medier. Dette gjør at vi føler at vi blir sett og hørt. Det er en stor støtte og gir oss motivasjon, fordi vi føler at folk i Norge og ellers i verden ser oss,» forteller Mikael.
Den tsjetsjenske juristen Akhmed Gisaev er styremedlem av den tsjetsjenske diaspora-organisasjonen i Norge, og jobber i tillegg for Human Rights Analysis Center. Han deltok også i demonstrasjonen. Om reaksjonene blant tsjetsjenere i Norge etter Ny Tid-saken om de to avviste asylsøkerne, sier han dette: «Det tsjetsjenske miljøet hadde ikke forventet dette av UDI eller UNE. Etter disse to tilfellene har det tsjetsjenske samfunnet dessverre mindre tillit til den norske regjeringen. De frykter at norske myndigheter samarbeider med den russiske staten og deres hemmelige tjenester,» forteller jurist Gisaev.
Det bor rundt 10 000 mennesker fra Tsjetsjenia i Norge. En stor årsak til at svært få av dem har protestert offentlig, er at de er utsatte for flyktningespionasje av folk fra regimet, og at diktaturet går løs på familien i hjemlandet. Det finnes flere tsjetsjenske opposisjonelle som lever med politibeskyttelse i Norge.

Henger ut folk offentlig. Ramzan Kadyrov har lenge presentert folk han vil straffe på tv og tvinge til å komme med offentlige og ofte fabrikkerte innrømmelser og beklagelser. Nylig ble sosialarbeideren Ayshat Inayeva hengt ut offentlig på tv etter at hun hadde klaget på at Kadyrov ikke slår ned på korrupsjon. Sjefen til Inayeva hadde hver måned kuttet 42 dollar av lønnen hennes, noe hun protesterte mot. Hun ble tvunget til å ta tilbake alt hun hadde sagt, og si unnskyld ansikt til ansikt til Kadyrov på nasjonalt tv. Jurist og menneskerettighetsaktivist Gisaev kommenterer  den siste tidens utvikling i Tsjetsjenia: «Folk blir vist frem på tv som eksempel på hva man får hvis man tør å kritisere, selv om det bare er litt kritikk. Dette betyr at de prøver å terrorisere hele det tsjetsjenske folket. På bakbgrunn av dette har tsjetsjenere både i Østerrike, Norge og andre land demonstrert, forteller han. Det tsjetsjenske eksilmiljøet i Norge planlegger flere demonstrasjoner i slutten av januar.

Abonnement kr 195 kvartal