Sent på natten til 26. april 1986 eksploderte reaktor 4 i Pripjat/Tsjernobyl – atomkraftverket nær Kiev i Ukraina (daværende Sovjetunionen). Verdens til da største atomulykke var et faktum. Situasjonen, som fort utviklet seg til en internasjonal katastrofe, hadde trolig en god stund vært ute av kontroll.

På grunn av neddyssing og ansvarsfraskrivelse i etterkant er omstendighetene rundt ulykken(e) noe uklare, men erkjennelsen av den verste ulykken i atomkraftens korte historie nådde etter hvert både publikum og hodene til de sovjetiske parti-koryfeene, med generalsekretær Gorbatsjov som leder.

Røykgassene fra det brennende kraftverket sto over en kilometer opp i luften, og i løpet av de ti dagene brannene varte, ble radioaktivt materiale spredd med vær og vind nordover. eksplosjoner

Nærområdene ble kraftigst rammet, men de letteste partiklene ble sakte ført med vinden mot Finland, Sverige og Norge. Senere falt det også radioaktivt nedfall over store deler av Sentral-Europa og Storbritannia.

Miniserie

33 år etter har katastrofen nå fått sitt episke etterspill i form av en tv-serie.
. . .


Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal