BEGGE BILDER FRA FRA HBO-SERIEN.

Tsjernobylkatastrofen – en sovjetisk science-fiction?


ATOMKATASTROFEN: Som en storslagen doku-fiksjon vises miniserien Chernobyl nå på HBO. Serien avslører at sovjetiske myndigheter la seg på en misforstått beroligelseslinje. Men det samme skjedde i Norge.

Ohrem er skribent for Ny Tid.
Email: sigurdoh@vfk.no
Publisert: 2019-06-03

Sent på natten til 26. april 1986 eksploderte reaktor 4 i Pripjat/Tsjernobyl – atomkraftverket nær Kiev i Ukraina (daværende Sovjetunionen). Verdens til da største atomulykke var et faktum. Situasjonen, som fort utviklet seg til en internasjonal katastrofe, hadde trolig en god stund vært ute av kontroll.

På grunn av neddyssing og ansvarsfraskrivelse i etterkant er omstendighetene rundt ulykken(e) noe uklare, men erkjennelsen av den verste ulykken i atomkraftens korte historie nådde etter hvert både publikum og hodene til de sovjetiske parti-koryfeene, med generalsekretær Gorbatsjov som leder.

Røykgassene fra det brennende kraftverket sto over en kilometer opp i luften, og i løpet av de ti dagene brannene varte, ble radioaktivt materiale spredd med vær og vind nordover. eksplosjoner

Nærområdene ble kraftigst rammet, men de letteste partiklene ble sakte ført med vinden mot Finland, Sverige og Norge. Senere falt det også radioaktivt nedfall over store deler av Sentral-Europa og Storbritannia.

Miniserie

33 år etter har katastrofen nå fått sitt episke etterspill i form av en tv-serie. Det er sterk og opprivende kost, men også storslagen doku-fiksjon seerne tilbys når miniserien Chernobyl i disse dager vises på HBO. Serien gir oss en spektakulær og velregissert dokumentasjon av hendelsene i Pripjat i Ukraina disse under disse eksplosive og angstfylte dagene i slutten av april 1986.

Abonnement kr 195/kvartal

De norske helsemyndighetene gikk tidlig ut og bagatelliserte virkningene.

Kjente fjes. I hovedrollene finner vi størrelser som Stellan Skarsgård og Emily Watson, som sammen med Jared Harris, i rollen som sjefsatomforsker Legásov, gjør en formidabel innsats på skjermen. Skarsgård spiller vise-regjeringssjef Boris Sjerbina med barsk bravur, og i et umake tospann med Legásov utgjør han filmens karakterdrevne akse. Legásov er den intellektuelle, men også virkelighetsfjerne forskeren, som gjennom ulykken tvinges til å møte en virkelighet han ikke overlever. Han begår …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)