Trumps militarisme 

Militærindustrien er den store vinneren av årets presidentvalg – både i USA og internasjonalt. 

Da den amerikanske børsen åpnet etter valget, ble de landets våpenprodusenter belønnet for Trumps valgseier. På tross av generelt fall i det amerikanske markedet, utmerket våpenprodusentene seg med betydelig vekst som direkte følge av valgresultatet.

Pentagons største kontraktør Lockheed Martin økte sin aksjeverdi med 7,6 prosent da børsen åpnet på onsdag. I løpet av morgentimene steg deres aksjer ytterligere 4,8 prosent. De øvrige gigantene innen amerikansk krigsmateriellproduksjon fulgte på. Northrop Grumman startet tilsvarende 4,9 prosent opp, mens General Dynamics økte 4,1 prosent og Raytheon økte hele 6,3 prosent ved børsåpning.

På verdensbasis. Det amerikanske markedet tar altså Trumps lovnader om kraftig vekst i det amerikanske forsvarsbudsjettet på alvor. Det faktum at republikanerne etter valget vil kontrollere begge kamre i Kongressen, støtter videre opp om finansanalytikernes fjellstødige tro på at det militærindustrielle komplekset nå går svært så gode tider i møte.

Den tredje største leverandøren til Pentagon, BAE Systems, er basert i Storbritannia.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Alexander Harang
Harang er styreleder i Norges Fredslag.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?