Trumps militarisme 

Militærindustrien er den store vinneren av årets presidentvalg – både i USA og internasjonalt. 

Da den amerikanske børsen åpnet etter valget, ble de landets våpenprodusenter belønnet for Trumps valgseier. På tross av generelt fall i det amerikanske markedet, utmerket våpenprodusentene seg med betydelig vekst som direkte følge av valgresultatet.

Pentagons største kontraktør Lockheed Martin økte sin aksjeverdi med 7,6 prosent da børsen åpnet på onsdag. I løpet av morgentimene steg deres aksjer ytterligere 4,8 prosent. De øvrige gigantene innen amerikansk krigsmateriellproduksjon fulgte på. Northrop Grumman startet tilsvarende 4,9 prosent opp, mens General Dynamics økte 4,1 prosent og Raytheon økte hele 6,3 prosent ved børsåpning.

På verdensbasis. Det amerikanske markedet tar altså Trumps lovnader om kraftig vekst i det amerikanske forsvarsbudsjettet på alvor. Det faktum at republikanerne etter valget vil kontrollere begge kamre i Kongressen, støtter videre opp om finansanalytikernes fjellstødige tro på at det militærindustrielle komplekset nå går svært så gode tider i møte.

Den tredje største leverandøren til Pentagon, BAE Systems, er basert i Storbritannia. I 2014 hadde de 92,8 prosent av sin omsetning i det amerikanske markedet. BAE-aksjen gikk opp til ny rekord etter 5,5 prosent vekst da britene åpnet sin børs etter valget. Tilsvarende økte aksjeverdien av Frankrikes største våpenprodusent, Thales, med mellom 3 og 4 prosent da deres børs startet opp på andre siden av kanalen samme morgen.

Alle de ovennevnte selskapene er blant de største opprustningsprofittørene ikke bare i USA, men også i verden som helhet. De er både på topp-10-listen over kontraktører til det amerikanske forsvarsdepartementet, og på SIPRIs topp-10-liste over de største militære selskapene i verden. De er alle også blant verdens største våpeneksporterende selskaper.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.