Trumps militarisme 


Militærindustrien er den store vinneren av årets presidentvalg – både i USA og internasjonalt. 

Harang er styreleder i Norges Fredslag.
Email: alexanderharang@me.com
Publisert: 2016-11-17

Da den amerikanske børsen åpnet etter valget, ble de landets våpenprodusenter belønnet for Trumps valgseier. På tross av generelt fall i det amerikanske markedet, utmerket våpenprodusentene seg med betydelig vekst som direkte følge av valgresultatet.

Pentagons største kontraktør Lockheed Martin økte sin aksjeverdi med 7,6 prosent da børsen åpnet på onsdag. I løpet av morgentimene steg deres aksjer ytterligere 4,8 prosent. De øvrige gigantene innen amerikansk krigsmateriellproduksjon fulgte på. Northrop Grumman startet tilsvarende 4,9 prosent opp, mens General Dynamics økte 4,1 prosent og Raytheon økte hele 6,3 prosent ved børsåpning.

På verdensbasis. Det amerikanske markedet tar altså Trumps lovnader om kraftig vekst i det amerikanske forsvarsbudsjettet på alvor. Det faktum at republikanerne etter valget vil kontrollere begge kamre i Kongressen, støtter videre opp om finansanalytikernes fjellstødige tro på at det militærindustrielle komplekset nå går svært så gode tider i møte.

Den tredje største leverandøren til Pentagon, BAE Systems, er basert i Storbritannia. I 2014 hadde de 92,8 prosent av sin omsetning i det amerikanske markedet. BAE-aksjen gikk opp til ny rekord etter 5,5 prosent vekst da britene åpnet sin børs etter valget. Tilsvarende økte aksjeverdien av Frankrikes største våpenprodusent, Thales, med mellom 3 og 4 prosent da deres børs startet opp på andre siden av kanalen samme morgen.

Alle de ovennevnte selskapene er blant de største opprustningsprofittørene ikke bare i USA, men også i verden som helhet. De er både på topp-10-listen over kontraktører til det amerikanske forsvarsdepartementet, og på SIPRIs topp-10-liste over de største militære selskapene i verden. De er alle også blant verdens største våpeneksporterende selskaper.

Abonnement kr 195/kvartal

Atomopprustning. Når Trumps militarisme styrker veksten i verdens våpenindustri, skyldes det ikke bare lovnader om nye kontrakter for våpenindustrien. Det skyldes også en omforent oppfatning om at den kommende presidentens politikk vil skape mer uro og frykt verden over. Trump har gjennom valgkampen vist seg som en uforutsigbar aktør. At folket i verdens eneste supermakt velger en slik president oppleves i seg selv som et argument for global opprustning.

At folket i verdens eneste supermakt velger en slik president oppleves i seg selv som et argument for global opprustning.

Trump er også en tradisjonell militarist, i …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)