Truer med invasjon

Tyrkia krever kurdere utlevert fra Irak. Det setter USA i en alvorlig klemme.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 27.07.2006
[kurdere] Tyrkia har varslet om mulige militære operasjoner inne i Irak. Trusselen har ført til at USA, Irak og Nato-landet Tyrkia har inngått en avtale om at medlemmer av det kurdiske arbeiderpartiet PKK som oppholder seg nord i Irak skal pågripes og sendes til Tyrkia.

USA er nært alliert med myndighetene i de to kurdiske provinsene i Irak, som ikke er interessert i å utlevere sine kurdiske brødre. Dermed settes amerikanerne i en alvorlig klemme mellom to viktige allierte i regionen.

– Så langt har vi ikke vært fornøyd med USAs håndtering av situasjonen, sier en talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet til Ny Tid.

Tyrkia mener at USA ikke gjør nok for å jage PKK ut av Irak.

– Vi vil gå til de nødvendige aksjoner, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan tidligere denne måneden på spørsmål om en mulig militær operasjon i Nord-Irak.

Uttalelsen kom etter at PKK, ifølge tyrkiske myndigheter, har angrepet tyrkiske soldater fra baser inne i Irak. Den amerikanske ambassadøren i Tyrkia uttalte på tyrkisk tv at ensidig militær handling over grensen til Irak vil være uklokt.

Dette fikk den tyrkiske statsministeren Erdogan til å kalle USA dobbeltmoralsk, fordi amerikanerne tillater Israel å angripe terrorister i Libanon, men ikke vil tillate Tyrkia å gjøre det samme i Irak. USAs president George W. Bush ringte selv Erdogan for å roe situasjonen.

– Amerikanerne sier at de ikke vil tillate at PKK opererer i Irak og vil bruke alle midler for å stoppe dem, opplyser talsmannen Ny Tid har snakket med.

PKK står på USAs liste over terrororganisasjoner og kjemper for en selvstendig kurdisk stat.

– Det som nå er avtalt mellom Bush og Erdogan kan neppe utføres uten angrep med militære styrker, sier RV-politiker Erling Folkvord, som har skrevet bok om kurderne.

Han mener at USA har et betydelig problem fordi de ikke kan drive PKK ut av Irak med makt uten å gjøre seg upopulære i den kurdiske delen av landet. En tyrkisk invasjon vil nok ikke gjøre situasjonen bedre.

– Hvis Tyrkia rykker inn i Nord-Irak, skal vi gjøre om våre landeveier til den tyrkiske hærens kirkegård, sa nåværende president i irakisk Kurdistan, Massoud Barzani, i 2002.

Overvåker Krekar-omtale

[midtøsten] Norske ambassader i Midtøsten er bedt om å overvåke lokal presse for å se etter saker om mullah Najmuddin Faraj Ahmad Krekar, etter instruks fra Utenriksdepartementet (UD) 23. juni. Krekars advokat Brynjar Meling tror UD leter etter uttalelser fra Krekar som kan brukes mot han.

– UD ønsker å posisjonere seg i forkant av Krekars sak før den kommer opp i lagmannsretten i oktober, sier han til Ny Tid.

Meling er ikke overrasket over at UD ønsker overvåking.

– De har drevet en hekseprosess mot Krekar hele tiden, uttaler advokaten.

UD opplyser at instruksen ble sendt etter at norsk media skrev om utspill Krekar hadde kommet med i Midtøsten. Blant annet hadde Krekar uttalt seg positivt til den avdøde irakiske opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi til en kurdisk avis.

Mullah Krekar vil ikke kommentere

saken.

Av Mikal Hem mikal@nytid.no

FØLGES: Mullah Krekar ikledde seg etter eget utsagn turban for å likte på karikaturene i Jyllandsposten. Norsk UD vil nå høre hva det skrives om ham i Midtøsten. Foto: Heiko Junge, SCANPIX

Kommentarer