A first time female voter displaying her voter identity card

Kraftig omveltning

Kongresspartiet ble nesten utradert fra parlamentet, mens det høyreorienterte BJP overtar makta i India etter rekordhøy valgdeltagelse. Men hindunasjonalistene fikk mindre enn hver 3. stemme.Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2014-05-28

Resultatet. I perioden 7. april-12. mai har mer enn 500 av Indias 815 millioner stemmeberettigede brukt stemmeretten sin, noe som ga en rekordhøy valgdeltagelse på 66 prosent. Og 16. mai ble resultatet kjent:

En dundrende seier for Narendra Damodardas Modi (63), statsministerkandidaten fra det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party («Indias folkeparti»).

BJP gikk inn i dette valget med en liten koalisjon av partier. Det var ventet at partiet kom til å gjøre det bra, men at det ville være avhengig av støtte fra andre partier, også utenfor alliansen, for å kunne danne regjering. Men slik ble det ikke. Av i alt 543 seter som var på valg til det 16. Lok Sabha («folkeforsamling» på sanskritt, red. anm.) etter frigjøringen i 1947, fikk BJP hele 282. Det betyr at partiet kunne ha dannet en flertallsregjering alene.

De siste tiårene har det vært nærmest utenkelig at noe enkelt parti skulle få flertall i det indiske parlamentet. Med et sterkt fragmentert og regionalisert politisk system har alle de siste regjeringene vært større koalisjoner av partier. Ikke siden valget i 1984 har et parti fått flertall alene – og den gangen fikk Kongresspartiet overveldende støtte på grunn av mordet på den sittende statsministeren Indira Gandhi (1917-1984) rett før valget.

Mot Kongresspartiet? Valgkampen var de siste månedene sterkt dominert av Narendra Modi, statsviteren og den tidligere førsteministeren i den nordøstlige Gujarat-staten. Det har vært plakater av ham alle steder, han har vært i alle medier, og han har kommunisert en klar visjon om økonomisk vekst. Mange ser derfor dette som en personlig valgseier for Modi.

Abonnement halvår kr 450

Noen tolker også dette valget som en reaksjon mot Nehru-Gandhi-familien, som har dominert indisk politikk siden uavhengigheten i 1947. Men mer enn å være en «anti-dynasti»-stemme, var Kongresspartiets nederlag sannsynligvis en reaksjon på at partiets kronprins og uoffisielle statsministerkandidat, Rahul Gandhi (43), har gjort en dårlig figur gjennom hele valgkampen.

Han har ikke lykkes i å få frem noen klar visjon for Indias vei videre. Faktisk liknet han mest på en som egentlig ikke ønsker å være politiker i det hele tatt. Og ettersom den såkalte «tredje front» av regionale partier mislyktes i å presentere en samlet front eller tydelig politisk profil, så var det for mange …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.