Trønder styrer i Somalia

Somalias nye parlamentspresident kommer fra Trondheim. Der har advokat Mohamed Osman Jawari (66) vært sentral i dialogarbeid og konfliktråd. Nå varsler Norges utviklingsminister en helt ny Somalia-strategi.

Torbjørn Tumyr Nilsen
Tumyr Nilsen skriver jevnlig om miljø for Ny Tid.

Somalia. Ny president , nytt parlament og ny grunnlovgivende forsamling.

Utviklingen i Somalia preges nå av en forsiktig optimisme etter over 20 år med borgerkrig, tross onsdagens angrep i Mogadishu. Mandag 10. september ble Hassan Sheik Mohamoud (56) ble valgt til Somalias nye president. Den India- og teknologiutdannede politikeren er fra Freds- og utviklingspartiet (PDP), som er delvis forbundet med Det muslimske Brorskap.

Midt i denne demokratiutviklingen finner vi en trønder: Juristutdannede Mohamed Osman Jawari (66), født i kystbyen Afgooye, men de siste to tiår bosatt i Trondheim. Gymnaslærer og advokat Jawari kom til Norge i 1991, etter å ha vært tidligere transportminister. 28. august ble Jawari valgt til «speaker» i parlamentet, eller parlamentspresident, en stilling tilsvarende stortingspresident i Norge.

Jawari vant over fire andre sentrale kandidater da det nye parlamentet samlet seg: Han slo tidligere statsminister og USA-professor Ali Khalif Galaydh med 119 mot 77 stemmer. Jawari er nå nummer 2 i Somalia. I to uker, fram presidentvalget til 10. september, var han da også fungerende president i Somalia.

– Ja, det er sant. Parlamentet i Somalia ledes av en trønder med bart, og skjegg, bekrefter en leende Oslo-politiker Bashe Musse, som også er talsperson for Norsk-somalisk Råd.

Konfliktråd og dialog

Musse har kjent Jawari siden 1999, og de har samarbeidet både om integrering, utvikling og fredsprosessen i Somalia. Jawari har ledet dialogarbeid mellom muslimer og kristne i Trondheim, i tillegg til å være sentral i Trondheim Konfliktråd.Heikki Holmås

– Jeg møtte ham i Nairobi slutten av august. Da han var på vei til Mogadishu for å delta ved konstitueringen av parlamentet. Han er en mann i sin beste alder som er veldig påvirket av Norge. Jawari har noble verdier og setter menneskerettighetene høyt. Det blir spennende å se hvordan han kommer til å takle de mange utfordrende personlighetene i parlamentet, men jeg tror han kommer til å virke samlende, sier Musse, som er bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti i helse- og sosialkomiteen.

Jawari sa i talen ved innsettelsen 28. august: «Jeg er beæret over å bli valgt til den første leder av et parlament i Somalia som ikke er et overgangsparlament, og jeg håper vi kan bli et parlament som tjener folkets interesser. Valget ble holdt på en transparent måte, og jeg håper Somalia vil fortsette med å holde valg på demokratisk vis.»

GRATULANT: Bergenser og minister Heikki Holmås gratulerer trønder og parlamentspresident Mohamed Jawari. Foto: wikicommons

– Det somaliske-norske miljøet i Norge er både glad og stolt at Jawari ble valgt til leder av Somalias parlament, forteller Musse.

Også i Norges utenriksdepartement er man glade for den somalisk-norske koblingen på toppen av Somalias politikk.

– Jawari er en veldig bra mann, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV) til Ny Tid.

Holmås var raskt ute og tvitret om Norges nye somaliske parlamentariker: «Fikk sagt ‘Gratulerer’ på en dårlig linje til Mogadishu, til trønderen Jawari som er blitt parlamentspresident i Somalia», skrev Holmås på twitter lørdag.

Holmås kjenner blant annet til at Jawari i 2003 var med på å starte Forum for muslimsk-kristen dialog i Trondheim.

– Han har erfaring fra meklingsforsøk i Siad Barres regjering, han flyktet til Trondheim og jobbet der i Konfliktrådet og drev med dialogarbeid. Nå venter nye konfliktløsningsoppgaver i Somalia. Han er en mann som har stor autoritet og tillit, sier Holmås. Han gleder seg til å treffe Jawari under FNs generalforsamling senere i høst, eller ved neste norgesbesøk.

Ny Somalia-strategi

Norge var i 2006 med på å starte Den internasjonale kontaktgruppen for Somalia (ICG). Utviklingsminister Holmås deltok på et møte i kontaktgruppen i Roma 2. juli, hvor han blant annet møtte Somalias nye statsminister: Abdiweli Mohamed Ali.

– Etter møtet i Roma var sinnsstemningen min, og mange andres, at de kommende begivenhetene i Somalia var positive. Likevel så vi for oss at lederne på toppen ville forbli de samme. Men så skjedde utpekingen av den grunnlovgivende forsamlingen, valget av Jawari som parlamentspresident og valget av Mohamud til president denne uka. Dette er personer som er lite belemret med beskyldninger om korrupsjon. Jeg er derfor positivt overrasket over utviklingen sammenlignet med det vi tenkte før sommeren, sier Holmås.

Nå varsler Holmås en helt ny Somalia-strategi for Norge.

– Vi kommer nå til å lage en helt ny Somalia-strategi, hvor det viktigste punktet er å koordinere det internasjonale arbeidet. Det typiske i slike situasjoner er at alle land ønsker å gjøre sine ting, men det viktigste nå er at de nye somaliske myndighetene får grep om dette selv.

– Hvor viktig er den somalisk norske diasporaen i dette arbeidet?

– De er veldig viktig. De sitter på ressurser i form av penger og kunnskap. Vi ønsker å «backe» opp diasporaens sitt arbeid, sier Holmås.

Omstridt retur

«Jeg ønsker tvangsreturer til Somalia. Til gjengjeld har vi sagt at vi kan være enige om å støtte gode prosjekter i landet,» uttalte statssekretær i justisdepartementet Pål Lønseth til VG 3. juli.

Men leder for den somalisk-norske foreningen, Bashe Musse, har følgende oppfordring til regjeringens nye Somalia-strategi, opp mot Lønseth-utspillet:

– En returavtale vil bety å tilbakeføre mennesker som vil være en større byrde for Somalia enn for Norge. Hvis man ønsker å hjelpe det nye Somalia, er tvangsutsending av somaliske asylsøkere å begynne i feil ende. Det vil være en dårlig start for landet. Vi må heller støtte opp om at somaliere med nøkkelkvalifikasjoner reiser tilbake, sier Bashe.

Han mener Somalia først å fremst trenger folk som kan bygge opp infrastruktur, IKT-tjenester og statlige institusjoner.

– Basale behov må dekkes før det kommer på tale med en returavtale, sier Musse.

Heikki Holmås viser til at det er justisdepartementet som har ansvaret for flyktningpolitikken.

– Jeg kommer til å fokusere på utviklingspolitikken, sier Holmås.

– Men disse to tingene henger vel sammen?

– Ja, absolutt og vi skal hele tiden lytte til FNs anbefalinger. De advarer sterkt mot å sende folk til områder hvor det fremdeles er krig. For eksempel rundt Kismayo i sør, men det finnes også områder i nord som er gode og trygge og reise tilbake til.

Den nye presidenten, Mohamoud, skal innen 30 dager velge ny statsminister, som igjen skal velge en regjering som skal sitte frem til 2016. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 14.09.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL