Grusomhetens teater

Trojanere

...

Trojanske hester – eller «trojanere» – gjemmer seg ofte inne i andre programmer du installerer på maskinen din, og er skjulte tilleggsprogrammer som målrettet infiltrerer datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner, og utfører uønskede handlinger uten at brukeren oppdager det.

Trojanere kjennetegnes av at de utgir seg ut for noe de ikke er. Det kan være et program eller en fil som skal «sjekke datamaskinen din for feil eller virus», «oppdatere en driver», eller inviterer deg til å bli med på noe morsomt bare ved å klikke på et bilde eller liknende – så snart du har gjort dette, er maskinen din smittet.

Trojanere er en type skadelig programvare som – i motsetning til datavirus – krever at mottakeren på en eller annen måte selv starter programmet. Trojanere kan smitte datamaskinen din ved at du for eksempel laster ned gratis program/filer fra internett, Facebook, e-post, CD-ROM, DVD, anti-virus program, skjermbeskyttere eller liknende. I gratispakken ligger det gjemt en fil (trojaner) som installeres og aktiveres samtidig med nedlastingen. Disse skadeprogrammene er selvstendige og autonome, som innebærer at de ikke lar seg deaktivere ved å slette eller avslutte trojanerprogrammet. Slik kan blant annet autonome spionprogram havne på datamaskinen (for eksempel såkalte sniffere, eller komponenter som registrerer tastaturbevegelser, såkalte . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Hans-Georg Kohler
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid. Kunstner.

Du vil kanskje også like