Trojanere


...

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2018-03-01

Trojanske hester – eller «trojanere» – gjemmer seg ofte inne i andre programmer du installerer på maskinen din, og er skjulte tilleggsprogrammer som målrettet infiltrerer datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner, og utfører uønskede handlinger uten at brukeren oppdager det.

Trojanere kjennetegnes av at de utgir seg ut for noe de ikke er. Det kan være et program eller en fil som skal «sjekke datamaskinen din for feil eller virus», «oppdatere en driver», eller inviterer deg til å bli med på noe morsomt bare ved å klikke på et bilde eller liknende – så snart du har gjort dette, er maskinen din smittet.

Trojanere er en type skadelig programvare som – i motsetning til datavirus – krever at mottakeren på en eller annen måte selv starter programmet. Trojanere kan smitte datamaskinen din ved at du for eksempel laster ned gratis program/filer fra internett, Facebook, e-post, CD-ROM, DVD, anti-virus program, skjermbeskyttere eller liknende. I gratispakken ligger det gjemt en fil (trojaner) som installeres og aktiveres samtidig med nedlastingen. Disse skadeprogrammene er selvstendige og autonome, som innebærer at de ikke lar seg deaktivere ved å slette eller avslutte trojanerprogrammet. Slik kan blant annet autonome spionprogram havne på datamaskinen (for eksempel såkalte sniffere, eller komponenter som registrerer tastaturbevegelser, såkalte «keyloggere»). Likeledes kan trojanere installere «backdoor»-programmer, som gjør det mulig å fjernstyre datamaskinen din ubemerket fra et annet nettverk (for eksempel internett).

Trojanere angriper alle datamaskiner, enten det er Windows, Mac eller Linux-baserte maskiner, samt nettbrett og smarttelefoner som bruker Android eller iPhone som operativsystem.

Hensikten med en trojaner er å stjele informasjon, legge opp filer som andre kan hente, eller bruke maskinen din som vert for angrep mot andre datamaskiner (som del av et botnet).

Abonnement halvår kr 450

Trojanere blir stadig mer avanserte og finurlige, noe som gjør det svært vanskelig å oppdage dem. Foruten at de legger seg inn i hovedfilen for Windows, skanner de også etter installerte anti-virus programmer og andre programmer som er installert for å avdekke spionprogrammer. Disse blir så deaktivert av trojaneren, samtidig som de gjør det umulig for brukeren å oppdatere disse programmene. Alt for å unngå at man skal klare å finne og fjerne trojaneren fra datamaskinen sin.

Se også


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)