Parivartan Sharma/Reuters
Parivartan Sharma/Reuters

Trøbbel også i toppen

Korrupsjonsindeksen viser at robuste demokratiske institusjoner begrenser korrupsjonsnivået i offentlig sektor.

Guro Slettemark
Email: slettemark@transparency.no
Publisert: 01.03.2019

Flere avsløringer de siste årene har vist oss at virksomheter i land som rangeres høyt på den internasjonale korrupsjonsindeksen, dessverre tilrettelegger for korrupsjon i land som rangeres lavere.

Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks rangerer 180 land etter nivået på opplevd korrupsjon i offentlig sektor. Indeksen er basert på en rekke uavhengige datakilder, og på bakgrunn av disse kildene regnes det ut en poengsum for hvert land der 0 poeng er dårligst og 100 er best (minst korrupsjon).

Danmark på topp

Årets indeks toppes av Danmark (88 poeng) etterfulgt av New Zealand (87 poeng), og med Finland, Singapore, Sverige og Sveits på en delt tredjeplass (85 poeng). Norge havner på sjuende plass (84 poeng) og har falt ett poeng fra i fjor. Nederst på indeksen finner vi igjen Somalia, Sør-Sudan, Syria, Jemen og Nord-Korea.

Skal land som Norge gjøre en forskjell, kan en god start være at Oljefondet trekker seg ut av Credit Suisse.

Det kan synes som et paradoks at Danmark nok en gang troner på toppen av indeksen etter at Danske Banks filial i Estland ble avslørt for omfattende hvitvasking der hele 200 milliarder euro, mesteparten «mistenkelige», gikk gjennom filialen i perioden fra 2007 til 2015. Pengene stammet hovedsakelig fra Russland, Ukraina, Aserbajdsjan og Moldova og hadde ødeleggende virkning helt inn i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), der granskningen blant annet v …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.