Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Trøbbel også i toppen

Korrupsjonsindeksen viser at robuste demokratiske institusjoner begrenser korrupsjonsnivået i offentlig sektor.

(Maskin-oversatt fra Norsk av Gtranslate (utvidet Google))

Flere avsløringer de siste årene har vist oss at virksomheter i land som rangeres høyt på den internasjonale korrupsjonsindeksen, dessverre tilrettelegger for korrupsjon i land som rangeres lavere.

Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks rangerer 180 land etter nivået på opplevd korrupsjon i offentlig sektor. Indeksen er basert på en rekke uavhengige datakilder, og på bakgrunn av disse kildene regnes det ut en poengsum for hvert land der 0 poeng er dårligst og 100 er best (minst korrupsjon).

Danmark på topp

Årets indeks toppes av Danmark (88 poeng) etterfulgt av New Zealand (87 poeng), og med Finland, Singapore, Sverige og Sveits på en delt tredjeplass (85 poeng). Norge havner på sjuende plass (84 poeng) og har falt ett poeng fra i fjor. Nederst på indeksen finner vi igjen Somalia, Sør-Sudan, Syria, Jemen og Nord-Korea.

Skal land som Norge gjøre en forskjell, kan en god start være at Oljefondet trekker seg ut av Credit Suisse.

Det kan synes som et paradoks at Danmark nok en gang troner på toppen av indeksen etter at Danske Banks filial i Estland ble avslørt for omfattende hvitvasking der hele 200 milliarder euro, mesteparten «mistenkelige», gikk gjennom filialen i perioden fra 2007 til 2015. Pengene stammet hovedsakelig fra Russland, Ukraina, Aserbajdsjan og Moldova og hadde ødeleggende virkning helt inn i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), der granskningen blant annet viste at parlamentarikere var blitt bestukket for å stemme imot en kritisk rapport om omfattende brudd på menneskerettighetene i Aserbajdsjan.

Oljefondet

- annonse -

Når det gjelder Sveits, har landet «alltid» hatt et godt utbygget bankhemmelighold som har gjort det mulig å tilrettelegge for skatteunndragelser og hvitvasking. Sist i rekken av avsløringer er milliardlånene til Mosambik som ansatte i Credit Suisse sto bak. Lånene har satt Mosambik i en alvorlig økonomisk krise, og har også en kobling til Norge, da Oljefondet er nest største eier av finanskonsernet.

Tidligere kjente saker involverer svenske Telia og delvis Telenor-eide Vimpelcom, som nå har betalt rekordhøye bøter i forbindelse med bestikkelser betalt til presidentdatteren i Usbekistan for å sikre selskapene kontrakter i landet.

Disse få eksemplene setter korrupsjonsindeksen i et litt annet lys. Land som selv har godt utviklede systemer for å unngå korrupsjon i egen offentlig sektor, er samtidig hjemland for virksomheter som tilrettelegger eller bidrar med korrupsjon i mer utsatte land. I praksis bidrar dette til å forsterke korrupsjonsproblemene. Multinasjonale selskaper og finanssektoren står i en særstilling – men er også de sektorene som virkelig kan og bør gjøre en forskjell. En god start kan være at Oljefondet trekker seg ut av Credit Suisse.

 

Guro Slettemark
Leder av Transparency Norway.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Samlivsbrudd / Les ruptures conjugales en Afrique subsaharienne musulmane (av Alhassane A. Najoum)Det er dyrt å gifte seg i Niger selv om brudeprisen varierer, og ved skilsmisse plikter kvinner å betale brudeprisen tilbake.
Etikk / Hvilke etiske prinsipper ligger bak de første vaksinestikk?Bak myndighetenes vaksineringsstrategi råder et etisk kaos.
Kronikk / Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
Filosofi / Disobey! A Philosophy of Resistance (av Frédéric Gros) Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
Mytologier / The Celestial Hunter (av Roberto Calasso)I Calassos fjorten essays befinner vi oss gjerne mellom myte og vitenskap.
Kina / Die lautlose Eroberung. Wie China westliche Demokratien unterwandert und die Welt neu ordnet (av Clive Hamilton og Mareike Ohlberg)At Kina under Xi Jinping har utviklet seg i autokratisk retning, er kjent. Forfatterne viser hvordan effekten har spredt seg i verden for øvrig.
Nawal el-saadawi / Nawal El-Saadawi – in memorandumEn samtale om frihet, ytringsfrihet, demokrati og eliter i Egypt.
Nekrolog / Til minne om Nawal El-SaadawiKompromissløst talte hun makten midt imot. Nå er hun gått bort, 89 år gammel. Forfatteren, legen og feministen Nawal El-Saadawi skrev for NY TID fra juni 2009.
Debatt / Hva er sikkerhet i dag?Hvis vi ønsker fred, må vi forberede fred, ikke krig. På de foreløpige partiprogrammene er det ingen parti på Stortinget som går inn for nedrustning.
Filosofi / Politische Philosophie des Gemeinsinns. Band 2, … (av Oskar Negt)Oskar Negt spør hvordan den moderne politiske borger ble til i kjølvannet av den franske revolusjon. Når det gjelder politisk terror, er han klar – den er ikke politisk.
SelvhjÆlp / Wintering – The Power of Rest and Retreat in Difficult Times (av Katherine May)Katherine May har med Wintering fremskrevet en dragende, essayistisk selvhjælpsbog om kunsten af overvintre.
Kronikk / Tar man ikke hensyn til hvilken skade vindturbinene kan forårsake?Har vindkraftutbygger på Haramsøya forsømt seg grovt? Det mener ressursgruppen som sier nei til lokal utbygging av vindturbiner. Utbyggingen kan forstyrre radarsignaler brukt i flytrafikken.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte