Tro, håp og ekstremisme


KLIMA/EKSTREMISME: Paul Schrader har laget et mektig, forstyrrende og samfunnsaktuelt portrett av en av Guds ensomme menn, med klare paralleller til Taxi Driver.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-03-10
First Reformed
Regisør: Paul Schrader
( USA)

«Uansett hva jeg gjør, kommer den første setningen i nekrologen min til å være ‘forfatteren av Taxi Driver’,» uttalte Paul Schrader nylig i et intervju med det jesuittiske magasinet America. Schrader er mest kjent som manusforfatter for fire av Martin Scorseses filmer, og da særlig for nevnte klassiker fra 1976, men har også regissert en lang rekke spillefilmer selv. Blant disse er Hardcore (1978), American Gigolo (1980), Cat People (1982), Mishima (1985), Light Sleeper (1992), Affliction (1997) og Auto Focus (2002). Og med First Reformed har den nå over 70 år gamle Schrader laget en av sine beste filmer som regissør – om ikke den beste.

Det er dermed litt ironisk at filmen gjør sammenlikninger med Taxi Driver nærmest uunngåelige. Men parallellene er mange og åpenbare – selv om First Reformed også er et ganske annerledes beist. Og imponerende nok tåler den sammenlikningen.

Manglende tilgivelse

«Jeg er Guds ensomme mann,» sa Travis Bickle i Taxi Driver. Formuleringen passer vel så godt om hovedkarakteren Toller i First Reformed, glitrende spilt av Ethan Hawke. I likhet med Bickle nedtegner han sine desillusjonerte tanker i en dagbok, som utgjør filmens fortellerstemme. Toller er pastor ved First Reformed Church nord i delstaten New York, en glissen reformistkirke som holder det gående takket være turistbesøk (grunnet kirkens historiske betydning langs «slaveruten») og økonomiske midler fra et konsern med lite bærekraftig miljøavtrykk. Den tidligere militærpresten plages av tvil – kanskje særlig til seg selv. Ikke minst skyldes dette at han for noen år tilbake overtalte sønnen sin til å verve seg som soldat i Irak, der han falt i en krig Toller ikke lenger kan rettferdiggjøre. Med dette raknet også ekteskapet hans. I tillegg plages pastoren av noen nokså framtredende symptomer på en alvorlig sykdom – uten at det hindrer ham i å drikke tett.

Spørsmålet blir om Gud kan tilgi menneskene det de gjør mot skaperverket.

Toller oppsøkes av den unge og gravide Mary (Amanda Seyfried), som vil at han skal ta en samtale med mannen hennes – en radikal miljøaktivist som ikke mener det er riktig å sette et barn til en verden på randen av klimakatastrofe. Da Mary oppdager at ektemannen har gjemt en vest med eksplosiver, synes det …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?