Tre vise menn

De blir truet og hetset. Og ifølge Facebook-trollene kan de ikke bli enige om noe, for de kommer fra tre ulike verdensreligioner og de har bakgrunn som Høyre-mann, De Grønne-aktivist og AUF-naivist.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 18.08.2014

Men Ervin Kohn, Shoib Sultan og Rune Berglund Steen står nå i fremste rekke for å bekjempe rasisme i Norge

Omstridt. «Antirasistisk Senter åpner portene til helvete med sin totalitære tankegang!»

Det var oppslaget i Dagbladet onsdag, der professor Nils Rune Langeland langet ut mot Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter. Årsaken var at Berglund Steen samme dag hadde kritisert bruken av Langeland som foreleser om innvandring og flyktninger ved Universitetet i Stavanger. Det skjedde etter at det i helga kom fram at professoren, som tidligere har gått ut mot «genetisk svake analfabetar frå Punjab», skrev på sin Facebook-profil:

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Utsagn om og med hat, rasisme og gener er slik levende i norske samfunnsdebattant også høsten 2014. Og dermed er Antirasistisk senter midt i debatten – så mye at Langeland nå ber om at «noen» ser på deres finansielle støtte fra staten. Men de tre sentrale personene i senteret, lokalisert rett ved Youngstorget, står støtt sammen:

I fjor høst ble Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, nestleder i Antirasistisk Senter. Nå har snart et år gått siden Kohn kom til – og leder Rune Berglund Steen overtok etter Kari Helene Partapuoli rett før, i juni 2013. Sammen med rådgiver Shoaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge og ansatt rett etter 22. juli 2011, har de dannet et unikt trekløver som markerer seg i norsk offentlighet: De har oppvekstbakgrunn fra jødedom, kristendom og islam. Og de har politisk bakgrunn fra Høyre, De Grønne og Arbeiderpartiet.

Ny Tid møtte Kohn, Sultan og Berglund Steen til samtale etter en sommer preget av terrortrussel, treårsmarkeringen for 22. juli, krig mellom Israel og Hamas og etter snart ett år med borgerlig regjering.

– Dere er tre personer med forankring i tre ulike verdensreligioner. Gir det dere en sterkere stemme i den offentlige debatten?

Kohn: – For min del er det berikende. Gjennom dialogen oss imellom, og med våre ulike referanserammer, blir det vi kommer med sterkere og bedre. Det viktige er å ha en politisk ledelse som både har majoritet- og minoritetskompetanse. Antirasistisk Senter har en oppdragerfunksjon i det norske samfunn, og det inkluderer alle minoriteter. Rasisme er ikke forbeholdt hvite nordmenn. Rasisme finnes i alle miljøer, i hver og en av oss. Man bør slutte å si «Jeg er ikke rasist, men ..» og heller si: «Jeg er rasist, og ..» Alle kan kjenne at rasisten i oss dukker opp fra tid til annen, og da er det viktig at vi anerkjenner det og jobber med oss selv.


Dette er et utdrag fra Ny Tid 15.08.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.

https://nytid.buyandread.com/wl/index.htm


Kommentarer