Tre politiske perioder i Serbia


Denne dokumentaren er en fortelling fra «den andre siden», som ikke er så vanlige i det dominerende narrativet om Serbia før, under og etter krigen.

Poglajen er fast filmkritiker i Ny Tid, bosatt
Email: tina.poglajen@gmail.com
Publisert: 2017-12-01
The Other Side of Everything
Regisør: Mila Turajlic
(Serbia/Frankrike/Qatar)

I en bygård i Beograd i 1940-årene ble leiligheten til den høyt utdannede og velstående Turajlic-familien delt opp for å huse to familier til. Det var i begynnelsen av den kommunistiske revolusjonens Jugoslavia. Dørene mellom den delen hvor Turajlic-familien fikk fortsette å bo og de to nasjonaliserte tredjedelene av leiligheten, har vært låst og forseglet i 70 år når Mila Turajlics mor Srbljanka Turajlic – som var to år da oppdelingen og nasjonaliseringen fant sted – bestemmer seg for å søke om å få tilbake familiens tidligere eiendom, slik at hun kan etterlate den til sine barn. I det historiske rommet mellom disse to hendelsene utspiller dokumentarfilmen The Other Side of Everything seg.

Nydelig subjektiv ramme. Døren som har vært lukket og låst og som først blir åpnet igjen etter trekvart århundre, danner nydelige «bokstøtter» for historien som – slik det sentrale motivet antyder – foregår i skjæringspunktet mellom det …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal