Tre politiske perioder i Serbia

Denne dokumentaren er en fortelling fra «den andre siden», som ikke er så vanlige i det dominerende narrativet om Serbia før, under og etter krigen.

Tina Poglajen
Poglajen er fast filmkritiker i Ny Tid, bosatt

The Other Side of Everything

Mila Turajlic

Serbia/Frankrike/Qatar

I en bygård i Beograd i 1940-årene ble leiligheten til den høyt utdannede og velstående Turajlic-familien delt opp for å huse to familier til. Det var i begynnelsen av den kommunistiske revolusjonens Jugoslavia. Dørene mellom den delen hvor Turajlic-familien fikk fortsette å bo og de to nasjonaliserte tredjedelene av leiligheten, har vært låst og forseglet i 70 år når Mila Turajlics mor Srbljanka Turajlic – som var to år da oppdelingen og nasjonaliseringen fant sted – bestemmer seg for å søke om å få tilbake familiens tidligere eiendom, slik at hun kan etterlate den til sine barn. I det historiske rommet mellom disse to hendelsene utspiller dokumentarfilmen The Other Side of Everything seg.

Nydelig subjektiv ramme. Døren som har vært lukket og låst og som først blir åpnet igjen etter trekvart århundre, danner nydelige «bokstøtter» for historien som – slik det sentrale motivet antyder – foregår i skjæringspunktet mellom det historiske, det personlige og det politiske. Dokumentaren er en undersøkelse av tre distinkte politiske og historiske perioder i Serbia i tiden da døren midt i leiligheten til Sbrljanka Turajlic var stengt: æraen hvor Jugoslavia var en sosialistisk føderal republikk, perioden da føderasjonen går i oppløsning, fremveksten av etnisk nasjonalisme og Slobodan Milosevics styre, og til slutt dagens Serbia, som i det minste i navnet antas å være på vei mot et sant flerpartidemokrati. Når hun undersøker fortiden til moren, familien og landet, plasserer Turajlic seg trygt i dagens tradisjon med stadig mer subjektivitet i dokumentarfilmene – som tilfeldigvis for det meste har blitt omfavnet av kvinnelige dokumentarister.

Livs- og samfunnshistorie. Regissørens tilnærmingsmåte virker svært fornuftig: The Other Side of Everything er like mye en historie om hennes mors liv som den er om samfunnsmessige, historiske og politiske uroligheter i det tidligere Jugoslavia og dagens Serbia.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.