Bestill sommerutgaven her

Traumeberetningen

Generasjon Utøya
Regissør: Aslaug Holm Sigve Endresen
(Norge, 2021)

22. JULI / Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.

Denne anmeldelse har tatt tid. Hvorfor? Fordi Generasjon Utøya kan virke enkel og tilforlatelig jovial i sitt formspråk. Den gir tydelig til kjenne sitt ståsted i en politisk kontekst – en type overbygning ladet med et brennende budskap. Samtidig virker og berører filmen på et dypere plan – slik den gir rom for innlevelse og empati. Inntrykket som sitter igjen, er dens varme skildring av Utøya som arnested for gryende partitilknytning, et ungdommelig møtested, og at politisk engasjement kan ha en høy pris – der terroristen ankom øya som en «uniformert politimann».

Vi deler opplevelsen til fire kvinnelige AUFere på godt og ondt.

Her er Utøya og de overlevende noe langt mer enn et åsted med sine . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATED
Anbefalte

De vergeløse ansiktene

IRAN: Dette er en politisk film som har valgt thrillersjangeren for å utøve skarp samfunnskritikk mot Iran. I likhet med mange av dagens demonstranter i landet ble menneskene bak filmen møtt med drapstrusler og hatmeldinger fra det iranske regimet.

Faktiske og forestilte grenser

FILM FRA SØR: Jafar Panahis "No Bears" er en sterk film i seg selv, men får enda større slagkraft i lys av situasjonen den nå fengslede iranske filmskaperen er i.

Den politiske satiren

Oslo Pix: Med Gullpalme-vinneren Triangle of Sadness er svenske Ruben Östlund enda mer bitende satirisk – og mer direkte politisk – enn tidligere.

Forbildet som falt

Fortellinger om svindlere, fortrinnsvis fra virkeligheten, er lett å la seg fascinere av. For tiden er vi inne i...

En italiensk bildekavalkade

FOTO: Det skulle gå nærmere femti år før Paolo di Paolos datter fant bildene faren hadde tatt, og konfronterte ham med hans til da ukjente fortid som (italiensk) kjendisfotograf.

Arabisk film med politisk brodd

ARABISKE FILMDAGER: Spenningsfilmen Huda’s Salon retter et feministisk blikk på kvinners posisjon på det israelskokkuperte Vestbredden, mens det særegne familiedramaet Costa Brava, Lebanon omhandler Libanons pågående avfallskrise.