Norge øker samarbeidet med Saudi-Arabia

* Mens demokratikampen preger arabiske land, knytter Norge stadig tettere bånd til diktaturet Saudi-Arabia. De to landene samarbeider om klima, fred, olje og handel. For én måned siden åpnet Saudi-Arabia for første gang ambassade i Norge.

* UD opplyser til Ny Tid at Norge også møter saudiske menneskerettighetsforkjempere, men det viser seg at de ikke får noen penger. Pengene får kun de som følger kong Abdullah (86).

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 17.06.2011

Vennskap. Igjen opplever verden at en enkeltperson kan endre verdens storpolitisk debatt. I Saudi-Arabia utfordrer den 32 år gamle datakonsulenten Manal al-Sharif nå regimet.

Bakgrunnen er at hun i mai lot seg filme mens hun kjørte bil, noe wahabist-regimet i Saudi-Arabia er det eneste landet i verden som forbyr kvinner å gjøre. Al-Sharif ble 21. mai fengslet for bilkjøringen og den påfølgende publiseringen på internett. Hun ble løslatt etter en uke. Den 32-årige kvinnen fronter nå en kampanje der alle saudiske kvinner den 17. juni oppfordres til å ta til rattet i en massemønstring mot kjøreforbudet.

Samtidig øker presset på det absolutte monarkiet Saudi-Arabia, etter at Jemens hardt pressede og sårede president Ali Saleh den 3. juni ble sendt til sykehusbehandling i hovedstaden Riyadh. Tunisias kastede diktator Ben Ali, som det nå reises rettssak mot i hjemlandet, har flyktet til det saudiarabiske kongedømmet. Kong Abdullah (86) får nå de arabiske revolusjonsbølgene stadig nærmere seg. Men forholdet til Norge er som før. Om ikke enda bedre:

«De siste årene har de politiske kontaktene mellom Norge og Saudi-Arabia blitt styrket.»

Det er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som selv forteller dette til det norske Stortinget onsdag i forrige uke, den 8. juni. Støre svarer her på spørsmål fra lederen i utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (Høyre), som nettopp har bedt han redegjøre for hva Norge gjør overfor saudiske myndigheters diskriminering av kvinner. Støre kan fortelle at båndene til det saudiske regimet blir stadig sterkere. 19. mai fikk Saudi-Arabia til og med papirene for å opprette sin egen ambassade i Norge.

Eide om NGOer

Det mektige Saudi-Arabia sees på som et «lovende land» for norske bedrifter. I tillegg har Norge og Saudi-Arabia sammenfallende politiske interesser knyttet til olje, klima, solenergi og fredsarbeid – opplyser det norske utenriksdepartementet.

Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Saudi-Arabia så sent som i oktober 2010, samme måned som prins Salman bin Abdulaziz Al Saud var på offisielt visitas i Norge. På spørsmål fra Ny Tid, sier Eide at besøk hos menneskerettighetsorganisasjoner er en del av programmet når delegasjoner fra Norge besøker landet. Men det viser seg nå at Norge ikke gir økonomisk støtte til de saudiarabiske demokratiforkjemperne. UD skylder på OECDs regelverk.

– Norske politikere, både fra regjeringspartiene og fra opposisjonen, har hatt flere møter med menneskerettighetsorganisasjoner i Riyadh, uttaler Eide til Ny Tid.

– Blir det gitt økonomisk støtte til disse organisasjonene?

– I henhold til OECDs bistandsregelverk er ikke Saudi-Arabia en bistandsmottager. Norge har derfor ikke mulighet til å utbetale finansiell støtte til organisasjoner i Saudi-Arabia, forklarer Eide.

Verstinglandet

Saudi-Arabia havner langt nede på samtlige målinger av demokrati, menneskerettigheter og likestilling. På demokratiindeksen til The Economist er landet på 160. plass, med bare seks stater bak seg på listen. Landet plasseres med det i kategorien «autoritært regime» og gis beskrivelsen «et islamsk enevelde».

I dag styres landet av kong Abdullah bin-Abdulaziz, som offisielt overtok makten etter halvbroren kong Fahds død i 2005. Saud-familien har styrt landet som eneveldig monarki siden 1932, i tett samarbeid med vestlige land. Landet er verdens største oljeprodusent.

På den nyeste frihetsindeksen fra amerikanske Freedom House, blir Saudi-Arabia beskrevet som «ufritt». Det er rangert på bunnivå i den arabiske regionen, med kun det i krigsrammede og Gaddafi-styrte Libya bak seg når det kommer til politiske rettigheter.

Høyres stortingsrepresentant Søreide påpeker i sitt innlegg at Norge sitter sammen med Saudi-Arabia i styret for den nye kvinneorganisasjonen i FN: UN Women. Men relasjonen mellom Norge og Saudi-Arabia slutter ikke her. Landene har de senere årene nærmet seg hverandre på flere områder og har flere sammenfallende interesser.

Siste tegn på den økte kontakten mellom de to landene kom 19. mai i år. Da overrakte Saudi-Arabias første ambassadør til Norge, Khalid Alnafisee, sine akkreditiver til Norges kong Harald. Dette utløser den formelle prosessen med å bli anerkjent som representant for Saudi-Arabia i Norge. Ambassaden er nå opprettet. Den har tilhold i 20. etasje på SAS-hotellet, ved Holbergs plass, bare et par steinkast fra Slottet. Besøkende til Saudi-Arabias ambassade og gjester til SAS-hotellet går dermed om hverandre.

Ambassaden har offisielt vært i drift siden i fjor høst, men Alnafisee ble offisielt ambassadør etter overrekkelsen hos kongen i mai. Saudi-Arabia er med dette det første Gulf-arabiske landet som åpner ambassade i Norge.

«Dette er et klart signal om at Saudi-Arabia ønsker økt dialog med Norge», opplyser Støre til Stortinget nå i juni.

Ambassadøren møtte selv Støre dagen etter slottsbesøket. Utenriksministeren uttrykte da begeistring for opprettelsen av den nye ambassaden:

«Jeg ønsker ambassadør Khalid Alnafisee velkommen til Norge. Dette er en viktig styrking av båndene mellom våre land og jeg ser fram til nærere samarbeid med Saudi-Arabia i en rekke spørsmål.»

Diplomatiske forbindelser mellom de to landene startet så tidlig som i 1961, mens den norske ambassaden i Saudi-Arabia åpnet i 1976. I saudiarabiske medier omtales etableringen av ambassaden i Oslo som et tegn på «økende utvikling av de gode relasjoner på alle felt mellom de to vennligsinnede landene».

Felles interesser

Utenriksminister Støre er i Stortinget klar på at Saudi-Arabia har en politikk som diskriminerer kvinner. Blant annet ved at de ikke har lov til å kjøre bil, at man må ha samtykke fra en mannlig verge for å få tilgang til elementære ting som ID-kort, utdannelse eller utenlandsreiser. Og at regimet straffer ofre for voldtekt, i tillegg til at de har et strengt regelverk for kvinners bekledning.

Støre viser til at han ved flere anledninger har tatt opp disse praksisene som han beskriver som «beklagelige og for oss uforståelige». Likevel påpeker han at «på tross av store politiske og kulturelle forskjeller, er Saudi-Arabia en viktig samarbeidspartner for Norge». Og samarbeidet foregår på en rekke områder mellom Norge, som Vest-Europas største olje- og gasseksportør, og med Saudi-Arabia.

Les resten i Ny Tids 17.06.-23.06.11-utgave.

Les det første intervjuet med Saudi-Arabias første ambassadør til Norge, Khalid Alnafisee, i Ny Tid 17.06.11, der han uttaler seg om dialogen med Norge de senere år.

(Dette er et utdrag fra ukemagasinet Ny Tid 17.06.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid – klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer