FUNNET TORTURERT: Dette bilder viser liket av Apti Nazjujev, etter han ble funnet død i en elv. Nazjujev ble nektet asyl i Norge av UDI og Utlendingsnemda fordi begge instansene mente han ville være trygg i Tsjetsjenia. Ny Tid kan dokumentere at han ble torturert og drept, etter han ikke fikk opphold i Norge.

Torturert og drept etter å ha blitt nektet asyl i Norge


Trass i advarsler fikk tsjetsjenske Apti og Umar asylavslag og måtte ut av Norge. Helsingforskomiteen og Memorial sier de to ble torturert og drept av myndighetene i Tsjetsjenia. Har norske myndigheter ansvar for deres påfølgende død etter å ha nektet dem politisk asyl?

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2015-12-17

Ny Tid kan som første norske avis dokumentere at en asylsøker har blitt torturert og drept i diktaturet Tsjetsjenia, etter at norske myndigheter mente han løy om faren for sitt liv. En annen asylsøker meldte fra om at han ble torturert med elektriske kabler i Tsjetsjenia, før han senere ble funnet død – etter at han ble sendt ut av Norge. Både Den norske Helsingforskomité og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial ga sterke advarsler til utlendingsmyndighetene og norsk rett mot å sende de to mennene til Russland eller Tsjetsjenia. Organisasjonene mente at myndighetene i Tsjetsjenia og Russland ville forfølge de to asylsøkerne. Norske myndigheter mente derimot at utsendelse var trygt.
«Både norsk rett, Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemda har skyld i deres død. Det var direkte uansvarlig å sende dem tilbake,» sier Brynjulf Risnes i advokatfellesskapet Matrix Advokater. Han jobbet som advokat for både Apti Nazjujev og Umar Bilemkhanov. Risnes er svært kritisk til at norske myndigheter ikke hørte på advarslene fra Memorial og Helsingforskomiteen. Ny Tid sitter på en obduksjonsrapport som dokumenterer at norsk rett har tatt feil.

UKJENT SKJEBNE: Apti Nazjujev bodde med kone og barn i Norge. Frem til nå er det svært få mennesker i Norge som har visst om skjebnen til Nazjujev. Norske myndigheter mente han ville være trygg i Tsjetsjenia og at det ikke var sannsynlig at han ville bli forfulgt.
UKJENT SKJEBNE: Apti Nazjujev bodde med kone og barn i Norge. Frem til nå er det svært få mennesker i Norge som har visst om skjebnen til Nazjujev. Norske myndigheter mente han ville være trygg i Tsjetsjenia og at det ikke var sannsynlig at han ville bli forfulgt.

Knust skalle og trukkede tenner. Apti Nazjujev deltok aktivt i motstandskampen mot den tsjetsjenske diktatoren Ramzan Kadyrov før han kom til Norge og søkte asyl i 2008. Utlendingsnemnda mente at det ikke ville være farlig for ham i Tsjetsjenia. På grunn av endelig avslag reiste han ut av Norge i slutten av 2011. Den 18. mai 2013 ble han meldt savnet av familien. Den 10. juni samme år ble Apti Nazjujev funnet torturert, drept og dumpet i en elv i Kali kommune i Tsjetsjenia.
Ny Tid har fått innsyn i Nazjujevs …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

4 kommentarer

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)